Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat
Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023. Terkini, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023

Permohonan kerja kosong di JKM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

Maklumat Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh JKM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

 • Nama Majikan: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)
 • Lokasi Kekosongan: Seluruh Negara
 • Status Jawatan: Kontrak

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT GRED S29
 • Gaji Ditawarkan: RM1,493.00 dan Elaun
 • Kemudahan : Cuti Rehat, Cuti Sakit, Caruman KWSP & PERKESO

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 10 April 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi JKM

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong JKM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada JKM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 10 April 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Download Disini

Screenshot 2023 04 04 14 52 33 829 edit com.google.android.apps .docs
Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan JKM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online Mohon Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja JKM di Laman Web https://spa9.spa.gov.my
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

Jabatan Kebajikan Masyarakat adalah sebuah agensi kerajaan yang bertanggungjawab dalam membantu masyarakat yang memerlukan bantuan, terutamanya golongan yang kurang berkemampuan seperti orang tua, anak-anak, orang kurang upaya, dan golongan miskin. Jabatan ini berperan penting dalam memastikan kebajikan dan kesejahteraan masyarakat yang lebih luas.

Terdapat beberapa bidang tugas utama yang dilakukan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat. Antaranya adalah membangun dan mengendalikan program-program sosial bagi masyarakat yang memerlukan bantuan seperti pemberian bantuan kewangan, bantuan makanan, tempat tinggal dan pelbagai bantuan lain. Selain itu, jabatan ini juga bertanggungjawab dalam memastikan kebajikan kanak-kanak, orang tua dan golongan miskin dijaga dengan baik melalui program-program pendidikan, latihan kemahiran dan bantuan pemulihan.

Jabatan Kebajikan Masyarakat juga mengambil peranan dalam melindungi golongan miskin dan yang terpinggirkan dari diskriminasi dan penindasan. Jabatan ini melaksanakan pendekatan yang inklusif dengan melibatkan masyarakat tempatan dan membina kemahiran mereka untuk mempromosikan kebajikan dan kesejahteraan masyarakat setempat. Sebagai contoh, Jabatan Kebajikan Masyarakat sering bekerjasama dengan NGO dan badan-badan bukan kerajaan untuk meningkatkan kesedaran masyarakat tentang hak asasi manusia, kesehatan mental dan lain-lain.

Secara keseluruhan, Jabatan Kebajikan Masyarakat memainkan peranan yang sangat penting dalam memperbaiki kehidupan masyarakat yang kurang berkemampuan dan mempromosikan kebajikan dan kesejahteraan masyarakat yang lebih luas. Jabatan ini bekerja keras untuk memastikan semua orang mempunyai akses kepada bantuan sosial yang mereka perlukan, dan mengambil tindakan proaktif untuk mencegah diskriminasi dan ketidakadilan dalam masyarakat.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati