Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Tarikh Valentine Day 2024, Ucapan Valentine Day dan Hukum Sambut Valentine Day

Tarikh Valentine Day 2024, Ucapan Valentine Day dan Hukum Sambut Valentine Day
Tarikh Valentine Day 2024, Ucapan Valentine Day dan Hukum Sambut Valentine Day 6

Valentine Day biasanya disambut dengan bertukar-tukar “Valentine” (kad ucapan) buatan tangan atau yang dibeli di kedai atau tanda kasih sayang lain seperti coklat dan bunga. Di banyak sekolah, adalah kebiasaan untuk pelajar muda membawa Valentine yang kemudiannya ditukar dengan rakan sekelas.

Tradisi perayaan Valentine ini juga boleh berbeza dari negara ke negara. Tetapi adakah perayaan atau sambutan hari valentine ini boleh disambut oleh orang Islam? Kepada anda yang belum tahu bilakah tarikh Valentine ini boleh semak artikel ini lebih lanjut,

Apakah Itu Valentine Day

valantine 2
Tarikh Valentine Day 2024, Ucapan Valentine Day dan Hukum Sambut Valentine Day 7

Valentine Day merupakan minggu penuh kasih sayang, penyayang dan kejutan bermula pada hari Rose setiap tahun untuk menandakan minggu valentine yang ditunggu-tunggu. Bagi seseorang yang sedang bercinta, atau bercadang untuk melamar seseorang.

Valentine adalah masa yang sesuai sepanjang minggu penuh di mana anda boleh melamar, bertukar hadiah dan meluahkan perasaan anda dengan mesej atau surat cinta yang indah. Pencinta di seluruh dunia menunggu urusan selama seminggu ini, untuk meraikan setiap hari bermula dengan hari Mawar dan Hari Melamar.

Tarikh dan Hari Valentine 2024

valantine 4
Tarikh Valentine Day 2024, Ucapan Valentine Day dan Hukum Sambut Valentine Day 8

Pada bulan Februari tepatnya 14 Februari nanti, banyak orang merayakan Hari Valentine dengan berbagai kegiatan, seperti memberikan hadiah coklat, bunga dan hadiah lainnya kepada orang yang dicintai.

Bulan Februari sering dikaitkan sebagai bulan kasih sayang dan penuh cinta. Setiap tahun, Hari Valentine dirayakan pada tanggal 14 Februari. Tahun ini hari Valentine jatuh pada Minggu, 14/2/2024 (hari Rabu).

Anda boleh saksikan Countdown Timer Online Valentine Day 2024 di sini.

Ucapan Valentine Day Kepada Pasangan

kl 4
Tarikh Valentine Day 2024, Ucapan Valentine Day dan Hukum Sambut Valentine Day 9

Jika anda semua sudah bersedia untuk hari istimewa anda tetapi tidak tahu apakah mesej atau keinginan untuk dihantar kepada cinta dalam hidup anda

Anda jangan risau! Kerana kami telah membantu anda. Jadi, tanpa berlengah lagi, tatal ke bawah untuk melihat beberapa mesej terbaik yang boleh anda hantar kepada cinta dalam hidup anda.

  1. (Cinta kita memiliki kemampuan untuk tumbuh tanpa akhir dan itu akan sempurna di masa depan.)
  2. (Hari pertama aku bertemu denganmu awak telah menarik nafas saya dan saya tidak dapat bertindak balas.)
  3. (Semakin ramai orang yang saya temui, semakin saya sedar bahawa anda adalah orang yang sempurna yang boleh saya minta. Selamat Hari Valentine, sayang saya!)
  4. (Pada Hari Valentine ini, saya ingin memberitahu anda bahawa cinta saya untuk anda tidak akan pernah mati.)
  5. (Sayangi saya tanpa sempadan dan berasa bebas untuk menerima siapa saya. Selamat hari valentine!)

Hukum Orang Islam Menyambut Valentine Day

valantine 7
Tarikh Valentine Day 2024, Ucapan Valentine Day dan Hukum Sambut Valentine Day 10

Hukum Sambut Valentine Day adalah HARAM bagi Muslim, jangan terikut, jaga akidah kita! Baca dan tahu sejarah singkat Valentine Day ini sudah jelas, menurut Islam ianya sama sekali tidak sesuai dengan kita. Valentine day ini jelas dan nyata adalah hari demi untuk memperingati akan kematian seorang paderi bernama Saint Valentine. Sedangkan kita umat Islam tidak patut ada kaitan dengan kepercayaan agama lain seperti ini.

Mahu berikan hadiah untuk insan yang kita suka tidak salah, asalkan jangan di beri demi kerana hari Valentine’s day ini. Berilah pada hari apapun asalkan bukan dengan niat untuk memberinya sempena Hari Kekasih yang diadakan demi untuk memperingati tarikh kematian paderi Kristian ini.

Itulah dia maksud sebenar valentine day dan kenapa valentine day dalam Islam dilarang melalui sejarah Valentine meskipun mempunyai pelbagai versi, jelas ia dapat disabitkan dengan budaya Kristian. Kristian dengan jelas menyatakan Valentine Day ada kaitan dengan agama mereka

Makna Valentine Day itu sendiri kita sudah jelas yang ianya ada kaitan dengan Kristian. Fatwa Valentine Day HARAM disambut oleh umat Islam ada asasnya. Yang pasti Fatwa Ulama tentang Valentine’s Day memang patut kita ikut kerana ia sudah bercanggah dengan agama kita.

Soalan FAQs Berkaitan Valentine Day

1. Adakah 14 Februari cuti umum di Malaysia?

Hari Valentine bukanlah cuti umum di Malaysia tetapi, bagaimanapun, adalah hari yang sangat istimewa untuk orang kristian.

2. Mengapa 14 Februari adalah hari cinta?

Sakramen Gelasian abad ke-8 merekodkan perayaan Perayaan Saint Valentine pada 14 Februari. Hari itu dikaitkan dengan cinta romantis pada abad ke-14 dan ke-15 apabila tanggapan tentang cinta sopan berkembang, nampaknya melalui hubungan dengan “lovebirds” awal musim bunga .

3. Hari yang manakah 8hb feb hingga 14hb feb?

Pada tahun 2024, minggu Valentine akan bermula pada 7 Februari dengan hari Mawar dan berakhir pada 14 Februari dengan Hari Valentine. Hari-hari yang akan datang antara hari Rose hingga Hari Valentine ialah Hari Propose, Hari Coklat, Hari Teddy, Hari Janji, Hari Pelukan, Hari Ciuman.

4. Adakah hari Valentine cuti di Malaysia?

Hari Valentine bukan cuti umum. Perniagaan mempunyai waktu buka biasa.

5. Bolehkah Valentine menjadi nama?

Valentine ialah kedua-dua nama maskulin dan feminin, dan nama keluarga, berasal dari nama keluarga Rom Valentinus, yang berasal dari perkataan Latin valens, yang bermaksud “kuat dan sihat”.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati