Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Segera Jawatan Guru Ganti Bulan Mac Mohon Sekarang

Jawatan Guru Ganti

Pengambilan Segera Jawatan Guru Ganti Bulan Mac Mohon Sekarang. Makluman terkini dari Kementerian Pendidikan Malaysia, berita terbaru tentang kerja kosong khas kepada rakyat Malaysia. Permohonan pekerjaan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong atau laman rasmi jabatan kerajaan pusat dan negeri yang baharu dibuka kepada orang ramai.

Iklan peluang pekerjaan baru sahaja diwar-warkan khas peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dibawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Peluang keemasan sebagai guru ini yang harus direbut oleh rakyat Malaysia khususnya mereka yang baru sahaja tamat belajar di universiti.

Pengambilan Segera Jawatan Guru Ganti Bulan Mac Mohon Sekarang

Permohonan kerja kosong di Guru Ganti KPM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong
 • Tarikh Dibuka dan Ditutup Permohonan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan
 • Langkah Buat Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Pengambilan Segera Jawatan Guru Ganti Bulan Mac

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KPM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)
 • Lokasi Kekosongan: Sekolah Rendah atau Menengah Daerah Melaka Tengah
 • Status Jawatan: Kontrak

Berdasarkan skop tugas yang dilaksanakan dengan kadar upah bulanan (termasuk caruman PERKESO dar: KWSP) seperti berikut:

 • SPM-RM1700
 • STPM/Diploma-RM19001
 • jazah RM2100

Kemudahan Yang diberikani

 • i. Cuti Rehat 12 hari/setahun & Cuti Sakit 14 hari/setahun (Dikira secara purata (pro rate) berdasarkan tempoh kontrak)
 • ii. Caruman KWSP & Perkeso

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • GURU GANTI PERSONEL SHORT TERM EMPLOYMENT PROGRAM (MySTEP)

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 10 Mac 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Guru Ganti:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Guru Ganti KPM Tahun 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Guru Ganti

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Guru Ganti Kementerian Pendidikan Malaysia. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 10 Mac 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah: Calon yang berminat hendaklah melengkapkan borang permohonan dalam talian serta memuat naik salinan dokumen di bawah menerusi pautan: http://shorturl.at/npy39 atau http://formscle/19sm7tUnyDy

Mohon Di Sini

guru 1 jpg

guru 2 jpg 1

guru 3 jpg

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan guru ganti KPM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Mengenai Guru Ganti 

Guru Ganti

 • 1. Seperti gelarannya, Guru Ganti adalah guru yang menggantikan tempat guru lain yang tidak dapat berada di sekolah pada suatu-suatu masa tertentu.
 • 2. Mereka membantu untuk mengisi kekosongan tatkala guru-guru terlatih mengambil cuti sakit, bersalin atau menghadiri kursus
 • 3. Kekosongan sementara yang berlaku ini ditampung dengan khidmat Guru Gantiyang majoritinya terdiri daripada pelajar lulusan SPM atau STPM.
 • 4. Guru Ganti tidak memiliki sebarang latihan ikhtisas dan hanya dilantik secara kontrak.
 • 5. Jika terdapat kekosongan selama minimum 28 hari, barulah sekolah dibenarkan mengambil guru ganti

Permohonan Guru Ganti 2023 Pengambilan Personel MySTEP (Guru Ganti) Tahun 2023

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menggunakan inisiatif Malaysia Short-Term Employment Programme (MySTEP) untuk menawarkan jawatan guru ganti di sekolah seluruh Malaysia. MySTEP adalah satu inisiatif kerajaan untuk menyediakan peluang pekerjaan jangka pendek secara kontrak di kementerian, agensi kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC). Berikut dikongsikan info berkaitan MySTEP untuk pengetahuan semua:

Tempoh Kontrak Perkhidmatan MySTEP

 • Minimum satu bulan dan maksimum dua belas bulan; dan
 • Tempoh kuatkuasa kontrak tidak melangkau 31 Disember 2023 (khusus untuk sektor awam)

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Segera Jawatan Guru Ganti Bulan Mac Mohon Sekarang dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati