Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong MAIK Mac 2023 Kini Dibuka Pelbagai Jawatan

Jawatan Kosong MAIK Mac 2023

Permohonan Jawatan Kosong MAIK Mac 2023 Kini Dibuka Pelbagai Jawatan. Terkini, Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Permohonan Jawatan Kosong MAIK Mac 2023 Kini Dibuka Pelbagai Jawatan 

Permohonan kerja kosong di MAIK ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Permohonan Jawatan Kosong MAIK Mac 2023 Kini Dibuka Pelbagai Jawatan

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh MAIK Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Majlis Agama Islam Dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK)
 • Lokasi Kekosongan: Kelantan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 1. Juruaudit
 2. Pegawai Hal Ehwal Islam (Pensyarah Usuluddin)
 3. Pegawai Hal Ehwal Islam (Pensyarah Bahasa Arab)
 4. Pegawai Tadbir (Pensyarah Bahasa Inggeris)
 5. Penolong Pegawai Hal Ehwal Islam (Imam Muda)
 6. Pembantu Tadbir (Kewangan)
 7. Pembantu Awam

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 27 Mac 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi MAIK:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain

GAJI PERMULAAN

Gaji permulaan yang lebih tinggi boleh ditetapkan oleh pihak MAIK berasaskan kepada pengalaman kerja berkaitan.

HAD UMUR

Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang dari 18 tahun dan tidak melebihi 58 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan

Pengambilan Jawatan Kosong MAIK Mac 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong MAIK

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada MAIK. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 27 Mac 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Di Sini Jawatan Kosong MAIK

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan MAIK, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

CARA MEMOHON

1. Permohonan hendaklah dibuat melalui link berikut: https://bit.ly/3kLuG9

2. Slip Pengesahan Permohonan (klik: https://bit.ly/3np2BFn) hendaklah dicetak dan dikembarkan bersama RESUME dan salinan sijil-sijil yang telah disahkan.

3. Permohonan hanya akan diproses apabila pemohon menghantar RESUME lengkap beserta salinan sijil-sijil persekolahan, kad pengenalan, surat beranak serta surat-surat berkaitan yang telah disahkan oleh pegawai perkhidmatan gred 41 dan ke atas.

4. RESUME lengkap (disertakan gambar berukuran passport) hendaklah mengandungi maklumat berikut:

  • Maklumat Diri
  • Nombor Kad Pengenalan
  • Nombor Telefon Bimbit
  • Maklumat Akademik
  • Maklumat Ko-Kurikulum
  • Pengalaman Kerja
  • Rujukan

5. Permohonan yang tidak lengkap dan lewat diterima tidak akan dilayan

ALAMAT PERMOHONAN

Permohonan hendaklah sampai ke alamat berikut:

YABrs. Timbalan Yang Dipertua,

Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan,

Kompleks Islam Darulnaim, Lundang,

15200 KOTA BHARU.

SEBELUM ATAU PADA : 27 MAC 2023

PERKARA AM

 • Hanya calon-calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil temuduga.
 • Permohonan yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 6 bulan dari tarikh tutup hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.
 • Sila nyatakan Nama dan Gred Jawatan yang dipohon di sebelah kiri sampul surat

Mengenai MAIK

MAIK atau Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Kelantan adalah badan yang bertanggungjawab menguruskan hal-hal berkaitan dengan agama Islam dan adat Melayu di negeri Kelantan, Malaysia. MAIK berfungsi sebagai badan pemerintah setempat untuk mempromosikan, melindungi dan memajukan agama Islam dan adat Melayu di Kelantan.

MAIK berperan dalam mengeluarkan kebijakan dan peraturan terkait dengan agama Islam dan adat Melayu di Kelantan, serta memastikan bahwa kebijakan dan peraturan tersebut diimplementasikan dengan baik. MAIK juga bertanggung jawab untuk membangun dan memelihara masjid dan surau di Kelantan, serta menyediakan pelatihan dan kursus agama Islam bagi masyarakat setempat.

Selain itu, MAIK juga mempromosikan nilai-nilai adat Melayu, seperti budaya pantun, seni dan budaya, serta tarian dan muzik tradisional Melayu. MAIK juga memainkan peran penting dalam mempertahankan dan melestarikan adat dan tradisi Melayu di Kelantan.

Sebagai badan pemerintah setempat, MAIK memiliki peran yang sangat penting dalam mengatur dan memelihara kehidupan masyarakat Kelantan. MAIK juga berperan sebagai badan konsultatif bagi pemerintah dalam masalah-masalah yang berkaitan dengan agama Islam dan adat Melayu di Kelantan.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Kosong MAIK Mac 2023 Kini Dibuka Pelbagai Jawatan dapat membantu para calon yang memohon. Semoga Allah permudahkan segala urusan.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati