Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan Kewangan Haji,Kos Haji & Bayaran Haji 2023


Bantuan Kewangan Haji,Kos Haji & Bayaran Haji 2023

Bantuan Kewangan Haji,Kos Haji & Bayaran Haji 2023.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh, perkongsian kita hari ini berkaitan satu insiatif kerajaan dalam memastikan rakyat yang memerlukan dapat dibantu sebaiknya.

Adalah menjadi tanggungjawab kami untuk kongsikan lebih lanjut mengenai Bantuan Kewangan Haji,Kos Haji & Bayaran Haji 2023 yang ramai orang ternanti-nanti untuk menerima akan bantuan rasmi ini.

Lembaga Tabung Haji (TH) sebagai institusi keagamaan yang bertanggungjawab untuk memudahkan umat Islam menunaikan ibadah haji telah memainkan peranan yang penting dalam membantu jemaah haji dan pendepositnya. Namun, keberlangsungan kewangan Tabung Haji menjadi semakin penting apabila jumlah kos bagi menunaikan ibadah haji terus meningkat dari tahun ke tahun.

Hal ini menjadi keprihatinan Pengarah Eksekutif (Haji) Lembaga Tabung Haji, Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman, yang telah mengusulkan formula baharu untuk menangani masalah kenaikan kos dan keperluan untuk memastikan kelestarian kewangan Tabung Haji secara menyeluruh.

Selain itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Nai’im Mokhtar, juga mengingatkan bahawa keadaan ini akan memberi kesan kepada Tabung Haji dalam aspek agihan keuntungan berpatutan kepada pendepositnya. Oleh itu, langkah-langkah strategik yang sesuai perlu diambil bagi memastikan keberlangsungan Tabung Haji dan memenuhi keperluan para pendeposit dan jemaah haji.

Pihak kerajaan telah bersetuju untuk membahagikan perlaksanaan Bantuan khas aidilfitri sempena bakal menyambut perayaan hari tersebut tidak lama lagi. Kadar bantuan yang diberikan adalah bernilai RM200 dan RM700 kepada rakyat yang berkelayakan.

Kerajaan berharap dengan adanya pemberian bantuan khas ini akan dapat sedikit sebanyak menolong untuk mengurangkan beban kewangan dan persiapan hari raya nanti. Pemberian ini jugak salah satu kerajaan mengambil cakna  kepada golongan yang berkelayakan dalam perkhidmatan penjawat awam dalam menjalankan tugas untuk masyarakat.

Jom Ikuti Maklumat Lanjut berkaitan dengan Bantuan Kewangan Haji,Kos Haji & Bayaran Haji 2023

Untuk anda yang ingin mendapatkan informasi dan terkini mengenai dana bantuan rakyat dan negara Malaysia,anda dialu-alukan untuk mengikuti Telegram rasmi kami iaitu berkaitan dengan kerjaya, bantuan dan makluman penting dari kerajaan:

telegram us

Bantuan Kewangan Haji,Kos Haji & Bayaran Haji 2023

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Mohd Nai’im Mokhtar, keadaan ini menimbulkan keperluan untuk menyemak semula formula bayaran haji bagi memastikan kestabilan kewangan Tabung Haji dan memenuhi keperluan jemaah haji. Beliau menekankan bahawa Tabung Haji bukan sahaja bertanggungjawab kepada jemaah haji, tetapi juga kepada lebih 8.8 juta pendeposit yang menjangkakan pulangan dividen yang berpatutan setiap tahun. Keputusan untuk menyemak semula formula bayaran haji ini diharapkan dapat memberikan manfaat kepada semua pihak dan memastikan kelangsungan kewangan Tabung Haji untuk masa depan.

Lembaga Tabung Haji (TH) meramalkan bahawa jumlah Bantuan Kewangan Haji akan meningkat hingga hampir RM500 juta pada tahun 2024 jika bayaran untuk tujuan menunaikan rukun Islam kelima tidak diperiksa semula. Datuk Mohd Nai’im Mokhtar, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), menjelaskan bahawa situasi ini akan memberi kesan kepada Tabung Haji dalam aspek penyebaran keuntungan yang adil kepada para depositornya. Beliau menyatakan bahawa sejak 2001 hingga 2022, jumlah Bantuan Kewangan Haji yang diluluskan telah mencapai RM2.2 bilion.

Frpw54yaQAA3iRS 1679365769

“Dijangka bahawa jumlah Bantuan Kewangan Haji akan meningkat daripada RM185 juta pada tahun 2022 kepada RM400 juta pada tahun 2023 oleh Tabung Haji. Jumlah ini dijangka meningkat hingga hampir RM500 juta pada tahun 2024 sekiranya bayaran haji tidak diperiksa semula, dan ini akan memberi kesan kepada Tabung Haji yang harus memastikan penyebaran keuntungan yang adil kepada para depositornya,” katanya di Dewan Rakyat pada Khamis.

Beliau menjawab soalan Datuk Ahmad Saad@Yahaya (PN-Pokok Sena) dengan menyatakan bahawa kerajaan meletakkan kos perbelanjaan jemaah haji berdasarkan kategori pendapatan B40, M40, dan T20. Beliau menjelaskan bahawa Tabung Haji akan terus memberikan Bantuan Kewangan Haji untuk membantu jemaah haji muassasah yang kurang berkemampuan dalam menunaikan haji untuk pertama kalinya, untuk meringankan bebanan kewangan mereka.

“Walaupun bakal jemaah haji kumpulan B40 dan M40 layak menerima Bantuan Kewangan Haji, mereka masih diberi peluang untuk secara sukarela membayar lebih daripada kadar yang ditetapkan, walaupun mungkin tidak dapat membayar sepenuhnya kos haji,” katanya lagi.

Sebelum ini, Tabung Haji menetapkan Bantuan Kewangan Haji (Hafis) hanya tersedia bagi jemaah muassasah kumpulan B40 dan M40 yang menunaikan haji untuk pertama kalinya. Sementara itu, jemaah muassasah T20, iaitu mereka yang berpendapatan melebihi RM15,000 sebulan (individu), dikenakan bayaran penuh untuk kos menunaikan Haji

Berita Rasmi dan Penuh

Semua inisiatif dan program yang diperkenalkan ini diharapkan dapat membantu meningkatkan daya saing negara dan kesejahteraan rakyat Malaysia dalam jangka masa panjang.

Formula baharu mengenai Bantuan Kewangan Haji,Kos Haji & Bayaran Haji 2023

Formula baharu perlu dicipta untuk menentukan bayaran haji oleh jemaah haji agar kewangan Tabung Haji terpelihara dengan baik. Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman, Pengarah Eksekutif (Haji) Lembaga Tabung Haji, berkata bahawa Tabung Haji mempunyai tanggungjawab kepada jemaah haji dan juga 8.8 juta pendeposit yang mengharapkan dividen yang sewajarnya setiap tahun.

Beliau mengakui bahawa peningkatan kos haji dari tahun 2001 hingga 2022 adalah membimbangkan, sementara bayaran haji tidak mengikut kadar yang sepatutnya. Oleh itu, beliau menyatakan perlunya formula baharu untuk membolehkan jemaah haji menjalankan ibadah haji dan pada masa yang sama memastikan kelangsungan Tabung Haji.

IMG 20230411 095811 180

Syed Saleh juga menyatakan bahawa tidak adil untuk menyumbangkan kos yang besar hanya kepada 30,000 jemaah haji dan mengabaikan kepentingan pendeposit yang lain. Beliau mencadangkan agar had sebenar jumlah pendapatan yang boleh diberikan kepada Bantuan Kewangan Haji (HAFIS) dilihat semula dan bahagian yang tinggalan perlu diagihkan dengan adil kepada pendeposit lain.

Beliau sedang mengkaji untuk menetapkan had jumlah dana tunai atau nisbah ke atas jumlah dana yang ada untuk jemaah haji. Menurut data TH, bayaran hanya dinaikkan tiga kali sejak tahun 2001 hingga 2022 dan pertama kali diperkenalkan kategori B40 pada tahun 2022 yang memerlukan bayaran RM10,980 manakala Bukan B40 dikenakan RM12,980

 

Bantuan Tambahan yang perlu anda ketahui:

Bantuan Baru Aidilfitri Dibayar Pada Bulan Ini 2023:Semak Kelayakan

Harapan Kami Bantuan Kewangan Haji,Kos Haji & Bayaran Haji 2023

Dalam kesimpulannya, Bantuan Baru Aidilfitri adalah penting bagi tujuan pengurusan rekod dan pentadbiran, pengurusan kesihatan, kewangan, keselamatan dan keselamatan negara, serta pembangunan sosial demi kepentingan rakyat Malaysia.

Secara keseluruhan, formula baharu untuk bayaran haji perlu dipertimbangkan bagi memastikan kelestarian kewangan Tabung Haji dan memastikan jemaah haji masih mampu menunaikan ibadah haji dengan kos yang berpatutan. Pengurusan kewangan yang baik akan memastikan agihan keuntungan yang wajar kepada pendeposit Tabung Haji dan bukan hanya tertumpu pada jemaah haji sahaja. Adalah penting bagi Tabung Haji untuk terus mengkaji dan menyesuaikan bayaran haji mengikut perubahan kos hidup dan pendapatan penduduk untuk memenuhi keperluan jemaah haji dan memastikan kelangsungan kewangan Tabung Haji di masa depan.

Semoga Bayaran Bantuan Baru Aidilfitri  dapat membantu anda tahu maklumat lanjut dan yang berkaitan

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati