Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

3 Warna Ini Bawa Aura Positif Untuk Si Kecil

Sempena dengan Hari Kanak-kanak Sedunia, AkzoNobel, syarikat cat dan pelapis hiasan serta pembuat cat Dulux memberikan Aura Positif bantuan kepada ibu bapa dengan berkongsi kepakaran cara menyediakan persekitaran positif untuk kanak-kanak belajar melalui warna.

Jelas syarikat itu, menurut kajian University of Sussex, warna mempengaruhi status emosi anak ketika belajar. Oleh itu, ketika merancang ruang untuk kanak-kanak, warna adalah salah satu elemen penting yang perlu dipertimbangkan.

3 Warna Bentuk Aura Positif

Warna tidak hanya meningkatkan estetika bilik, malah ia juga dapat mempengaruhi kemampuan belajar, tingkah laku dan produktiviti mereka. Berdasarkan kajian ini, ketahui tiga warna utama yang akan membantu mewujudkan persekitaran positif untuk pengalaman belajar anak anda.

Aura Positif
Aura Positif

Seterusnya warna pertama dalam senarainya adalah kuning. Berdasarkan kajian, kuning membantu mewujudkan persekitaran positif ketika membaca, meningkatkan keupayaan untuk fokus dan membantu dalam tugas berkaitan nombor.

Warna itu sendiri adalah salah satu elemen yang paling menceriakan pada skala warna kerana ia mewakili kepintaran, kebaikan, keceriaan, keseronokan dan inspirasi.

oranzhevyj cvet v interere 35
Aura Positif

Sementara warna kedua adalah oren kerana menarik dan bertenaga. Kerana itulah ia tidak mengejutkan apabila mendapati bahawa 61 peratus wanita dan 39 peratus lelaki memilih oren sebagai warna yang merangsang dalam tinjauan warna baru-baru ini yang dilakukan AkzoNobel di Asia Tenggara.

Selain itu, berdasarkan kajian University of Sussex, oren adalah warna yang meningkatkan kreativiti kanak-kanak kerana mendorong pemikiran kritis dengan meningkatkan bekalan oksigen ke otak.

Lebih menarik, persekitaran berwarna oren sesuai untuk kanak-kanak mengembangkan kemahiran motorik halus mereka, sama ada bermain dengan Lego, mewarna ataupun melukis.

outer space bedroom s decorating ideas home improvement

Akhir sekali adalah warna biru, iaitu antara warna pilihan oleh kanak-kanak berdasarkan kajian yang dilakukan oleh University of Sussex.

Warna ini juga adalah simbol langit dan lautan selain dapat digunakan dengan selesa kerana kesannya yang begitu tenang.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati