Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Segera Jawatan Kosong KTMB Tahun 2023, Mohon Sekarang

Jawatan Kosong KTMB

Pengambilan Segera Jawatan Kosong KTMB Tahun 2023, Mohon Sekarang. Terkini, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Pengambilan Segera Jawatan Kosong KTMB Tahun 2023, Mohon Sekarang

Permohonan kerja kosong di KTMB ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Pengambilan Segera Jawatan Kosong KTMB Tahun 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KTMB Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 1. Nama Majikan: Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB)
 2. Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 3. Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Executive IT

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 26 Mei 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi KTMB:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Segera Jawatan Kosong KTMB Tahun 2023, Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di KTMB 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KTMB. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 26 Mei 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong KTMB

Screenshot 2023 05 14 18 20 30 184 edit com.google.android.apps .docs

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan KTMB, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja KTMB di Laman Web KTMB
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KTMB 

KTMB adalah singkatan untuk Keretapi Tanah Melayu Berhad, iaitu sebuah syarikat pengangkutan kereta api negara di Malaysia. KTMB telah didirikan pada tahun 1947 dan mempunyai lebih dari 5000 pekerja pada masa ini.

KTMB menawarkan perkhidmatan pengangkutan kereta api penumpang dan kargo di seluruh negara, dan mempunyai rangkaian laluan yang meliputi sebahagian besar kawasan di Semenanjung Malaysia, termasuk di antara Kuala Lumpur dan Johor Bahru, Ipoh, Padang Besar, dan Tanah Merah. KTMB juga menyediakan perkhidmatan kereta api ke Singapura melalui Stesen Keretapi Woodlands.

Selain daripada itu, KTMB juga mempunyai perkhidmatan tren komuter untuk kawasan Kuala Lumpur, Selangor, dan Seremban, yang membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas di kawasan bandar.

Sebagai syarikat pengangkutan awam negara, KTMB mengambil berat tentang kebersihan, keselesaan, keselamatan, dan kebolehpercayaan dalam menyediakan perkhidmatan mereka kepada orang ramai. Mereka juga menggalakkan penggunaan tren sebagai satu alternatif pengangkutan yang lebih mesra alam dan lebih efisien.

Namun, seperti mana-mana syarikat pengangkutan awam, KTMB juga menghadapi beberapa masalah seperti lambatnya pengambilan inisiatif untuk memodenkan infrastruktur dan peralatan mereka, serta kekerapan kerosakan dan kelewatan perkhidmatan yang menyebabkan kemarahan dan kesulitan kepada pengguna mereka. Oleh itu, terdapat usaha yang sedang dijalankan untuk memperbaiki dan meningkatkan perkhidmatan KTMB bagi meningkatkan kualiti dan kepuasan pelanggan.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Segera Jawatan Kosong KTMB Tahun 2023, Mohon Sekarang dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati