Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Kerani UPM Effective Mac 2023

Kerani UPM
Kerani UPM

Jawatan Kosong Kerani UPM bagi Mac 2023. Untuk yang sedang mencari peluang pekerjaan, kami ingin menyatakan bahawa Universiti Putra Malaysia (UPM) kini membuka peluang untuk jawatan kosong terkini bagi menjalankan operasi universiti.

Pengambilan Jawatan Kosong Kerani UPM bagi Mac 2023

Peluang ini terbuka kepada warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berminat untuk menyertai pasukan UPM dalam melaksanakan misi universiti. Berikut adalah maklumat jawatan, syarat-syarat kelayakan dan cara memohon bagi jawatan-jawatan yang ditawarkan:-

JawatanSkim PerkhidmatanKlasifikasiKumpulan PerkhidmatanJadual gaji
PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)Bukan AkademikPersonel MystepKontrakRM1,800

Maklumat Jawatan UPM

PEMBANTU TADBIR (PERKERANIAN/OPERASI)

MySTEP merupakan sebuah program latihan dan penempatan jangka pendek yang menawarkan peluang kepada individu untuk terlibat dalam sektor awam, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan rakan strategiknya.

Program ini merangkumi tempoh latihan selama 1 hingga 12 bulan di sektor awam dan 6 hingga 12 bulan di GLC.

Apakah Syarat-syarat Kelayakan memohon Kerani UPM?

 • Warganegara Malaysia;
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;
 • Kelayakan akademik boleh dirujuk di hebahan rasmi kekosongan jawatan.

Bagaimana Cara Memohon Kerani UPM?

Jika anda berminat dan memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan, anda boleh memohon kekosongan jawatan seperti yang diiklankan melalui sumber rasmi.

Untuk memohon, anda dikehendaki mengisi Borang Permohonan Jawatan Kumpulan Pelaksana (SOK/BUM/BR03/JAWATAN 02) dan melampirkannya dengan gambar terkini berukuran pasport, salinan sijil akademik, transkrip, salinan kad pengenalan, salinan sijil kelahiran serta dokumen yang berkaitan.

Ia kemudiannya perlu dihantar ke alamat:

PEJABAT TIMBALAN DEKAN (PENYELIDIKAN, PENDANAAN, JARINGAN KORPORAT DAN KOMUNITI)

SEKOLAH PERNIAGAAN DAN EKONOMI

UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA

43400 UPM SERDANG

SELANGOR

(e-mel: [email protected])

Pastikan semua maklumat yang diberikan dalam permohonan adalah tepat, sahih dan mengikut syarat-syarat kelayakan yang telah ditetapkan untuk jawatan yang dipohon.

Sila ambil perhatian bahawa hanya calon yang memenuhi syarat-syarat kelayakan dan berjaya melepasi proses penapisan yang akan dipanggil untuk menghadiri sesi temuduga.

Bilakah Tarikh Tutup Permohonan

Tarikh tutup permohonan pada 15 MAC 2023, RABU.

Hebahan rasmi kekosongan jawatan dan permohonan boleh dirujuk :

Iklan Penuh Jawatan Kosong, UPM

Bagaimana Cara mudah lulus temuduga

Tidak ada cara mudah untuk lulus temuduga kerana temuduga adalah unik dan bergantung kepada keperluan dan keperluan majikan. Namun, ada beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan peluang kejayaan dalam temuduga:

 1. Kenali syarikat atau organisasi yang akan anda temuduga dengan membaca dan membuat kajian tentang aktiviti dan produk mereka.
 2. Persiapkan diri untuk menjawab soalan temuduga dengan berlatih di rumah dan mengenali kekukelemahan anda serta cara untuk mengatasi kelemahan tersebut.
 3. Pakaian yang sesuai adalah penting semasa temuduga, pastikan anda memakai pakaian yang bersih, kemas dan sesuai dengan jenis pekerjaan.
 4. Tiba awal semasa temuduga untuk memberi masa tambahan untuk mencari lokasi, membuat persediaan akhir, dan menenangkan diri sebelum temuduga.
 5. Berikan jawapan yang jujur, mudah dan tersusun semasa menjawab soalan temuduga. Pastikan anda memahami soalan sebelum menjawab dan menjawab dengan kebolehan dan pengalaman yang ada.
 6. Tunjukkan keyakinan semasa temuduga. Pastikan anda menunjukkan sikap positif dan keyakinan diri semasa menjawab soalan dan berinteraksi dengan penemuduga.
 7. Berikan contoh konkret semasa menjawab soalan. Jangan hanya memberikan jawapan umum, tetapi sertakan contoh konkret yang dapat menunjukkan kebolehan dan pengalaman anda dalam menjawab soalan.
 8. Akhir sekali, ingatkan penemuduga bahawa anda sangat berminat untuk mendapatkan jawatan tersebut dan berikan ucapan terima kasih semasa berakhirnya temuduga.

Cara menjadi pekerja yang berjaya

Berikut adalah beberapa tips yang boleh membantu anda menjadi pekerja yang berjaya:

 1. Jangan berhenti belajar. Teruslah belajar dan meningkatkan kemahiran dan pengetahuan anda. Sertai kursus atau latihan yang berkaitan dengan bidang pekerjaan anda dan pastikan anda sentiasa mempunyai keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan dalam industri.
 2. Berikan keutamaan kepada kualiti kerja. Kerja yang berkualiti akan meningkatkan keyakinan anda dan memperoleh pengiktirafan daripada majikan anda.
 3. Tetapkan matlamat jangka pendek dan jangka panjang. Matlamat yang jelas dan tersusun dapat membantu anda mencapai kejayaan dalam kerjaya anda.
 4. Berkomunikasi dengan baik. Kemahiran komunikasi yang baik adalah penting dalam semua aspek kehidupan termasuk dalam kerjaya. Pastikan anda berkomunikasi secara jelas dan terbuka dengan rakan kerja dan atasan.
 5. Jangan takut untuk mengambil risiko. Kehidupan kerjaya memerlukan seseorang yang berani mengambil risiko dan mencuba sesuatu yang baru. Jika anda ingin mencapai kejayaan, anda perlu membuka minda dan bersedia mengambil risiko.
 6. Jangan takut untuk meminta bantuan dan nasihat daripada orang lain. Tidak ada salahnya untuk meminta bantuan dan nasihat daripada orang lain, terutamanya mereka yang telah lama berada dalam industri yang sama atau mempunyai pengalaman yang relevan. Mintalah masukan dan kritikan yang membangun dari rekan kerja, atasan, atau bahkan mentor atau coach jika perlu. Jangan merasa malu atau takut untuk bertanya kerana hal tersebut dapat membantu memperbaiki kekurangan dan meningkatkan prestasi di tempat kerja.
  1. Selalu terbuka terhadap perubahan dan belajar hal baru

  Industri dan lingkungan kerja sentiasa berubah mengikut perkembangan zaman dan teknologi. Oleh kerana itu, menjadi seorang pekerja yang berjaya memerlukan kemampuan untuk terus belajar dan beradaptasi dengan perubahan. Jadilah terbuka terhadap perubahan, pelajar hal-hal baru yang relevan dengan pekerjaan dan cara untuk meningkatkan kemahiran dan pengetahuan.

  1. Pertahankan keseimbangan antara kehidupan kerja dan peribadi. Pekerja yang berjaya bukan hanya tentang seberapa banyak pekerjaan yang boleh diselesaikan, tetapi juga seimbang antara kehidupan kerja dan peribadi. Jangan biarkan pekerjaan mengambil alih seluruh hidup Anda. Luangkan waktu untuk menjaga keseimbangan dan melakukan aktiviti yang anda sukai, seperti olahraga, berkumpul dengan rakan dan keluarga, atau melakukan hobi. Keseimbangan yang sihat antara kehidupan kerja dan peribadi dapat membantu meningkatkan kesejahteraan dan prestasi di tempat kerja.
Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati