Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Kadar Zakat Fitrah Setiap Negeri Tahun 2021 dan Pautan Bayaran

Kadar Zakat Fitrah Setiap Negeri Tahun 2021 dan Pautan Bayaran

Kadar Zakat Fitrah Setiap Negeri Tahun 2021 dan Pautan Bayaran di seluruh Malaysia. Kadar zakat fitrah ini meliputi keseluruhan 13 negeri, dan juga Wilayah Wilayah Persekutuan. Di samping itu, pautan bayaran zakat secara dalam talian bagi setiap kawasan ini juga turut disediakan.

Zakat Fitrah merupakan kewajipan fardhu ain ke atas setiap orang Islam. Kewajipan yang dilaksanakan di bulan Ramadhan ini bertujuan membersih dan menyucikan jiwa mereka yang berpuasa daripada perkara yang sia-sia, dan seterusnya bayaran fitrah tersebut dapat digunakan untuk membantu fakir dan miskin membuat persiapan menyambut Hari Raya.

Inilah di antara keindahan Islam di sebalik pensyariatan sesuatu ibadah kepada penganutnya. Sesungguhnya peranan zakat dalam membina sosio ekonomi dan sosial masyarakat Islam amatlah penting dan mesti dihayati sepenuhnya oleh setiap muslim.

Syarat Wajib Zakat Fitrah

kid 1077793 640 1
Kadar Zakat Fitrah

Orang Islam yang merdeka wajib mengeluarkan zakat fitrah untuk diri dan keluarga atau tanggungannya ialah:

 1. Individu yang mempunyai lebihan makanan atau hartanya dari keperluan tanggungannya pada malam dan pagi raya.
 2. Anak yang lahir sebelum matahari jatuh pada akhir Ramadan dan hidup selepas terbenam matahari.
 3. Memeluk Islam sebelum terbenam matahari pada akhir bulan Ramadan dan berkekalan Islamnya.
 4. Seseorang yang meninggal dunia selepas terbenam matahari pada akhir Ramadan.

Waktu-waktu Mengeluarkan Zakat Fitrah

 1. Waktu Harus: bermula dari awal bulan Ramadhan sehingga akhir bulan Ramadhan.
 2. Waktu Wajib: selepas terbenam matahari pada akhir bulan Ramadhan.
 3. Waktu Afdhal: selepas solat Subuh pada hari akhir Ramadhan sehingga sebelum mengerjakan sembahyang sunat Aidil Fitri.
 4. Waktu Makruh: selepas sembahyang sunat Aidil Fitri sehingga sebelum terbenam matahari.
 5. Waktu Haram: selepas terbenam matahari pada hari raya Aidil Fitri.

Lafaz Akad Zakat Fitrah

 • Lafaz untuk diri sendiri: Inilah wang bagi menggantikan beras fitrah yang wajib ke atas diriku pada tahun ini kerana Allah Ta’ala.
 • Lafaz untuk diri sendiri dan tanggungan: Inilah wang bagi menggantikan beras fitrah yang wajib ke atas diriku dan tanggunganku pada tahun ini kerana Allah Ta’ala.
 • Lafaz bagi pihak: Inilah wang bagi menggantikan beras fitrah yang wajib ke atas pihak yang aku wakili …… pada tahun ini kerana Allah Ta’ala.

Kadar Zakat Fitrah Setiap Negeri & Pautan Bayaran

Jenis zakat yang dikeluarkan ialah berdasarkan makanan asasi sesebuah negeri seperti beras. Sehubungan itu, kadar yang dikeluarkan ialah satu gantang Baghdad bersamaan timbangan metrik 2.60 kilogram (2600 gram). Nilai bagi kadar ini berubah dari semasa ke semasa bergantung kepada harga beras yang dimakan oleh kebanyakan penduduk Islam di sesebuah negeri. Berikut ialah senarai kadar zakat fitrah bagi setiap negeri dalam Malaysia.

Wilayah Persekutuan (Kuala Lumpur, Putrajaya & Labuan) : 

Negeri Johor:

Negeri Selangor:

Negeri Kedah:

Negeri Kelantan:

Negeri Terengganu:

Negeri Melaka:

Negeri Sembilan:

Negeri Pahang:

Negeri Pulau Pinang:

Negeri Perak:

Negeri Perlis:

Negeri Sabah:

Negeri Sarawak:

May be a cartoon of one or more people and text that says "1 MyGCC MA MALAYSIA GOVERNMENT CALL CENTRE ZAKAT FITRAH TAHUN 2021 BAGI SARAWAK Kadar RM7.00 Pembayaran Dalam Talian: https://elangan.tbs.org.my Tanya SITI SHARING INFORMATION. THROUGH INNOVATION S f MyGCCMalaysia"

Selain itu, kami juga ada membuat perkongsian berkenaan Niat Puasa dan Jadual Waktu Puasa Seluruh Malaysia 2021, 695 Kekosongan Jawatan SPANS dan banyak lagi di laman web rasmi Sistem Guru Online.

Semoga perkongsian Kadar Zakat Fitrah Setiap Negeri Tahun 2021 dan Pautan Bayaran ini dapat memberi panduan kepada anda semua khususnya tentang jumlah bayaran zakat fitrah dan juga cara pembayarannya secara dalam talian. Diharapkan kita semua dapat memanfaatkan kaedah bayaran secara dalam talian ini selaras dengan situasi pandemik Covid-19 yang masih belum pulih sepenuhnya.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati