Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Jawatan Kosong Di JAKIM Tahun 2023

Pengambilan Jawatan Kosong Di JAKIM Tahun 2023
Pengambilan Jawatan Kosong Di JAKIM Tahun 2023

Pengambilan Jawatan Kosong Di JAKIM Tahun 2023.Kini telah dibuka permohonan jawatan kosong cara pengambilan jawatan kosong di JAKIM bagi tahun 2023. Bagi makluman kepada anda permohonan adalah dibuka khusus kepada rakyat Malaysia yang berbilang dalam membuat permohonan jawatan kosong di dalam sektor awam.

Bekerja di bawah sektor awam adalah merupakan sebuah pekerjaan yang di bawah seliaan kerajaan Malaysia selaku majikan. Bagi pemohon yang berjaya melepasi pelbagai tapisan dan syarat diterima bekerja sebagai penjawat awam. Bagi anda yang berminat dalam membuat urusan permohonan jawatan kosong ada boleh ikuti maklumat lebih lanjut dan jelas mengenai permohonan jawatan kosong yang telah dibuka untuk rakyat Malaysia bagi tahun 2023.

Pengambilan Jawatan Kosong Di JAKIM Tahun 2023

Maklumat Tawaran Jawatan Kosong

408960346 1544107283075597 2143646895385184638 n 1
Pengambilan Jawatan Kosong Di JAKIM Tahun 2023

Majikan:

 • Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Jawatan:

 • Pegawai Hal Ehwal Islam Gred S41 [Kontrak JAKIM]
 • Penerbit Rancangan Gred B41 [Kontrak JAKIM]
 • Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam Gred S29 [Kontrak JAKIM]
 • Pembantu Hal Ehwal Islam Gred S19 (Pembantu Mubaligh) [Kontrak JAKIM]
 • Pembantu Tadbir (P/O) Gred N19 (Pembantu Takmir) [Kontrak JAKIM]

Lokasi:

 • Belum Ditetapkan

Tarikh tutup permohonan:

 • 13 April 2023

Apakah Syarat Permohonan Pengambilan Jawatan Kosong Di JAKIM Tahun 2023?

Untuk para calon yang memenuhi syarat kelayakan berikut adalah akan dipertimbangkan dalam urusan permohonan:

 1.  Pemohon adalah mereka yang warganegara Malaysia
 2. Pemohon adalah  berumur 18 tahun keatas semasa tempoh permohonan
 3. Pemohon juga mempunyai kelayakan akademik yang setaraf dengan tawaran jawatan. Untuk pemohon,anda boleh rujuk iklan rasmi dibawah.

Cara Permohonan Jawatan Kosong Di JAKIM

Pemohon-pemohon boleh membuat permohonan secara atas talian melalui sistem Pendaftaran Pekerjaan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA9) di alamat dengan melayari Portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia di alamat:

6c7556d8 7812 435b 9dda c6b5c31ce83d 5
Pengambilan Jawatan Kosong Di JAKIM Tahun 2023

http://spa9.spa.gov.my.

2. Panduan Pemohon: Pada Menu Jawatan Yang Dimohon, sila pilih Lantikan Kontrak/ Tetap
(Bukan Lantikan SPA). Pilih jawatan yang ingin dimohon seperti iklan di atas.

3. Alamat untuk surat-menyurat, alamat e-mel dan nombor telefon pemohon untuk dihubungi
hendaklah tepat, terkini dan masih aktif.

4. Hanya permohonan yang dibuat dalam tempoh iklan sahaja akan diproses.

Perkara Yang Penting di Ketahui Oleh Para Pemohon Sebelum Membuat Permohonan?

Untuk semua pemohon SPA, sila ambil perhatian beberapa perkara seperti berikut :

 1. Calon hendaklah mendaftar terlebih dahulu sebagai pengguna SPA.
 2. Tarikh Permohonan adalah bermula sekarang sehingga 13/04/2023 ;
 3. Diingatkan juga bahawa maklumat yang diisi adalah LENGKAP dan BETUL dari segi EJAAN, PERKATAAN DAN NOMBOR.
 4. Untuk makluman, bahawa hanya maklumat permohonan yang LENGKAP dan BETUL serta memenuhi syarat skim perkhidmatan sahaja akan dipilih dalam proses penyaringan.
 5. Bagi permohonan hanya calon yang melepasi ujian saringan sahaja akan dipanggil ke sesi temuduga.
 6. Sekiranya calon tidak menerima sebarang jawapan dalam tempoh enam (6) bulan maka permohonan tersebut dianggap TIDAK BERJAYA.

Rujuk Iklan Rasmi Permohonan Jawatan Kosong JAKIM

Mohon juga jawatan kosong:

Info Mengenai Majikan: JAKIM

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) adalah sebuah jabatan kerajaan di bawah Kementerian Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (JAKIM) yang bertanggungjawab untuk memperkukuhkan agama Islam di Malaysia. JAKIM bertanggungjawab untuk membimbing, mengarahkan dan memantau kegiatan keagamaan di negara ini, serta menyelaraskan dan mengembangkan pendekatan keagamaan bagi memastikan keharmonian di antara masyarakat Malaysia.

JAKIM juga bertanggungjawab untuk mengeluarkan sijil halal dan mengawasi pematuhan syarat-syarat halal bagi industri makanan dan minuman di Malaysia. Selain itu, JAKIM juga mempunyai program-program pembangunan dan kemajuan agama Islam, termasuklah membantu pusat-pusat pengajian agama, menerbitkan bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran agama Islam, serta membantu dalam pemulihan, pemulangan dan penempatan anak-anak yatim piatu dan orang kurang bernasib baik.

Sebagai sebuah jabatan kerajaan, JAKIM mempunyai banyak majikan yang berkhidmat di bawahnya. Majikan-majikan ini terdiri daripada pelbagai bidang dan disiplin termasuklah penyelidik, pegawai halal, pengawas keagamaan, pegawai pentadbiran, dan banyak lagi. JAKIM sering mengiklankan jawatan kosong dan peluang pekerjaan di laman web rasmi Kementerian Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia atau di portal kerjaya kerajaan.

Peluang Kerjaya di Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia atau JAKIM merupakan sebuah agensi di bawah Kementerian Hal Ehwal Islam Malaysia yang bertanggungjawab dalam mengurus, memajukan dan memperkembangkan agama Islam di Malaysia. Sebagai sebuah agensi kerajaan yang besar, JAKIM menyediakan pelbagai peluang kerjaya untuk warga Malaysia yang berkelayakan dan berminat untuk meneruskan kerjaya dalam bidang perkhidmatan awam.

Berikut merupakan beberapa peluang kerjaya di JAKIM:

 1. Pegawai Tadbir

JAKIM membuka peluang kerjaya bagi graduan yang berkelayakan untuk memohon jawatan Pegawai Tadbir. Tugas seorang Pegawai Tadbir termasuk dalam menguruskan pentadbiran agensi, menjalankan penyelidikan dan mengawal selia projek-projek yang dilaksanakan oleh JAKIM.

 1. Pegawai Agama

JAKIM juga membuka peluang kerjaya bagi graduan dalam bidang agama untuk memohon jawatan Pegawai Agama. Tugas seorang Pegawai Agama termasuk dalam menguruskan dan memajukan agama Islam di Malaysia melalui program-program yang dijalankan oleh JAKIM.

 1. Pegawai Khidmat Pelanggan

JAKIM juga membuka peluang kerjaya bagi graduan dalam bidang pengurusan dan perkhidmatan awam untuk memohon jawatan Pegawai Khidmat Pelanggan. Tugas seorang Pegawai Khidmat Pelanggan termasuk dalam memberikan khidmat nasihat dan bantuan kepada orang awam yang memerlukan perkhidmatan JAKIM.

 1. Juruaudit

JAKIM juga membuka peluang kerjaya bagi graduan dalam bidang perakaunan untuk memohon jawatan Juruaudit. Tugas seorang Juruaudit termasuk dalam menyemak dan mengawal selia kegiatan kewangan dan perakaunan agensi.

 1. Pembantu Tadbir

JAKIM juga membuka peluang kerjaya bagi graduan dalam bidang pengurusan dan perkhidmatan awam untuk memohon jawatan Pembantu Tadbir. Tugas seorang Pembantu Tadbir termasuk dalam membantu dan menguruskan urusan pentadbiran dan perkhidmatan JAKIM.

Kelebihan bekerja di JAKIM termasuklah gaji yang kompetitif, elaun tambahan seperti elaun perumahan, elaun keluarga dan cuti yang banyak. Selain itu, JAKIM juga memberikan latihan dan pembangunan kerjaya bagi pekerja untuk mempertingkatkan kemahiran dan kebolehan mereka.

Bagi mereka yang berminat untuk meneruskan kerjaya di JAKIM, anda boleh mengakses laman web rasmi JAKIM untuk melihat kekosongan jawatan dan syarat-syarat permohonan. Ingatlah untuk sentiasa memperbaharui maklumat terkini mengenai peluang kerjaya di JAKIM dan terus mengemaskini kemahiran dan pengalaman anda untuk meningkatkan peluang permohonan anda.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati