Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Petronas Dibuka Seluruh Negara April 2023

Jawatan Kosong Petronas

Jawatan Kosong Petronas Dibuka Seluruh Negara April 2023. Terkini, Petronas telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Petronas ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Petronas Dibuka Seluruh Negara April 2023

Permohonan kerja kosong di Petronas ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Jawatan Kosong Petronas Dibuka Seluruh Negara April 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Petronas Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Petronas
 • Lokasi Kekosongan: Seluruh Negara (Sila Rujuk Iklan)
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Technician (MT – Mechanical Engineering)
 • Technician (MT – Process Engineering)
 • Executive (Electrical)
 • Exec. (Plant Instr Ingrty – U&T)
 • Executive (Rotating Equipment)
 • Executive (Technical Document Control)
 • Executive (SE – Unfired)
 • Technician (MT – Process Operations)
 • Executive (Data Architecture Management)
 • Executive (Vulnerability Management)
 • Head (DevOps Engineering)
 • Executive (Data Science)
 • Head (Data Science)
 • Executive (Enterprise Monitoring)
 • Executive (End User Design)
 • Head (Design Adoption)
 • Head (Information Architecture)
 • Head (Svc Excellence & Feedback Mgmt)
 • Head (Visual Design)
 • Executive (Spot Trading), LMT
 • Dan banyak lagi (sila rujuk iklan di bawah)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Petronas:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Petronas Dibuka Seluruh Negara Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong Petronas 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Petronas. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon seger

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Di Sini Jawatan Kosong Petronas

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan Petronas, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja Petronas di Laman Web Petronas
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Petronas 

Petronas adalah syarikat minyak dan gas nasional Malaysia yang didirikan pada tahun 1974. Syarikat ini dikenali sebagai Petroliam Nasional Berhad dan terlibat dalam semua aspek industri minyak dan gas, termasuk pengeluaran, eksplorasi, penjualan, pengedaran, dan perdagangan minyak dan gas. Petronas juga terlibat dalam sektor lain seperti petrokimia, perkapalan, dan teknologi energi.

Petronas memainkan peranan penting dalam ekonomi Malaysia, dan telah menjadi sumber pendapatan utama bagi kerajaan Malaysia sejak penubuhannya. Syarikat ini mempunyai kepentingan di seluruh dunia dan terlibat dalam banyak projek pembangunan dan pembekalan minyak dan gas di negara-negara lain.

Petronas juga dikenali sebagai salah satu syarikat minyak dan gas terbesar di dunia, dan memiliki kedudukan yang kuat di pasaran global. Syarikat ini mempunyai pelbagai subsidiari yang terlibat dalam pelbagai bidang, termasuk penjanaan tenaga, pengeluaran petroleum dan gas asli cecair, dan pengurusan projek minyak dan gas.

Dalam usaha untuk memperluaskan kepakaran dan meningkatkan teknologi, Petronas juga terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) dalam pelbagai bidang, termasuk teknologi energi terbaharu dan proses pengeboran minyak dan gas.

Sebagai sebuah syarikat minyak dan gas terkemuka, Petronas mengutamakan kelestarian alam sekitar dan komitmen untuk mengurangkan kesan buruk ke atas persekitaran. Selain itu, Petronas juga mengambil bahagian dalam pelbagai inisiatif sosial dan kebajikan untuk membantu masyarakat setempat dan negara di mana syarikat itu beroperasi.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Petronas Dibuka Seluruh Negara April 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati