Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023

Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023
Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40

Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023 .Bantuan lesen memandu B2 merupakan program yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia bagi membantu rakyat mendapatkan lesen memandu kelas B2 dengan kos yang lebih rendah atau percuma. Lesen memandu kelas B2 membolehkan pemiliknya memandu motosikal dengan kapasiti enjin tidak melebihi 250cc. Program ini bertujuan untuk memberikan kemudahan kepada warga Malaysia untuk memperoleh lesen memandu, yang pada gilirannya membuka peluang mobiliti, pekerjaan, dan kehidupan yang lebih baik.

Ini adalah merupakan peluang keemasan untuk rakyat Malaysia bagi memiliki lesen memandu motosikal di bawah tajaan kerajaan Malaysia secara percuma serta bersubsidi. Mohon sebarkan juga artikel ini kepada rakan-rakan dan saudara-mara bagi memperoleh manfaat bersama.

Jom ikuti maklumat lanjut berkaitan dengan Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023 yang bakal memberi manfaat kepada ramai anak-anak muda kita.

Untuk anda yang sedang mencari-cari berita semasa serta info terkini mengenai pengumuman kerajaan dalam dan luar negara anda boleh ikuti telegram rasmi sistem guru online untuk mendapatkan info semasa terkini:

Telegram SGO

Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023

Klarifikasi: Kerajaan Terhad dalam Memberikan Sokongan kepada Golongan B40 untuk Lesen Pengangkutan

Kementerian Pengangkutan telah mengklarifikasi bahawa kerajaan tidak mampu memberikan sokongan kepada semua individu golongan B40 yang ingin memperoleh lesen motosikal Kelas B2, lesen teksi, bas, dan e-hailing seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2023.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, menjelaskan bahawa hanya individu dari golongan B40 yang menghadapi kesulitan kewangan yang akan dipertimbangkan untuk menerima manfaat dari program tersebut. Mekanisme dan syarat-syarat yang terperinci akan dijelaskan sebelum pengumuman resmi.

Beliau menyatakan, “Kita tidak dapat memberikan sokongan kepada semua golongan. Tentunya, tidak mungkin bagi kita melakukannya. Yang dimaksudkan adalah kita akan mempunyai program dan inisiatif di mana kita memberikan Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023 kepada golongan B40 yang berminat untuk mendapatkan lesen ini, serta kepada pemandu yang ingin memperoleh Lesen Vokasional Kenderaan (PSV) dan Lesen Perdagangan (GDL).”

Mekanisme Pemohonan Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023 Diumumkan dengan Peruntukan RM4 Juta

Kerajaan akan segera mengumumkan mekanisme pemohonan untuk mendapatkan lesen pengangkutan, termasuk lesen teksi, bas, dan e-hailing. Dalam usaha membantu golongan B40, terutama belia, kerajaan telah mengalokasikan lebih dari RM4 juta untuk menampung perbelanjaan ini. Walaupun demikian, penting untuk diingat bahawa tidak semua individu yang ingin mendapatkan lesen pengangkutan akan ditanggung oleh kerajaan.

Sasaran utama adalah golongan B40 yang menghadapi keterbatasan kewangan. Bayaran bantuan akan dijelaskan dengan lebih terperinci. Pengumuman ini telah dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, semasa beliau diwawancarai dalam program Ruang Bicara dengan tajuk Belanjawan 2023: Manfaat Sektor Pengangkutan yang disiarkan secara langsung melalui saluran BernamaTV malam ini.

Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Untuk Rakyat Malaysia Iaitu Peringkat Terengganu

IMG 20230614 WA0072
Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023

Bantuan Lesen Memandu B2 adalah program yang diperkenalkan oleh Kerajaan Malaysia untuk memberikan peluang kepada rakyat Malaysia yang berumur 16 tahun ke atas untuk memperoleh lesen memandu B2. Program ini bertujuan untuk meningkatkan mobiliti dan memperluas peluang pekerjaan bagi rakyat Malaysia, serta memastikan pemilik lesen memandu mematuhi undang-undang jalan raya.

Syarat-syarat Kelayakan Permohonan Bantuan Lesen Memandu B2:

1. Warganegara Malaysia: Permohonan terbuka kepada semua individu yang adalah warganegara Malaysia.
2. Usia 16 tahun ke atas: Permohonan boleh dibuat oleh individu yang berusia 16 tahun ke atas.
3. Penerima Bantuan/ Dibawah Tanggungan: Kelayakan permohonan melibatkan mereka yang menjadi penerima bantuan atau dibawah tanggungan eKasih, JKM, Zakat, B40, atau Sumbangan Tunai Rahmah.
4. Kesihatan Fizikal dan Mental: Permohonan hanya dibuka kepada individu yang berada dalam keadaan sihat tubuh badan dan mental yang memenuhi syarat fizikal dan mental yang ditetapkan.
5. Tidak Memiliki Lesen Memandu: Hanya mereka yang belum memiliki sebarang Lesen Memandu sahaja yang layak memohon bantuan ini.
6. Bebas dari Senarai Hitam: Permohonan terbuka kepada individu yang tidak terdapat dalam senarai hitam Mahkamah, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Cara Memohon Bantuan Lesen Memandu B2:

  1. Mendapatkan Borang Penyertaan: Borang penyertaan boleh didapati di Pejabat JPJ Negeri, cawangan-cawangan JPJ, UTC, Stesen Penguatkuasa, dan semua Institut Memandu di seluruh Negeri Terengganu. Pastikan anda mendapatkan borang yang sah dari sumber yang tepatDOWNLOAD BORANG PERMOHONAN DISINI
  2. Isi Borang Penyertaan: Isi borang penyertaan dengan maklumat peribadi yang lengkap dan tepat. Pastikan semua maklumat yang diperlukan telah diisi dengan betul dan jelas.
  3. Sertakan Dokumen Sokongan: Sertakan dokumen sokongan yang diperlukan seperti salinan kad pengenalan, salinan surat pengesahan bantuan, dan sebarang dokumen lain yang diminta dalam borang penyertaan.
  4. Hantar Borang Penyertaan: Hantar borang penyertaan beserta dokumen sokongan ke Pejabat JPJ Negeri, cawangan-cawangan JPJ, UTC, atau Stesen Penguatkuasa yang ditetapkan. Pastikan untuk menghantar borang sebelum tarikh tutup yang telah ditetapkan.

Tarikh Tutup Penyertaan Siri 1:

Tarikh tutup penyertaan untuk Siri 1 adalah pada 20 Jun 2023, jam 5 petang. Pastikan borang penyertaan anda sampai sebelum tarikh dan masa yang ditetapkan untuk memastikan permohonan anda diterima.

Program Bantuan Lesen Memandu B2 MyLesen adalah peluang yang bernilai untuk rakyat Malaysia. Dengan memohon bantuan ini, anda dapat meningkatkan kemahiran memandu anda dan memperoleh lesen memandu yang sah. Jangan lepaskan peluang ini dan pastikan anda memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan.

Baca juga artikel berkaitan:

Rakyat Malaysia Perlu Perhati Terhadap Isu Bantuan Kerajaan Akan Salurkan,Lagi-lagi Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023

Diharapkan semua rakyat Malaysia untuk selalu cakna akan pengumuman terkini berkaitan bantuan kerajaan lagi-lagi Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023 yang bakal meringankan anak-anak kita untuk memohon.

Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu menghargai dan berterima kasih di atas kemurahan hati kerajaan Malaysia memberikan Bantuan Lesen Memandu Percuma Buat B40 Tahun 2023. Oleh itu ,ayuhlah kita menjadi rakyat Malaysia yang taat kepada kerajaan serta mematuhi undang-undang sebagai salah satu cara untuk menghargai usaha kerajaan Malaysia.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati