Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia 2019

SENARAI TERKINI 1
BARISAN KABINET MALAYSIA

Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia. Berikutan kemenangan Parti Pakatan Harapan (PH) dalam Pilihan raya Umum ke-14 (PRU14), berikut adalah senarai lengkap Menteri Kabinet Malaysia yang terbaharu / terkini. Senarai BARISAN KABINET MALAYSIA penuh nama anggota jemaah menteri dan timbalan menteri ini akan dikemas kini dari semasa ke semasa sebaik sahaja terdapat sebarang perubahan atau rombakan.

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan tiga Menteri dalam Kabinet baharu pentadbiran beliau di satu sidang media khas di ibu pejabat Pakatan Harapan di Bangunan Yayasan Selangor di Petaling hari ini.

Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia
BARISAN KABINET MALAYSIA

Lim Guan Eng dari DAP dilantik sebagai Menteri Kewangan, Tan Sri Muhyiddin Yassin dari PPBM sebagai Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri dan Mohamad Sabu (AMANAH) sebagai Menteri Pertahanan.

Sebelum ini, Tun Mahathir telah mengumumkan akan mendedahkan kabinet baharu di bawah pentadbiran beliau yang bermula pada Khamis.

Wakil dari Sabah dan Sarawak bakal dilantik dalam Jemaah Menteri di bawah pentadbiran Tun Mahathir.

Perdana Menteri turut mengumumkan Majlis Penasihat dianggotai oleh pakar ekonomi dan ahli akademik termasuk Tan Sri Zeti Akhtar, Tun Daim Zainuddin, Tan Sri Robert Kuok, Jowo Kwame Sundaram dan Tan Sri Hassan Merican. – SUMBER : ASTRO AWANI

(Dikemaskini pada 19 Mei 2018)

Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia

BARISAN KABINET MALAYSIA : PERDANA MENTERI:

1 1
Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia

Tun Dr Mahathir bin Mohamad

Tun Dr. Mahathir bin Mohamad  dilahirkan pada 10 Julai 1925) atau cukup dikenali sebagai “Tun. M” ialah seorang doktor dan ahli politik Malaysia dan merupakan Perdana Menteri Malaysia ketujuh dan juga sebagai Ahli Parlimen Langkawi di Kedah. Beliau juga pernah menjadi Perdana Menteri Malaysia keempat di mana beliau memegang jawatan selama 22 tahun (1981-2003) menjadikan beliau sebagai Perdana Menteri Malaysia yang paling lama berkhidmat. Dalam buku A Doctor in the House, Dr Mahathir menyatakan tarikh lahir sebenarnya ialah 10 Julai 1925, tetapi bapanya mendaftarkan tarikh lahir dalam sijil kelahiran sebagai 20 Disember untuk memudahkan urusan pendaftaran persekolahan. Menggunakan nama timangannya sendiri, “Che Det” sebagai nama pena, beliau banyak menulis dengan artikel pertamanya disiarkan oleh akhbar The Straits Times Singapura pada 20 Julai, 1947 bertajuk “Malay Women Make Their Own Freedom” (Wanita Melayu Mencipta Kebebasan Sendiri).[4] Ketika penggal kepimpinannya dari 16 Julai 1981 sehingga 31 Oktober 2003, beliau berjaya membawa pembangunan melalui dasar-dasar dan perancangan yang diilhamkan daripada kejayaan negara-negara luar sehingga mengangkat Malaysia ke pentas dunia sebagai salah sebuah negara yang berdaya maju di Asia Tenggara sehingga pernah dinamakan sebagai salah sebuah negara ‘Harimau Ekonomi Asia’

Latar belakang dan kerjaya perubatan
Beliau dilahirkan di Lorong Kilang Ais, Seberang Perak, Alor Setar, Kedah pada 10 Julai 1925 dan merupakan anak bongsu daripada 9 adik-beradik (5 lelaki, 4 perempuan) daripada pasangan Mohamed Iskandar dan Wan Tempawan Wan Hanapi. Tarikh lahir beliau yang didaftarkan pada 20 Disember 1925 (kesemua adik-beradik beliau didaftarkan lahir pada bulan Disember) oleh bapanya adalah untuk memudahkan urusan pendaftaran persekolahan.

Bapa Mahathir, Mohamad bin Iskandar berasal dari Pulau Pinang, seorang Melayu dengan nenek moyang India dari negeri selatan India Kerala, manakala ibunya Wan Tempawan, berasal dari Kedah, masing-masing berketurunan Melayu. Satu aspek kelahiran Mahathir telah membawanya: beliau tidak dilahirkan ke dalam golongan bangsawan atau keluarga agama atau politik yang menonjol, bapa Mahathir ialah seorang pengetua sekolah rendah status sosio-ekonomi yang bermakna anak-anak perempuannya tidak dapat mendaftar di sekolah menengah, manakala Wan Tempawan hanya mempunyai hubungan yang jauh dengan kerabat Kedah. Kedua-dua ibu bapanya telah berkahwin sebelum ini; Mahathir mempunyai enam orang adik-beradik tiri dan dua orang adik-beradik kandung.[20]

A large two storey building with two wings, painted yellow and white with a red tiled roof
Bekas Sekolah Inggeris Kerajaan di Alor Setar, sekolah menengah yang dihadiri oleh Mahathir dan diasaskan oleh ayahnya, kini Kolej Sultan Abdul Hamid[21]
Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Melayu Seberang Perak, Alor Setar, Kedah. Selepas lulus, beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran di Government English School (GES) (kini dikenali sebagai Kolej Sultan Abdul Hamid), Alor Setar pada tahun 1932. Sewaktu semua sekolah ditutup di era Pendudukan Jepun di Tanah Melayu, beliau telah membuka kedai kopi secara kecil-kecilan dan kemudiannya berniaga pisang goreng. Setelah tamat Perang Dunia Ke-2, beliau menyambung pelajarannya di sekolah yang sama pada tahun 1945 sehingga peringkat Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia.

Beliau seterusnya menuntut di Kolej Perubatan King Edward VII, Universiti Malaya, Singapura, dan dianugerahkan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) pada tahun 1953. Selepas mendapat ijazah, beliau ditugaskan sebagai doktor pelatih di Hospital Besar Pulau Pinang.

Pada tahun 1954, Dr. Mahathir berkhidmat sebagai pegawai perubatan di Alor Setar, Jitra, Langkawi dan Perlis sehingga tahun 1957. Beliau kemudian melangsungkan perkahwinan dengan Dr. Siti Hasmah Mohamad Ali pada 5 Ogos 1956 dan dikurniakan empat orang cahaya mata, iaitu tiga orang lelaki dan seorang perempuan manakala beliau mempunyai 3 orang anak angkat. Anak-anak beliau ialah Marina, Mirzan, Mahathir, Mokhzani, Mukhriz, Maizura dan Mazhar.[N 1]

Pada tahun 1957, beliau berhenti daripada perkhidmatan kerajaan untuk membuka kliniknya sendiri iaitu MAHA Klinik yang terletak di Jalan Tunku Ibrahim. Ketika itu, beliau merupakan anak Melayu pertama yang membuka klinik persendirian di Alor Setar yang pada ketika itu terdapat lima buah klinik sahaja. Klinik ini kemudiannya berpindah ke 1587, Jalan Sultan Badlishah, 05000 Alor Setar dan kekal sehingga sekarang.

BARISAN KABINET MALAYSIA : TIMBALAN PERDANA MENTERI:

2
Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia

Datuk Seri Dr. Wan Azizah binti Wan Ismail

Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Datin Seri DiRaja Dr. Wan Azizah Dato’ Wan Ismail (lahir 3 Disember 1952) merupakan ahli politik dan merupakan Timbalan Perdana Menteri wanita pertama di Malaysia dan juga Presiden Parti Keadilan Rakyat, yang mana beliau telah tubuhkan di Malaysia. Beliau juga merupakan isteri kepada mantan Timbalan Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim, yang beliau telah kahwini dalam tahun 1980. Pada 2004, mereka mempunyai enam orang anak, lima orang perempuan dan seorang lelaki.

Kehidupan awal
Dilahirkan pada 3 Disember 1952 di Hospital Kandang Kerbau, Singapura,[1] ketika itu Singapura masih sebahagian Tanah Melayu. Yang Amat Berhormat Datuk Seri Datin Seri DiRaja Dr. Wan Azizah mendapat pendidikan awal di Sekolah Konvent St. Nicholas, Alor Setar. Beliau kemudiannya meneruskan pengajian ke Kolej Tunku Kurshiah di Seremban.[2] Seterusnya beliau melanjutkan pelajaran ke Dublin, Ireland (1973) di mana beliau mendapat ijazah dalam bidang obstetrik dan ginekologi. Di universiti, beliau dianugerah pingat emas ‘MacNoughton-Jones Gold Medal’.

Sekembalinya ke Malaysia, beliau menjadi seorang pakar oftalmologi di Hospital Besar Kuala Lumpur dan di Hospital Universiti, Universiti Malaya. Beliau telah berhenti daripada kerjaya beliau pada 1993 apabila suaminya dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Kerjaya politik
Parti Keadilan Nasional
Selepas suaminya Anwar dipecat dan ditahan pada 20 September 1998. Yang Amat Berhormat Datuk Seri Datin Seri DiRaja Dr. Azizah membantu menubuhkan Parti Keadilan Nasional pada 4 April 1999 (kini Parti Keadilan Rakyat) dan menjadi presidennya.[9]

Selepas Anwar Ibrahim dibebaskan pada tahun 2008, beliau dilantik oleh partinya sebagai Penasihat Umum (de facto) sehingga tahun 2015.

Ahli Parlimen
Beliau telah menyertai pilihan raya pertama bagi kerusi parlimen Permatang Pauh dalam tahun 1999, yang mana beliau telah menang menewaskan Dato’ Seri Ibrahim Saad dengan satu majoriti 9077 undi. Beliau berjaya mengekalkan kerusi tersebut dalam pilihan raya seterusnya dalam tahun 2004 dengan majoriti kecil selepas beberapa kali kiraan semula. Beliau menewaskan Ustaz Firdaus.

Dan pada 8 Mac 2008, sekali lagi menentang Ustaz Firdaus sekali lagi beliau mempertahankan kerusi Permatang Pauh mewakili Parti KeADILan Rakyat, selaku parti komponen Pakatan Rakyat, yang juga disertai oleh PAS dan DAP. Beliau juga adalah mantan Ketua Pembangkang Malaysia.

Beliau telah meletak jawatan sebagai Ketua Pembangkang dan Ahli Parlimen Permatang pauh pada 31 Julai 2008 untuk memberi laluan kepada suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding dalam pilihan raya kecil.[10][11]

Pada 1 April 2015, Anwar disabitkan bersalah diatas kesalahan meliwat pembantu peribadinya dan telah dihukum penjara 5 tahun. Ini memyebabkan beliau hilang kelayakan sebagai Ahli Parlimen dan Ketua Pembangkang. SPR telah menetapkan 7 Mei 2015 sebagai hari pengundian pilihan raya kecil Permatang Pauh 2015. 8 Mei 2015, Wan Azizah berjaya memenangi kerusi tersebut dan beliau dilantik sebagai Ketua Pembangkang yang baharu dengan majoriti 8,841 undi menewaskan calon dari BN, Shabudin Yahya dan dua orang calon bebas (kedua-duanya hilang deposit).

Pilihan raya Mac 2008
Wan Azizah memenangi kerusi Parlimen Permatang Pauh dalam pilihan raya umum Malaysia ke-12 dengan majoriti 13,388.[12] Beliau disokong oleh semua parti komponen Pakatan Rakyat untuk mengetuai pembangkang di rumah parlimen, Dewan Rakyat.

Dengan pengumuman awam oleh Anwar Ibrahim berhubung hasratnya untuk kembali ke politik aktif walaupun di sisi undang-undang dihalang daripada berbuat demikian,[13] Wan Azizah menunjukkan kesediaannya untuk mengosongkan kedudukan presiden parti jika beliau dipilih.[14] Bagaimanapun, beliau juga telah menyatakan bahawa dia bercadang untuk mempertahankan kerusi Parlimennya untuk Permatang Pauh.[15] Beliau meletak jawatan kerusi parlimennya untuk Permatang Pauh pada 31 Julai 2008, untuk memberi laluan kepada suaminya, yang memenangi pilihan raya kecilnya pada 26 Ogos 2008 dengan majoriti besar.

Gelaran kehormat
Wan Azizah diberi penghormatan sempena hari ulang tahun rasmi Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang pada 12 Julai 2008 apabila beliau dianugerahkan Darjah Panglima Pangkuan Negeri, suatu perintah pangkat kedua di negeri ini. Anugerah itu membawa gelaran Datuk Seri.[16][17]

Krisis politik Selangor 2014
Pada 9 Mac 2014, PKR telah mengumumkan beliau sebagai calon baharu untuk pilihan raya kecil Kajang.[18] Perkara ini adalah berikutan daripada keputusan Mahkamah Rayuan yang menjatuhi hukuman penjara lima tahun ke atas suaminya, Anwar Ibrahim. Suaminya disabitkan atas kesalahan meliwat, sekali gus telah menyebabkan hilangnya kelayakan sebagai calon DUN kawasan tersebut.[19] Selepas memenanginya, beliau dicalonkan partinya sebagai menteri besar baharu bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang dipecat oleh PKR.[20]

Pilihan raya kecil Permatang Pauh 2015
Rencana utama: Pilihan raya kecil Permatang Pauh 2015
Pilihan raya kecil telah diadakan untuk kerusi Dewan Rakyat bagi Permatang Pauh pada 7 Mei 2015,[21] selepas suami Wan Azizah Anwar Ibrahim telah hilang kelayakan daripada memegang kerusi tersebut setelah didapati bersalah atas tuduhan meliwat dalam perbicaraan kontroversi.[22] Wan Azizah bertanding bagi kerusi itu menentang tiga calon lain,[23] mengekalkannya untuk PR dengan majoriti 8,841 undian.[24]

Pilihan raya 2018
Rencana utama: Pilihan raya umum Malaysia 2018
Pada pilihanraya 2018, Wan Azizah dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia.[25] Ia merupakan sebagai sebahagian daripada perjanjian untuk Mahathir untuk berkhidmat sebagai interim jika dipilih, meminta pengampunan untuk Anwar dan membuka jalan baginya untuk mengambil alih.[26] Ada pula yang membuat spekulasi bahawa Wan Azizah yang akan memberi laluan kepada suaminya.[27]

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri dalam Negeri:

3
Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia

Tan Sri Muhyiddin bin Yassin

Asal
Beliau berasal dari Bandar Maharani, Muar, Johor Darul Ta’zim dan merupakan salah seorang daripada 47 orang anak seorang ulama terkenal di Muar, iaitu Tuan Haji Muhammad Yassin bin Haji Muhammad dan isteri kedua daripada empat orang isteri, iaitu Puan Hajjah Khadijah binti Haji Kassim.

Pendidikan
Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Maharani dan Sekolah Kebangsaan Ismail (sekolah aliran Inggeris) serta Sekolah Tinggi Muar di Muar (sekolah menengah). Kemudiannya beliau melanjutkan pengajian ke Universiti Malaya dan berjaya memperolehi Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Ekonomi dan Pengajian Melayu (1971).

Semasa di alam pembelajaran di peringkat rendah hingga ke universiti, beliau tidak terkelompok dalam kumpulan pintar atau genius.[4] Beliau adalah seorang siswa biasa tetapi amat tekun dan kuat berusaha.

Beliau sangat berminat membaca dan sering meluangkan waktu dan menghabiskan waktu dengan membaca. Beliau seolah-olah ketagih membaca atau seperti ulat buku meskipun bukan mengenai bidang kursus yang diikutinya. Beliau mempunyai pengetahuan luas[5] tetapi beliau tidak memperlihatkannya dalam tutur kata atau ketika berhujah. Beliau adalah seorang yang pendiam tetapi amat suka mendengar dan memberi tumpuan dalam sesuatu perbincangan. Beliau sentiasa berjaya menyelesaikan sesuatu persoalan dan masalah para sahabat dengan tindakan yang cepat dan kelihatan begitu mudah.[6]

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Pendidikan:

6 1
Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia

Dr Maszlee Malik

Dr. Maszlee Malik dilahirkan di Johor Bahru. Beliau telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Temenggong Abdul Rahman (STAR) (2) dan kemudiannya ke Maktab Sultan Abu Bakar (English College). Pada tahun 1989, beliau telah menyertai Madrasah al-Quran Waddin dan kemudiannya ke Maahad Johor. Setelah itu permusafiran ilmunya dilanjutkan ke Jordan sehingga berjaya mendapatkan ijazah sarjana muda dari Universiti Al al- Bayt, Jordan dan kemudiannya meneruskan pengajian peringkat ijazah sarjana di Universiti Malaya. Kedua- duanya dalam bidang Fiqh dan Usul al-Fiqh. Dengan izin Allah, Maszlee Malik telah melanjutkan pelajaran di School of Governments and International Affairs (SGIA) di University of Durham pada tahun 2007 dan mendapat ijazah kedoktoran dalam bidang Good Governance pada tahun 2011. Kini Maszlee Malik merupakan pensyarah kanan di Jabatan Fiqh dan Usul al-Fiqh di Kuliyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Beliau telah berkhidmat di sana semenjak tahun 2000. Maszlee Malik juga merupakan ahli Multaqa Asatizah dan Du’at (MURSHID), ahli Dewan Perwakilan Nasional Pertubuhan IKRAM Malaysia, dan penasihat ahli lembaga kepada beberapa NGO dan badan pendidikan seperti Teaching for the Needs (TFTN), Pusat Pendidikan Downsyndrome Orkids (ORKIDS), Pertubuhan Darul Fitrah, IDEAS Autism Centre, Lembaga Pusat Pendidikan al-Amin dan juga penaung kepada Kelab Penyokong Kelab Bola Sepak Manchester City Malaysia. Di media pula, Maszlee lebih dikenali sebagai moderator debat dan wacana politik serta penganalisis politik Timur Tengah, pemikiran politik Islam dan juga gerakan Islam kontemporari.

KELAHIRAN JOHOR
YB Dr. Maszlee Malik dilahirkan di Johor Bahru. Beliau telah mendapat pendidikan awal di Sekolah Temenggong Abdul Rahman (STAR) (2) dan kemudiannya ke Maktab Sultan Abu Bakar (English College). Pada tahun 1989, beliau telah menyertai Madrasah al-Quran Waddin dan kemudiannya ke Maahad Johor.

LULUSAN LUAR NEGARA
Setelah itu permusafiran ilmunya dilanjutkan ke Jordan sehingga berjaya mendapatkan ijazah sarjana muda dari Universiti Al al-Bayt, Jordan dan kemudiannya meneruskan pengajian peringkat ijazah sarjana di Universiti Malaya. Kedua-duanya dalam bidang Fiqh dan Usul al-Fiqh. Dengan izin Allah,YB Dr. Maszlee Malik telah melanjutkan pelajaran di School of Governments and International Affairs (SGIA) di University of Durham pada tahun 2007 dan mendapat ijazah kedoktoran dalam bidang Good Governance pada tahun 2011.

BEKAS PROFESOR MADYA DI UIAM
YB Dr. Maszlee Malik pernah bertugas sebagai pensyarah kanan di Jabatan Fiqh dan Usul al-Fiqh di Kuliyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia. Beliau telah berkhidmat di sana sejak tahun 2000. YB Dr. Maszlee Malik juga merupakan ahli Multaqa Asatizah dan Du’at (MURSHID), ahli Dewan Perwakilan Nasional Pertubuhan IKRAM Malaysia, dan penasihat ahli lembaga kepada beberapa NGO dan badan pendidikan seperti Teaching for the Needs (TFTN), Pusat Pendidikan Downsyndrome Orkids (ORKIDS), Pertubuhan Darul Fitrah, IDEAS Autism Centre, Lembaga Pusat Pendidikan al-Amin dan juga penaung kepada Kelab Penyokong Kelab Bola Sepak Manchester City Malaysia.

AKTIF SEBAGAI AHLI PEMIKIR
Di media pula,YB Dr. Maszlee Malik lebih dikenali sebagai moderator debat dan wacana politik serta penganalisis politik Timur Tengah, pemikiran politik Islam dan juga gerakan Islam kontemporari. YB Dr. Maszlee Malik kini merupakan Ahli Parlimen P151 Simpang Renggam yang mewakili Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Pembangunan Luar Bandar:

image 55
barisan kabinet malaysia

Puan Rina Harun

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Wanita dan Pembangunan Keluarga:

image 65
BARISAN KABINET MALAYSIA

Datuk Seri Dr Wan Azizah binti Wan Ismail

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Hal Ehwal Ekonomi:

image 64
BARISAN KABINET MALAYSIA

Dato’ Seri Mohamed Azmin bin Ali

Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali (lahir pada 25 Ogos 1964) merupakan Ahli Parlimen Gombak, Selangor dan juga Ahli Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa, Selangor dari Parti Keadilan Rakyat (PKR). Di peringkat akar umbi, beliau adalah Timbalan Presiden PKR. Di peringkat negeri Selangor, beliau adalah ahli jawatankuasa Selcat. Beliau pernah memegang jawatan sebagai Ketua PKR Sabah, kemudian PKR Wilayah Persekutuan dan kini PKR Selangor.

Pada 23 September 2014, beliau telah mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim di hadapan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Alam Shah, Klang.

Latar belakang
Azmin lahir di Singapura (yang ketika itu masih berada dalam Malaysia) pada 25 Ogos 1964 dan merupakan abang kepada pengacara televisyen yang penuh kontroversi iaitu Azwan Ali.

Bapanya Ali dan ibunya Hajjah Che Tom Yahaya menetap di Kampung Klang Gate, Taman Melawati, Ulu Klang, Selangor. Adik beradiknya termasuklah Azwan Ali (pelakon, pengacara) dan Arpah Ali (pakar motivasi). Azmin menerima pendidikan awalnya di Sekolah Gurney Road (2) Kuala Lumpur dari tahun 1971 hingga 1976. Selepas itu beliau menerima pendidikan menengah di Sekolah Menengah Setapak, Kuala Lumpur (1977-1979) dan Institut Teknikal, Jalan Cheras, Kuala Lumpur (1980-1981). Pada tahun 1982, beliau melanjutkan pelajaran di Universiti Minnesota di Amerika Syarikat dan berjaya menggulung ijazah dalam bidang matematik dan ekonomi pada 1987. Selanjutnya beliau menyambung sarjana dalam pendidikan (matematik dan ekonomi) di universiti yang sama.

Sekembalinya ke Malaysia pada tahun 1987, Azmin dilantik menjadi Pegawai Khas kepada Anwar Ibrahim yang pada masa itu adalah Menteri Pendidikan. Azmin kemudian dinaikkan pangkat kepada Setiausaha Peribadi kepada Menteri Pendidikan dan sehinggalah pada masa Anwar dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri.

Azmin mendirikan rumahtangga bersama Shamsidar Taharin pada 7 Ogos 1988 yang juga belajar di universiti yang sama di Amerika Syarikat. Pasangan ini mempunyai enam orang anak.

Azwan Ali pernah membuat ugutan bunuh terhadap adiknya Umi Hafilda menerusi Twitter. Pada 13 Januari 2012, Ummi membuat laporan polis di Balai Polis Taman Tun Dr Ismail. Ketua Polis Petaling Jaya, Arjunaidi Mohamad mengklasifikasikan kes itu di bawah Seksyen 506 Kanun Cara Jenayah. Akhirnya Azwan dan Umi Hafilda berdamai.[1]

Penglibatan dalam politik
Menurut Azmin, beliau mula terlibat dalam politik pada sekitar tahun 1987 apabila Perdana Menteri Malaysia ketika itu Dr Mahathir meminta beliau bekerja dengan Anwar Ibrahim.[2]

Mahathir mengenali Azmin semasa Azmin masih menuntut di Amerika Syarikat dan menjadi pemimpin pelajar di sana. Hubungan baik kedua-duanya bagaimana pun tidak berkekalan apabila Anwar Ibrahim dipecat daripada kedudukannya sebagai Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1998. Azmin menyifatkan insiden pemecatan tersebut adalah yang paling sukar dalam hidupnya apabila terpaksa memilih antara Mahathir ataupun Anwar.

Azmin memilih untuk bersama Anwar dan beliau antara ahli yang awal menganggotai Parti Keadilan Nasional yang kemudiannya dikenali dengan Parti Keadilan Rakyat.

Pada Pilihanraya Umum ke-10 (29 November 1999), Azmin telah dipilih sebagai ADUN Hulu Kelang. Beliau dipilih semula dalam Pilihanraya Umum ke-12 (2008) dengan mengalahkan calon Barisan Nasional, Said Anuar Said Ahmad dengan majoriti sebanyak 6,867 undi. Beliau memperolehi 40,334 undi berbanding lawannya memperolehi hanya 33,467 undi. Dalam Pilihanraya Umum ke-13 (2013), Azmin memenangi kerusi DUN Bukit Antarabangsa.

Beliau juga merupakan ahli Parlimen Gombak selama dua penggal iaitu 2008-2013 dan 2013 sehingga sekarang.

Di dalam Parti, Azmin dilantik sebagai Naib Presiden Parti Keadilan Nasional pada 2001 dan dipilih semula pada Disember 2004 dan Mei 2007. Pada 2010, Kongres Parti Keadilan Nasional telah melantik Azmin sebagai Timbalan Presiden dan beliau terus menyandang jawatan tersebut sehinggalah pada hari ini.

Pada 23 September 2014 , Azmin Ali dilantik sebagai Menteri Besar Selangor berikutan peletakan jawatan Khalid Ibrahim. Beliau memegang jawatan sebagai Menteri Besar selepas gabungan DAP, PAS, dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) merampas Selangor pada Pilihan Raya Umum 2008.

Selepas Azmin mengambil alih jawatan itu, beliau menjanjikan banyak perkara kepada penduduk Selango termasuk untuk menyelesaikan isu paling kritikal di negeri itu iaitu air. Bagaimanapun pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diadakan pada Ogos 2015, Azmin menyatakan pihaknya akan mengkaji pemberian air percuma kepada penduduk Selangor dengan alasan air banyak digunakan untuk berkebun dan kolam renang.

Selepas isu air, Azmin sekali lagi dikejutkan apabila Khalid meminta beliau mendedahkan mengenai penubuhan Darul Ehsan Investment Group (DEIG). Azmin sendiri mengakui beliau tidak tidur selama dua bulan memikirkan mengenai masalah-masalah negara seperti derma dana politik, kejatuhan nilai ringgit dan kepimpinan di Putrajaya hinggakan beliau menjadi bahan lawak, dengan ramai yang menyifatkannya sebagai panda kerana lingkaran hitam di matanya.

Azmin juga diminta memberikan penjelasan mengenai RM7.56 bilion duit rakyat Selangor. Beliau didakwa cuba menyembunyikan sesuatu daripada pengetahuan rakyat Selangor dan tidak konsisten dalam kenyataannya berhubung isu air.

Beliau turut dicabar untuk mengadakan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) tergempar bagi menentukan sama ada beliau masih lagi mendapat sokongan majoriti sebagai Menteri Besar sekali gus menyelesaikan pergolakan yang berlaku dalam pentadbirannya ketika ini.[

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan:

image 63
BARISAN KABINET MALAYSIA

Datuk Zuraida Kamaruddin

Yang Berhormat Datuk Hajah Zuraida Kamaruddin (lahir 14 Mac 1958) adalah Ahli Parlimen Ampang, Selangor dari Parti Keadilan Rakyat. Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008 beliau mengalahkan calon dari Barisan Nasional, Azman Wahid dengan majoriti sebanyak 3,676 undi. Beliau memperolehi 26,995 undi berbanding lawannya memperolehi hanya 23,319 undi.

Pada Pilihanraya Umum Ke-14, YB Datuk Zuraida Kamaruddin telah memenangi kerusi Ampang sekali lagi dengan mengalahkan calon Barisan Nasional, Dr Rozaidah Talib dengan majoriti sebanyak 13,278 undi. YB Datuk Zuraida mendapat undi sebanyak 41,969 berbanding Dr Rozaidah dengan undi sebanyak 28,691

Latar belakang
Mendapat pendidikan awal di Singapura, beliau merupakan seorang graduan Sains Sosial di salah sebuah institusi pengajian tinggi di Singapura.[3]

Kerjaya
Beliau mula berkhidmat dalam sektor swasta pada 1980 di Frank Small & Associates, Australia. Beliau menjawat jawatan Pengurus Kajian Kualitatif sebelum ke Chuo Senko Advertising (Japan) sebagai Pengurus Penyelidikan Pemasaran dan Perancangan Akaun. Selain itu, beliau pernah bekerja di American International Assurance (AIA), Saatchi & Saatchi Advertising, AVON (M) Berhad dan Flaireborne (M) Sdn Bhd.[4]

Pada 1998, beliau menjadi perunding latihan dan motivasi memberi khidmat nasihat kapada organisasi seperti Petronas, Majlis Majlis Perbandaran, Oriflame, Nutrimetics, Shinetsu, Texas dan juga syarikat syarikat penyelidikan pemasaran, pengiklanan dan barangan.

Jawatan lain termasuk menjadi ahli Lembaga Pengarah Maahad Tahfiz Az-Zahra, Penasihat ALQAS Education & Charity Home, Penasihat GEMMA Humanitarian Relief dan Persatuan Pelajar Malaysia di Yaman. Beliau juga adalah pengasas dan pengerusi WIRDA yang mempunyai anggota di dalam dan luar negara. WIRDA menjadi Pusat Khidmat Masyarakat yang mengendalikan kaunseling dan perlindungan kepada golongan yang memerlukan termasuk ibu tunggal, musafir, mualaf dan remaja.

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Kewangan:

image 62
BARISAN KABINET MALAYSIA

Lim Guan Eng

Yang Berhormat Tuan Lim Guan Eng dilahirkan pada 8 Disember 1962 merupakan Ketua Menteri Pulau Pinang yang keempat dari 11 Mac 2008 hingga 14 Mei 2018, Ahli Dewan Undangan Negeri Air Puteh, Ahli Parlimen Bagan dan Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP) semasa Pilihan Raya Umum Malaysia ke-12 di mana DAP berjaya menyapu bersih kesemua 19 kerusi DUN Pulau Pinang.

Latar belakang
Guan Eng merupakan anak lelaki kepada Lim Kit Siang, bekas Ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia.

Beliau memulakan pendidikan awalnya di La Salle Primary English School di Petaling Jaya, dan kemudiannya di Batu Pahat Montfort Primary English School. Pada pendidikan menengahnya pula, beliau belajar di SMK Tinggi Batu Pahat dan SMK Tinggi Melaka. Beliau melanjutkan pelajaran tingginya ke Universiti Monash, Australia dalam pengajian Ijazah Ekonomi dan diiktiraf sebagai akauntan profesional yang berkelayakan pada 1983. Beliau pernah menjadi presiden MUISS (Monash University International Student Society).

Lim berkahwin dengan Betty Chew, Ahli Dewan Undangan Negeri Kota Laksamana di Melaka dan mendapat 4 orang anak.

Kerjaya politik
Lim menghadapi perlantikan pertama sebagai Anggota Parlimen Kota Melaka pada 1986, selepas menewaskan Soh Chin Aun dengan majoriti 17606 undian. Beliau kemudian kembali dipilih pada pilihan raya umum 1990 dan 1995, meskipun dengan undian majoriti yang berkurangan. Beliau kemudian menjadi orang yang pertama pernah dilantik dalam tiga penggal berturutan di Kota Melaka. Beliau menjadi alumni Melaka High School yang pertama mencapai rekod tersebut

Dalam Parti Tindakan Demokratik, beliau dilantik sebagai Pengerusi Pemuda Sosialis DAP pada 1989 dan sekali lagi dilantik pada 1992. Pada 1995, beliau dipilih sebagai Timbalan Setiausaha Agung DAP. Lim dilantik sebagai Setiausaha Agung DAP pada 2004, dan memegang posisi itu sehingga kini.

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Pengangkutan:

image 61
BARISAN KABINET MALAYSIA

Anthony Loke Siew Fook

Anthony Loke Siew Fook merupakan Pengerusi Parti Tindakan Demokratik Negeri Sembilan dari tahun 2004 hingga kini dan Setiausaha Politik kepada Setiausaha Agung Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Pendidikan awal
Beliau memulakan pendidikan awalnya dan juga pendidikan menengahnya di St.Paul’s Institution di Seremban. Pada tingkatan 6 pula, dia belajar di SMK Seri Ampangan. Beliau melanjutkan pelajarannya di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Bangi dan memperolehi Ijazah dalam Pembangunan Sains dan merupakan calon untuk Masters of Public Administration dari Universiti Malaya.

Kerjaya
Beliau mula menyertai Parti Tindakan Demokratik (DAP) pada tahun 1994 dan bertugas sebagai ahli biasa. Pada tahun 2002, beliau memulakan perkhidmatan sebagai Eksekutif projek khas.

Pada 24 Julai 2013, 24 beliau didakwa di mahkamah pada 24 Julai ini atas dakwaan menganjurkan perhimpunan haram di Padang Merbok, 22 Jun lalu. Beliau diperintah hadir ke Mahkamah Majistret Jalan Duta, di sini, jam 8.00 pagi pada 24 Julai ini.

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Komunikasi dan Multimedia:

image 60
BARISAN KABINET MALAYSIA

Gobind Singh Deo

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Tenaga Manusia:

image 59
BARISAN KABINET MALAYSIA

Kulasegaran s/o V. Murugeson

Yang Berhormat M. Kulasegaran V. Murugeson merupakan Ahli Parlimen Ipoh Barat, Perak dari DAP dan Naib Pengerusi Kebangsaan DAP.

Politik
Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2004, beliau memenangi kerusi Ipoh Barat dengan 22,953 undi, mengalahkan Ho Cheong Sing dari Barisan Nasional dengan 22,337 undi dan dengan majoriti 598 undi sahaja.

Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008 pula beliau mempertahankan kerusi Ipoh Barat dengan mengalahkan calon dari Barisan Nasional, Datuk Yik Phooi Hong dengan majoriti sebanyak 15,534 undi. Beliau memperolehi 32,576 undi berbanding lawan beliau memperolehi hanya 17,042 undi.

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Pertahanan:

image 58
BARISAN KABINET MALAYSIA

Haji Mohamad bin Sabu

Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu (lahir 14 Oktober 1954) adalah ahli politik Malaysia berbangsa Melayu pernah menjadi Timbalan Presiden Parti Islam Se-Malaysia dan kini Menteri Pertahanan.[1] Beliau telah dipilih ke jawatan tersebut pada tahun 2011 sebagai calon berfahaman sederhana menewaskan Nasharuddin Mat Isa.[2] Sebelumnya beliau telah pernah terpilih sebagai salah seorang dari Naib Presiden PAS. Beliau merupakan satu-satunya pemimpin yang bukan dari kalangan ulama yang terpilih menjadi timbalan presiden dalam tempoh 25 tahun.[2]

Pada 13 Julai 2015 beliau melancarkan sebuah gerakan NGO bernama Gerakan Harapan Baru (GHB). Pada 31 Ogos 2015, Mohamad Sabu mengumumkan GHB mengambil-alih sebuah parti politik yang tidak aktif, Parti Pekerja-Pekerja Malaysia selepas usahanya untuk menubuhkan Parti Progresif Islam (PPI) telah ditolak oleh Kementerian Dalam Negeri[3][4][5][6][7][8] yang kemudiannya ditukarkan menjadi Parti Amanah Negara (Amanah) yang beliau sendiri menjadi Presidennya yang pertama.

Pendidikan
Mat Sabu bersekolah di Pulau Pinang sebelum menyambung pelajaran jurusan Seni Kulinari di Institut Teknologi Mara (UiTM)[3]

Penglibatan dalam arena politik
Tahun 1975 menyertai ABIM dan 1981 menyertai PAS. Beliau bertanding dalam Pilihan raya umum Malaysia 1982 di Dun Penanti tetapi tewas.Sekali lagi tewas kepada rakan ABIM nya , Datuk Seri Anwar Ibrahim di parlimen Permatang Pauh dalam Pilihan raya umum Malaysia 1986. Apabila berhijrah ke Kelantan, beliau menang dalam Pilihan raya umum Malaysia 1990 di parlimen Nilam Puri. Sekali lagi menang di kerusi parlimen Kubang Kerian dalam Pilihan raya umum Malaysia 1995.

Dalam Pilihan raya umum Malaysia 1999 beliau menang di parlimen Kuala Kedah,Kedah. Tapi tewas lagi di Kuala Terengganu dalam Pilihan raya umum Malaysia 2008 kepada Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Razali Ismail dan nenek Maimun Yusuf (89 tahun) . Razali memperolehi 32,562, dengan majoriti 628 undi.Mohamad Sabu (31,934 undi) dan Maimun (685 undi).

Beliau bersama rakan-rakan Gerakan Harapan Baru menubuhkan Parti Amanah Negara selepas mengambil alih Parti Pekerja-Pekerja Malaysia. Seterusnya Parti Amanah Negara membentuk Pakatan Harapan bersama Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Parti Keadilan Rakyat (PKR).

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani:

image 57
BARISAN KABINET MALAYSIA

Haji Salahuddin Ayub

Biodata
Salahuddin Bin Ayub lahir pada 1 Disember 1961 di Kampung Serkat, Tanjung Piai, Pontian, Johor. Berketurunan kacukan Melayu-Cina. Isterinya Fatimah Taha yang dikahwini pada tahun 1985 dan dikurniakan 6 orang cahaya mata.

Pendidikan
Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Rendah Inggeris Serkat, Pontian (1967-1973). Kemudian menyambung ke peringkat menengah rendah di Sekolah Menengah Inggeris Teluk Kerang, Pontian (1974-1976) dan di Sekolah Menengah Sri Perhentian, Pontian (1977-1978) sehingga tamat pengajian tingkatan 5, meneruskan pengajian ke peringkat tingkatan 6 di Sekolah Menengah Kebangsaan Datuk Penggawa Barat, Pontian (1979-1980). Beliau juga mengikuti pendidikan agama di Sekolah Agama Kerajaan Johor dengan lulus Kelas Darjah Khas pada tahun 1977. Selepas tamat pengajian di alam persekolahan, beliau seterusnya mengikuti program Diploma Pentadbiran Perniagaan di Kolej Tunku Abdul Rahman (KTAR) (1982-1983) dan meneruskan ke peringkat Ijazah Sarjana Muda BSc. (Sains Pembangunan Manusia) di Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 1984.

BARISAN KABINET MALAYSIA : Menteri Kesihatan:

image 56
BARISAN KABINET MALAYSIA

Dr. Haji Dzulkefly bin Ahmad

Nama : Dr Hj Dzulkefly bin Ahmad
Asal : Rembau, Negeri Sembilan
Kediaman : 12, Jalan Topaz,7/4, Shah Alam, Selangor
Umur : 53 tahun
Status: Berkahwin, seorang isteri Puan Azlin Hj Hezri. Dikurniakan 7 orang anak dan 4 orang cucu.

Latar belakang Pendidikan:

Mendapat Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dari Imperial College (St. Mary‟s Hospital Medical School), Universiti London (1993) dalam bidang Sains Perubatan (Toksikologi) dan Ijazah Sarjana Sains dari Universiti Surrey dan Ijazah pertama dari Universiti Birmingham, England (1980) dalam bidang yang sama. Mengikuti kursus dalam Ekonomi dan Kewangan Islam dalam tahun 1998-99.

Peranan Beliau Di Pentas Masyarakat Sivil dan Politik:

  1. Bekas pemimpin Pergerakan Mahasiswa di United Kingdom (70an dan 80an).
  2. Bekas Aktivis Masyarakat dalam sebuah badan bukan-kerajaan (JIM) 1997-1998).
  3. Pengarah Pusat Penyelidikan PAS Pusat (1998-2009)
  4. Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat (2004 sehingga kini)
  5. Ahli Jawantankuasa Lajnah Politik PAS Pusat (2004 sehingga kini)
  6. Ahli Jawatankuasa Pemandu Gabungann Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH, 2006 se-hingga kini).
  7. Penganalisis Politik dan Penulis di halaman media (sehinggakini) dan juga diundang membentang kerta kerja di peringkat nasional dan antarabangsa (pembangunan ekonomi, perhubungan kaum dan pertembungan tamadun Islam-Barat, Political Islam dll).
  8. Menerbit sebuah buku himpunan analisis politik berjudul”BLIND SPOT” – 2008.

Yang diPertuan Agong telah memberi perkenan kepada nama-nama yang dicadangkan dan istiadat mengangkat sumpah jawatan  dan setia serta sumpah rahsia sebagai Menteri Persekutuan akan  diadakan pada hari Isnin, 21 Mei 2018 pukul 11.30 pagi di Istana  Negara

Tun Mahathir turut menegaskan pengumuman barisan Kabinet yang lain akan dibuat pada bila-bila masa. Sehubungan dengan itu, entri ini akan dikemas kini dari semasa ke semasa. Semoga perkongsian ini iaitu Senarai Terkini Barisan Kabinet Malaysia memberikan informasi terkini dan sahih kepada anda. Teruskan menyokong kami, Sistem Guru Online dengan menyertai Telegram Channel kami di t.me.sistemguruonline.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati