Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

‘Amaran Kemelut Ekonomi Dunia 2023’. Inilah 3 Persediaan Kewangan Yang Perlu Dibuat Untuk Menghadapinya Elak Trauma!

Ekonomi Dunia

‘Amaran Kemelut Ekonomi Dunia 2023’. Inilah 3 Persediaan Kewangan Yang Perlu Dibuat Untuk Menghadapinya!. Dalam tahun ini sahaja sudah beberapa kali amaran bahawa dunia akan mengalami kemelesetan ekonomi dunia yang serius tahun 2023 dikeluarkan oleh berita berita antarabangsa.

‘Amaran Kemelut Ekonomi Dunia 2023’. Inilah 3 Persediaan Kewangan Yang Perlu Dibuat Untuk Menghadapinya!

Bahkan media tempatan juga mengeluarkan amaran ini untuk menyedarkan masyarakat Malaysia. Tetapi adakah kita semua sudah bersedia untuk menghadapi krisis tersebut? Persoalannya, apakah cara untuk elak dari sebarang masalah kewangan pada tahun hadapan? Inilah 3 persediaan yang ana patut buat yang dikongsikan oleh Dr Azizul Azli Ahmad.

analysis 4937349 1920

3 persediaan Kewangan Tahun Akan Datang

Apa kita nak buat gais?

Banyak kali tulis dah, kali ini cma nak galakkan lakukan 3 perkara ini untuk persiapan tahun hadapan.

  1. 12 bulan gaji untuk dana kecemasan

Dana Kecemasan sudah tidak boleh 6 bulan gaji lagi, sekarang perlu buat 12 bulan gaji. Pandemik sahaja hampir 2 tahun. Krisis ekonomi Amerika 2007 sahaja sampai 18 bulan. Maka kena sediakan lebih kali ini gais.

2. Cipta income baru

Anda perlu cipta income baru melalui ‘gig ekonomi’. Kita telah belajar dari pandemik lepas ada yang boleh bertahan dengan ekonomi baru ini. Learn dan create pendapatan bukan beralasan.

3. Mulakan portfolio pelaburan

Paling asas sekali melabur dalam ASB, saham atau TH. Anda boleh juga belajar beli property dan sewakannya atau paling best adalah kumpul emas pelaburan.

‘Amaran Kemelut Ekonomi Dunia 2023’. Inilah 3 Persediaan Kewangan Yang Perlu Dibuat Untuk Menghadapinya!

Jadi, apakah yang kita tunggu lagi? Ayuhlah bertindak dengan melakukan tip-tip yang dikongsi ini. Kita tidak tahu ramalan ini betul-betul berlaku atau tidak. Tapi, apa salahnya kita ambil langkah untuk bersedia lagi-lagi bank dunia sendiri yang memberi amaran.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati