Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Guru Lepasan SPM April 2023 Kini Dibuka Mohon Segera

Pengambilan Guru Lepasan SPM
Pengambilan Guru Lepasan SPM April 2023 Kini Dibuka Mohon Segera

Pengambilan Guru Lepasan SPM April 2023 Kini Dibuka Mohon Segera.Terkini, Kementerian Pendidikan Malaysia ( KPM) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Pengambilan Guru Lepasan SPM April 2023 Kini Dibuka Mohon Segera

Permohonan kerja kosong di Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat Pengambilan Guru Lepasan SPM April 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh KPM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Calon Guru Lepasan SPM

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 14 April 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi KPM:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Guru Lepasan SPM April 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong KPM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada KPM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 14 April 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

https://pismp.moe.gov.my/
Screenshot 2023 04 12 10 55 35 575 edit com.android.chrome

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan KPM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja DBKL di Laman Web seperti yang tertera di iklan atas.
 2. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 3. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 5. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai KPM

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) adalah kementerian yang bertanggungjawab untuk membangunkan sistem pendidikan di Malaysia. Kementerian ini ditubuhkan pada tahun 1955 dan telah berubah nama beberapa kali sejak itu.

Kementerian Pendidikan Malaysia mempunyai tanggungjawab untuk mengawal dan menyelaras pembangunan dan pentadbiran sistem pendidikan di seluruh negara. Kementerian ini mempunyai tiga bidang utama, iaitu pendidikan prasekolah, pendidikan rendah dan pendidikan menengah.

KPM juga menguruskan beberapa agensi dan jabatan seperti Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM), Jabatan Pendidikan Negeri, Majlis Amanah Rakyat (MARA), Institut Kemahiran MARA (IKM), Institut Teknologi MARA (ITM), Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS) dan banyak lagi.

Kementerian Pendidikan Malaysia bertanggungjawab untuk menyelaraskan dan memantau pelaksanaan kurikulum sekolah dan pengajaran, termasuk pembangunan bahan-bahan pengajaran dan pembelajaran yang berkaitan. Selain itu, KPM juga memantau prestasi akademik pelajar dan memastikan standard kualiti pengajaran dan pembelajaran di sekolah dan institusi pendidikan lain di Malaysia.

Kementerian Pendidikan Malaysia juga mempunyai tanggungjawab untuk memastikan setiap pelajar di Malaysia mempunyai akses ke pendidikan yang berkualiti dan selari dengan kemajuan negara. Ini termasuk memberikan bantuan kewangan kepada pelajar dan menguruskan program latihan bagi meningkatkan taraf kebolehan pelajar dan guru-guru di Malaysia.

Secara keseluruhannya, Kementerian Pendidikan Malaysia memainkan peranan yang penting dalam memastikan pembangunan dan kejayaan sistem pendidikan Malaysia.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Pengambilan Guru Lepasan SPM April 2023 Kini Dibuka Mohon Segera dapat membantu para calon yang memohon

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati