Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia (TDM) 2023

 

Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia

Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia (TDM) 2023. Terkini, Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia (TDM) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Perajurit Muda Tentera Darat (TDM) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia (TDM) 2023

Permohonan kerja kosong di TDM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia (TDM) 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh TDM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Tentera Darat Malaysia (TDM)
 • Lokasi Kekosongan: Sila Rujuk Iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia (TDM)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi TDM:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia (TDM) 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong TDM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada TDM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Di Sini Jawatan Kosong TDM

Screenshot 2023 04 27 10 11 45 386 edit com.android.chrome

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan TDM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja TDM di Laman Web TDM seperti yang tertera di atas.
 2. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 3. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 5. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai TDM

Tentera Darat Malaysia (TDM) atau dikenali sebagai Angkatan Darat Malaysia merupakan salah satu daripada tiga cabang tentera yang terdapat dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM). TDM ditubuhkan pada tahun 1963 selepas Malaysia mencapai kemerdekaan. TDM memainkan peranan utama dalam mempertahankan kedaulatan negara dan juga membantu dalam menghadapi bencana alam dan situasi kecemasan.

TDM mempunyai kira-kira 80,000 anggota yang terdiri daripada anggota tetap dan anggota berkhidmat sementara. TDM juga mempunyai beberapa jenis unit termasuk pasukan infantri, artileri, kavaleri, dan pasukan khas seperti Pasukan Gerakan Khas (PGK) dan Pasukan Komando Tentera Darat (PASKAL).

TDM mempunyai tiga misi utama, iaitu mempertahankan kedaulatan negara, melaksanakan tugas dalam rangka menjaga keamanan negara, dan membantu negara dalam menghadapi bencana alam atau keadaan kecemasan. TDM juga mempunyai hubungan kerjasama yang baik dengan tentera dari negara-negara lain, dan sering mengambil bahagian dalam latihan tentera serentak antarabangsa.

Tentera Darat Malaysia (TDM) atau dalam bahasa Inggeris dikenali sebagai Malaysian Army merupakan salah satu daripada tiga cabang tentera Angkatan Tentera Malaysia (ATM) selain dari Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM). TDM mempunyai tanggungjawab untuk melindungi keselamatan negara dan kepentingan Malaysia, menjaga kedaulatan negara, dan mempertahankan integriti wilayah Malaysia.

TDM mempunyai peranan penting dalam membantu kerajaan Malaysia dalam menjalankan operasi keselamatan dalam dan luar negara seperti operasi penjagaan keamanan dalam negeri, misi penjagaan keamanan di luar negara, operasi bantuan kemanusiaan dan operasi penjagaan perbatasan. Selain itu, TDM juga turut berperanan dalam mempromosikan kerjasama ketenteraan dengan negara-negara jiran dan negara luar untuk mempertingkatkan keselamatan dan ketenteraman dunia.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Perajurit Muda Tentera Darat Malaysia (TDM) 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati