Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

eBeliaRahmah, Penerima Diingatkan Tidak Tukar Kepada Tunai – MoF 2023

eBeliaRahmah, Penerima diingatkan tidak tukar kepada tunai - MoF

eBeliaRahmah, Penerima diingatkan tidak tukar kepada tunai – MoF.Kementerian Kewangan (MoF) ingin mengingatkan penerima bantuan program eBeliaRahmah agar tidak mencuba menukar kredit RM200 yang diterima kepada wang tunai segera untuk mengelakkan mereka daripada menjadi mangsa penipuan.

MoF mengakui terdapat kes di mana penerima menjadi mangsa penipuan selepas memilih untuk menggunakan “khidmat menukar kredit kepada wang tunai” yang ditawarkan di platform media sosial. MoF menegaskan bahawa tidak perlu bagi penerima untuk menukar kredit eBeliaRahmah kepada wang tunai dengan serta-merta kerana dana tersebut boleh digunakan di lebih daripada 1.7 juta perniagaan di seluruh negara dan untuk membayar perkhidmatan serta pembelian dalam talian melalui DuitNow.

Kepada anda yang berminat mendapatkan info terkini dan terpantas dalam negara Malaysia anda boleh ikuti telegram rasmi kami di Telegram sistem guru online:

Telegram SGO

eBeliaRahmah, Penerima Diingatkan Tidak Tukar Kepada Tunai – MoF

Kelebihan tuntutan ebelia Rahmah TNG
Penerima Diingatkan Tidak Tukar Kepada Tunai

DuitNow merupakan sistem pembayaran elektronik menggunakan kod QR yang membolehkan rakyat Malaysia membuat pembayaran dan menerima dana daripada mana-mana bank berdaftar dan platform dompet elektronik hanya dengan satu kod QR.

Menunaikan dana tersebut akan menggagalkan matlamat sebenar program ini, iaitu membantu belia berusia 18 hingga 20 tahun dan pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) sepenuh masa untuk terbiasa dengan kemudahan pembayaran tanpa tunai dan pada masa yang sama meringankan beban kewangan mereka.

MoF juga menegaskan bahawa dengan menunaikan dana tersebut, penerima dan peniaga sama-sama melanggar terma dan syarat program yang menyatakan bahawa “RM200 tidak boleh ditunaikan atau dipindahkan kepada orang lain.”

MoF telah mengambil tindakan terhadap individu yang menyalahgunakan kemudahan e-dagang mereka dengan menawarkan perkhidmatan tunai, termasuk menyekat akaun mereka. MoF menyeru agar penerima hanya membuat pembelian fizikal daripada peniaga yang mengambil bahagian menggunakan platform dompet elektronik yang sah dan tidak mencuba menunaikan dana, terutamanya melalui perkhidmatan yang diiklankan di media sosial.

MoF juga mengajak pengguna media sosial untuk melaporkan kepada pengendali platform seperti Facebook atau Instagram jika mereka menjumpai iklan yang menawarkan untuk membantu penerima menunaikan kredit eBeliaRahmah mereka.

Apabila ditanya sama ada MoF sedang mengkaji untuk memperbaiki mekanisme pelaksanaan program ini berikutan isu tersebut, mereka menyatakan bahawa respons orang ramai terhadap inisiatif ini menunjukkan bahawa kebanyakan penerima tidak menghadapi masalah dalam memohon inisiatif tersebut dan banyak kedai runcit kini menerima pembayaran melalui dompet elektronik, termasuk di kawasan luar bandar.

MoF menjelaskan bahawa kerajaan terbuka kepada cadangan orang ramai untuk memperbaiki sistem penyampaian, sama ada untuk eBeliaRahmah atau inisiatif lain. Mereka yang mempunyai cadangan boleh menulis kepada mereka melalui ‘Suarakan Pendapat Anda’ di www.mof.gov.my/portal/pendapat.

Sebelum ini, Bernama melaporkan terdapat banyak iklan di media sosial yang menawarkan perkhidmatan menukar kredit eBeliaRahmah kepada wang tunai selepas dana tersebut dikreditkan ke akaun dompet elektronik penerima bermula pada Isnin yang lalu (26 Jun). Walau bagaimanapun, Penerima Diingatkan Tidak Tukar Kepada Tunai dan ramai telah melaporkan menjadi mangsa penipuan selepas tertipu dengan perkhidmatan tersebut dan tidak mendapat semula dana mereka seperti yang dijanjikan oleh ‘perkhidmatan’ tersebut.

Baca juga artikel:

Penerima Diingatkan Tidak Tukar Kepada Tunai dan Kepentingan Kerajaan Memberi Dorongan kepada Pelajar dalam Menggunakan e-Wallet

Penggunaan teknologi digital telah merasuk ke dalam pelbagai aspek kehidupan kita, termasuk dalam urusan kewangan. Salah satu inovasi terkini yang semakin popular adalah e-wallet atau dompet elektronik. E-wallet membolehkan individu membuat transaksi tanpa tunai dengan mudah menggunakan telefon pintar atau peranti mudah alih lain. Di Malaysia, kerajaan sedang memberikan dorongan kepada pelajar penggunaan e-wallet dan diingatkan supaya Penerima Diingatkan Tidak Tukar Kepada Tunai. Melalui beberapa inisiatif yang bermanfaat. Terdapat beberapa kepentingan yang jelas mengapa kerajaan memberikan sokongan kepada pelajar dalam menggunakan e-wallet.

Pertama sekali, penggunaan e-wallet dapat meningkatkan kecekapan dan kebolehcapaian dalam membuat pembayaran. Pelajar sering terlibat dalam pelbagai transaksi harian seperti membeli makanan, barangan keperluan, atau membayar yuran pendidikan. Dengan e-wallet, mereka dapat melaksanakan semua transaksi ini dengan cepat dan mudah, tanpa perlu membawa wang tunai atau menggunakan kad kredit. Kebolehcapaian ini membolehkan pelajar menguruskan kewangan mereka dengan lebih efisyen dan memudahkan urusan harian mereka.

Selain itu, penggunaan e-wallet juga dapat membantu mengurangkan risiko kehilangan wang tunai atau kad kredit. Kehilangan wang tunai dapat memberi kesan yang besar terhadap pelajar, terutama jika jumlah wang tersebut penting untuk perbelanjaan harian atau yuran pendidikan. Dengan e-wallet, pelajar dapat menyimpan dana mereka dalam bentuk digital yang lebih selamat. Sistem keselamatan yang ketat dan pengesahan dua faktor yang disediakan oleh e-wallet melindungi mereka daripada risiko pencurian atau kehilangan dana.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati