Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

PAKEJ PERMAI 2021 : INISIATIF 15 : BANTUAN KEWANGAN ONE OFF KEPADA PEMANDU TEKSI DAN BAS

inisiatif 15

PAKEJ PERMAI 2021 untuk rakyat, Banyak sektor perniagaan yang terjejas semenjak pandemic Covid-19 melanda negara. Kesan daripada pandemic ini, bukan sahaja perniagaan pengangkutan darat yang terjejas bahkan juga pengangkutan laut dan udara.

PAKEJ PERMAI 2021 : INISIATIF 15 : BANTUAN KEWANGAN ONE OFF KEPADA PEMANDU TEKSI DAN BAS

PAKEJ PERMAI 2021
PAKEJ PERMAI 2021 : INISIATIF 15 : BANTUAN KEWANGAN ONE OFF KEPADA PEMANDU TEKSI DAN BAS 4

Segala perjalanan keluar masuk negara telah dibekukan dan ditutup dengan harapan dapat mencegah virus ini daripada terus merebak.

Akibat dari pandemic ini, sector pengangkutan awam turut mengalami kemerosotan yang mendadak sehingga ada di antara pemandu pengangkutan awam ini terjejas pendapatan dan kehilangan pekerjaan.

PAKEJ PERMAI 2021
PAKEJ PERMAI 2021 : INISIATIF 15 : BANTUAN KEWANGAN ONE OFF KEPADA PEMANDU TEKSI DAN BAS 5

Kerajaan mengutuskan untuk memberi bantuan kewangan secara one off kepada 14 ribu pemandu pelancong, dan 118 ribu pemandu teksi, bas sekolah, bas persiaran kereta sewa serta e-hailing. Bantuan sebanyak 500 ringgit diberikan di bawah peruntukkan tambahan sebanyak 66 juta ringgit.

Seiring dengan bantuan kewangan ini, kerajaan juga turut memberi layanan pengecualian duti eksais serta cukai jualan untuk tujuan pindah milik, pelupusan, serta kegunaan persendirian teksi yang dulunya ditetapkan 7 tahun telah dikurangkan kepada 5 tahun bermula 1 Januari 2021 sehingga 31 Disember 2021.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati