Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022 Jika Anda Gagal

Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022 Jika Anda Gagal
Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022

Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022 Jika Anda Gagal.

Keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) Tahun 2022 akan diumumkan pada 18 April 2023.

Kementerian Pendidikan dalam kenyataan, hari ini memaklumkan calon sekolah boleh mendapatkan keputusan peperiksaan dari sekolah masing-masing mulai jam 10 pagi manakala bagi calon persendirian, slip keputusan peperiksaan akan dihantar melalui pos pada tarikh yang sama.

Berikut dikongsikan info lanjut tentang Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022 ini.

Diharap dengan perkongsian ini boleh mendapat manfaat kepada sesiapa yang memerlukan.Kadang-kadang mereka tidak tahu akan Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022 bagaimana?macam mana?

Oleh itu,jom Ikuti Maklumat Lanjut berkaitan dengan Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022 Jika Anda Gagal

Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022 Jika Anda Gagal.

Apakah STAM?

Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ialah satu peperiksaan yang mula diperkenalkan pada tahun 2000 hasil kerjasama antara Kementerian Pendidikan Malaysia dengan Al-Azhar Al-Sharif.

STAM diperkenalkan untuk memastikan pelajar lepasan Sekolah Menengah Agama Negeri (SMAN) dan Sekolah Menengah Agama Rakyat (SMAR) melalui satu sistem pendidikan yang piawai dan diiktiraf di dalam dan di luar negara.

Peperiksaan STAM dianggap sebagai salah satu peperiksaan tingkat tinggi yang menuntut tahap kecekapan akademik yang tinggi. Ia dianggap setara dengan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan International Baccalaureate (IB) dalam hal prestasi akademik. Oleh kerana STAM memerlukan pengetahuan mendalam dalam bahasa Arab dan disiplin agama Islam, ia sesuai untuk pelajar yang berminat dalam bidang pengajian agama atau ingin menjadi pakar dalam bidang agama Islam.

Peperiksaan STAM terdiri daripada tiga tahap, iaitu STAM Tingkatan Enam (STAM 6), STAM Setaraf (STAM Equivalent) dan STAM Modular. STAM 6 merupakan ujian tertinggi dan diambil setelah menyelesaikan tingkatan lima sekolah menengah. Pelajar yang lulus peperiksaan STAM 6 boleh memohon untuk mengikuti program-program di universiti dan institusi pengajian tinggi yang menawarkan program agama Islam seperti Bachelor of Usuluddin dan Bachelor of Islamic Studies.

Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022 Setaraf dan STAM Modular pula adalah peperiksaan alternatif bagi pelajar yang tidak memenuhi syarat untuk mengambil peperiksaan STAM 6. STAM Setaraf adalah ujian yang disediakan bagi pelajar yang mempunyai kelayakan yang sama dengan STAM 6 tetapi mengambil kursus agama secara swasta. Manakala STAM Modular pula merupakan peperiksaan modul yang boleh diambil secara berasingan bagi pelajar yang ingin meningkatkan pengetahuan dalam bidang agama Islam.

STAM adalah program yang ditawarkan oleh Kerajaan Malaysia untuk pelajar yang ingin melanjutkan pengajian dalam bidang agama Islam. Peperiksaan STAM adalah ujian tingkat tinggi yang menuntut tahap kecekapan akademik yang tinggi dan sesuai untuk pelajar yang berminat dalam bidang pengajian agama atau ingin menjadi pakar dalam bidang agama Islam.

Maklumat lain yang perlu anda ketahui:

Permohonan Jawatan Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Gred DG41 April 2023

Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022:Senarai Mata Pelajaran STAM 

Senarai mata pelajaran STAM berdasarkan bidang yang ditetapkan adalah seperti berikut:

BIDANG MATA PELAJARAN

 • Bahasa Arab

1. Nahu dan Sarf

2. Insya’ dan Mutala’ah

3. Adab dan Nusus

4. ‘Arudh dan Qafiyah

5. Balaghah

 • Syariah

6. Fiqh

7. Hadith dan Mustolah

 • Usuluddin

8. Hifz Al-Quran dan Tajwid

9. Tauhid dan Mantiq

10. Tafsir dan Ulumuhu

Kaedah Pelaporan Pencapaian Keputusan STAM

Format penyataan keputusan peperiksaan STAM melaporkan peringkat bagi setiap mata pelajaran seperti berikut:

PERINGKAT TAKRIF

 • Mumtaz Cemerlang
 • Jayyid Jiddan Sangat Baik
 • Jayyid Baik
 • Maqbul Lulus
 • Rasib Gagal

Kaedah Untuk Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022

Berikut dikongsikan 3 kaedah semak keputusan STAM yang akan diumumkan mulai pukul 10.00 pagi pada 18 April 2023.

I) SEMAKAN DI SEKOLAH

Calon sekolah boleh mendapatkan keputusan peperiksaan dari sekolah masing-masing mulai jam 10 pagi.

Manakala bagi calon persendirian, slip keputusan peperiksaan akan dihantar melalui pos pada tarikh yang sama.

II) SEMAKAN ONLINE

Calon sekolah dan persendirian boleh membuat semakan keputusan melalui kaedah secara dalam talian di pautan https://myresultstam.moe.gov.my untuk mendapatkan slip keputusan peperiksaan STAM 2022 mulai pukul 10 pagi pada 18 April 2023.

III) SEMAKAN SMS

Selain itu, kaedah secara sistem pesanan ringkas (SMS) untuk mendapatkan rumusan keputusan peperiksaan STAM 2022 dengan menaip STAM<jarak>NoKP<jarak>AngkaGiliran dan hantar ke 15888 akan diaktifkan mulai pukul 10 pagi pada 18 April 2023.

Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022

Bagi calon yang ingin membuat semakan semula, tarikh penyemakan semula akan dibuka pada satu tarikh yang akan diumumkan.

Untuk membuat permohonan Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022, calon boleh mengikuti langkah berikut:

 • Muat turun borang melalui laman web http://lp.moe.gov.my
 • Menghantar melalui pos atau serahan tangan ke Lembaga Peperiksaan Malaysia.
 • Keputusan akan dimaklumkan melalui pos.
semak semula keputusan spm

Cara Semak Kembali Keputusan STAM 2022, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Pergi ke laman web rasmi Majlis Peperiksaan Malaysia di https://www.mpm.edu.my/.
 2. Klik pada menu “Pengumuman” di bahagian atas laman web.
 3. Cari dan klik pada pautan “Keputusan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM)”.
 4. Anda akan diarahkan ke laman web baru. Di sini, anda perlu memasukkan maklumat anda seperti nombor pengenalan dan kod keselamatan yang diberikan.
 5. Klik butang “Semak” untuk semak keputusan peperiksaan STAM anda.
 6. Keputusan peperiksaan anda akan dipaparkan pada skrin. Anda juga boleh memuat turun salinan keputusan peperiksaan anda.

Sekiranya anda menghadapi sebarang masalah semasa proses semakan keputusan peperiksaan STAM, anda boleh menghubungi Majlis Peperiksaan Malaysia untuk mendapatkan bantuan lanjut.

NOTA:

Tempoh permohonan semakan semula akan dibuka 30 hari bermula dari tarikh pengumuman keputusan.

Caj RM100 bagi setiap mata pelajaran dikenakan.

Keputusan melalui pos:

Kekal : Slip keputusan sedia ada

Berubah: Calon sekolah perlu menghubungi sekolah asal, manakala calon persendirian perlu menghubungi Jabatan Pendidikan Negeri.

Untuk maklumat lanjut berkaitan penyemakan semula keputusan STAM 2021, sila hubungi:

[email protected]

03-8884 3402 / 3304 / 3306 / 3307 / 3309

http://lp.moe.gov.my

Maklumat Dan Kesimpulan Berkaitan Hal STAM

Dalam ringkasan, STAM adalah singkatan bagi Sijil Tinggi Agama Malaysia, iaitu kelayakan akademik untuk pelajar di Malaysia yang berminat melanjutkan pengajian dalam bidang agama Islam. Program ini dianjurkan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia dan terdiri daripada ujian peperiksaan yang menguji pengetahuan pelajar dalam pelbagai disiplin agama, seperti al-Quran, al-Hadith, tafsir, fiqh, sejarah Islam dan bahasa Arab.

Peperiksaan STAM terdiri daripada tiga tahap, iaitu STAM Tingkatan Enam (STAM 6), STAM Setaraf (STAM Equivalent) dan STAM Modular. STAM 6 adalah ujian tertinggi dan diambil setelah menyelesaikan tingkatan lima sekolah menengah. Pelajar yang lulus peperiksaan STAM 6 boleh melanjutkan pengajian di universiti dan institusi pengajian tinggi yang menawarkan program agama Islam. STAM Setaraf dan STAM Modular pula adalah peperiksaan alternatif untuk pelajar yang tidak memenuhi syarat untuk mengambil peperiksaan STAM 6.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati