Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023

Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023

Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh Hari ini admin ingin kongsikan satu info terkini daripada kerajaan Malaysia berkaitan dengan satu info bantuan akan diberikan kepada semua rakyat Malaysia berdasarkan syarat-syarat dan terma kelayakan ketika ingin memohon.

Kita ketahui bahawasanya kerajaan Malaysia madani di bawah pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan selalu mengambil tahu akan keperluan, keinginan rakyat Malaysia yang mana menjadi teras utama khidmat kerajaan perpaduan dalam menjaga kebajikan dan keselesaan rakyat Malaysia.

Kita diketahui bahawasanya ramai orang sangat terjejas akan kenaikan harga barang di pasaran menyebabkan kos pembelajaran seharian menjadi tersangat adat yang perlu di disusun atau dikeluarkan oleh pengguna dalam membuat satu pembelian. Disebabkan kos bebanan atau kos sara hidup yang terus meningkat dan terus menyempitkan kos pembajaan golongan B40 M40 makanya kerajaan di bawah belanjawan Malaysia madani lah memperkenalkan satu pas bulanan my50 untuk perkhidmatan pengangkutan rel & bas pada tahun 2023.

Jom ikuti info lanjut berkaitan dengan Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023

Telegram app

Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023

Kita mengetahui bahawasanya pengangkutan pengangkutan awam di Malaysia sangatlah penting kepada semua peringkat dan golongan adakalanya kos makan buku Tan awam sangat membimbangkan kepada sebahagian golongan yang tidak mempunyai gaji yang besar jadi pengangkutan awam sangatlah menjadi satu isu yang besar akan dikemukakan oleh rakyat kepada kerajaan. Berikutan dengan perkhidmatan pengangkutan awam yang menjadi satu penggunaan setiap hari kepada semua rakyat Malaysia maka kerajaan dibawah Malaysia madani telah memperkenalkan satu pas bulanan yang akan membantu golongan-golongan yang kurang berkemampuan dalam membeli tiket.

Adakah anda ketahui dan dapat merasai perjalanan tanpa had untuk perkhidmatan pengangkutan rel dan bas dengan hanya RM50 sebulan jadi inilah pas bulanan yang telah diperkenalkan di bawah kerajaan Malaysia madani my50.

Inisiatif Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023 adalah merupakan satu pas bulanan tanpa had my50 diteruskan dengan memberi manfaat hampir 180 ribu pengguna perkhidmatan pengangkutan rel dan bas.

IMG 20230502 144647 697
Pengenalan Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023

Pengenalan:

 • My50 adalah pas perjalanan tanpa had selama 30 hari untuk rapid KL,LRT,MRT,Monorail,BRT bas rapid KL dan bas perantara MRT di lembah Klang.
 • Untuk pulau Pinang pas my50 cara menawarkan 30hari perjalanan tanpa had untuk semua warga negara yang menggunakan servis bas rapid Penang.
 • Untuk Kuantan pula RM50 tidak boleh digunakan untuk service rapid Kuantan.

Nota: Diminta kepada semua pengguna pengangkutan awam ambil cakna akan pas bulanan ini Di setiap negeri yang telah mendapat peluang untuk memohon my50.

Syarat Kelayakan Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023

Pas Bulanan MY50 untuk perkhidmatan pengangkutan REL (Rapid Express Link) dan BAS (Bas Awam) pada tahun 2023 adalah seperti berikut:

 1. Warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas
 2. Memiliki Kad Pengenalan atau MyKad yang sah
 3. Berpendapatan bulanan tidak melebihi RM3,000
 4. Tidak memiliki sebarang Pas Bulanan Rapid KL atau MyRapid yang aktif
 5. Tidak terlibat dalam sebarang tindakan jenayah atau kesalahan di bawah undang-undang pengangkutan awam
 6. Tidak memiliki sebarang tunggakan atau hutang dengan syarikat pengangkutan awam

Untuk memohon Pas Bulanan MY50, pelanggan perlu mengemukakan permohonan secara dalam talian melalui portal MyRapid. Pelanggan juga perlu mengemukakan bukti pendapatan bulanan dan MyKad semasa memohon. Pelanggan yang layak akan menerima Pas Bulanan MY50 yang akan diberikan dalam bentuk kad pintar (smart card).

Pas Bulanan MY50 ini akan memberikan akses tak terhadap perkhidmatan pengangkutan REL dan BAS di Lembah Klang, termasuk di Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya. Pelanggan boleh menggunakan pas bulanan ini untuk naik REL seperti MRT, LRT, monorel, BRT, dan juga bas awam seperti RapidKL, MRT feeder bus, serta bas dalam bandar di bawah pengurusan syarikat pengangkutan awam yang terlibat dalam program MY50.

Program Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS ini bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia yang berpendapatan rendah dan menengah untuk mengakses perkhidmatan pengangkutan awam yang lebih murah dan mudah. Ia juga diharapkan dapat menggalakkan penggunaan pengangkutan awam dan mengurangkan kesesakan lalu lintas di Lembah Klang.

Bagi tahun 2023, harga Pas Bulanan MY50 adalah RM50 sahaja untuk akses tak terhadap perkhidmatan pengangkutan REL dan BAS sepanjang sebulan. Pelanggan hanya perlu membayar sekali setiap bulan untuk mendapatkan akses tak terhadap semua perkhidmatan pengangkutan REL dan BAS di Lembah Klang.

Baca juga bantuan lain:

Cara Memohon Bantuan Tunai Bujang RM150: Semak Segera!

Cara Memohon Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023

Berikut cara permohonan Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023:

Untuk membeli Pas Bulanan MY50, anda perlu memastikan bahawa MyKad atau MyTentera anda mempunyai fungsi Touch ‘n Go. Selepas itu, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut untuk membeli pas MY50 di Lembah Klang:

 1. Bawa MyKad atau MyTentera anda ke kaunter perkhidmatan pelanggan Rapid KL Rail atau hab bas terpilih di atas.
 2. Pastikan MyKad atau MyTentera anda mempunyai tambah nilai minimum RM55 terlebih dahulu. Jika nilai dompet anda tidak mencukupi, anda perlu memuatkan semula jumlah minimum RM60 ke MyKad atau MyTentera anda. Selepas ditolak yuran tambah nilai RM0.50, RM9.50 akan disimpan dalam nilai dompet Touch ‘n Go anda.
 3. Pertimbangkan atau tentukan lebih awal tarikh yang anda ingin “aktifkan” atau mula menggunakan pas. Pas My50 akan diaktifkan sebaik sahaja ia menyentuh pas pintu dan akan dianggap sebagai Hari 1.
 4. Anda juga boleh memohon pembaharuan automatik di mana-mana pejabat perkhidmatan pelanggan Rapid KL Rail atau hab bas terpilih di atas. Apabila anda memilih untuk pembaharuan automatik My50, pastikan jumlah dalam nilai dompet anda dikekalkan sekurang-kurangnya RM55 untuk pas diperbaharui secara automatik.

Sedangkan untuk membeli Pas Bulanan MY50 Mutiara di Pulau Pinang, anda perlu mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Bawa MyKad atau MyTentera anda ke mana-mana hab bas atau kiosk terpilih di Pulau Pinang yang dinyatakan di atas untuk membeli Pas My50 Mutiara.
 2. Pertimbangkan atau tentukan lebih awal tarikh yang anda ingin “aktifkan” atau mula menggunakan pas. Pas My50 Mutiara akan diaktifkan sebaik sahaja ia menyentuh pembaca kad bas apabila anda menggunakan perkhidmatan bas Rapid Penang.
 3. Anda juga boleh memohon pembaharuan automatik di mana-mana hab bas terpilih di Kuantan sahaja.

Pastikan anda mempunyai nilai tambah yang mencukupi dalam dompet Touch ‘n Go anda sebelum membeli Pas Bulanan MY50. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan atau masalah semasa memohon atau menggunakan pas, sila hubungi Pejabat Perkhidmatan Pelanggan Rapid KL atau Rapid Penang yang terdekat dengan anda. Jika anda ingin mengetahui leeebih lanjut dan jelas berkaitan dengan Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023 ada boleh rujuk link dibawah:

MAKLUMAT PENUH DISINI

 Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023 Untuk Rakyat

semoga dengan inisiatif Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengankutan REL & BAS 2023 ini diwujudkan untuk rakyat malaysia dapat mengurangkan beban kos penggunaan perkhidmatan pengangkutan awam di malaysia bagi tahun 2023 ini.

semoga semua pembaca memperoleh manfaat yang besar dengan perkongsian artikel kali ini iaitu Pas Bulanan MY50 Untuk Perkhidmatan Pengangkutan REL & BAS 2023.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati