Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023 Official

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat
Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023. Terkini, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023

Permohonan kerja kosong di JKM ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh JKM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

 1. Nama Majikan: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)
 2. Lokasi Kekosongan: Jabatan Kebajikan Masyarakat (Seluruh Negara)
 3. Status Jawatan: Kontrak

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • 1. PENOLONG PEGAWAI PEMBANGUNAN MASYARAKAT S29
 • Gaji Ditawarkan : RM1,493.00 dan Elaun
 • Kemudahan : Cuti Rehat, Cuti Sakit, Caruman KWSP & PERKESO

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 10 April 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi JKM:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Adalah Seperti Berikut

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong JKM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada JKM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 10 April 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

IKLAN JAWATAN KOSONG JKM

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan JKM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat
Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

Cara Online Mohon Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja JKM di Laman Web https://spa9.spa.gov.my/login
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai JKM

Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) adalah sebuah badan kerajaan di Malaysia yang bertanggung jawab dalam menyediakan perlindungan dan pemulihan sosial bagi golongan yang memerlukan, seperti orang miskin, anak yatim, orang kurang upaya, dan orang tua. JKM bekerja sama dengan agensi-agensi kerajaan lain, badan-badan swasta, serta masyarakat awam dalam menjalankan misinya.

JKM menyediakan bantuan kewangan, bantuan perkhidmatan dan bantuan teknikal untuk membantu individu dan keluarga yang mengalami kesulitan dalam kehidupan mereka. Antara program-program yang disediakan oleh JKM termasuklah program kewangan untuk keluarga miskin dan anak yatim, pusat penjagaan bagi orang kurang upaya, program bimbingan untuk remaja dan pengedar dadah, serta pelbagai program yang membantu memulihkan golongan yang mengalami masalah kemasyarakatan.

Selain itu, JKM juga bekerja dengan badan-badan sukarela dan masyarakat awam dalam mempromosikan kesedaran dan pemahaman mengenai isu-isu sosial dan membantu masyarakat mengatasi masalah-masalah sosial yang berkaitan dengan kesejahteraan dan kebajikan. JKM juga bekerja dengan institusi pendidikan dan penyelidikan dalam penyelidikan dan pengembangan strategi untuk meningkatkan kebajikan masyarakat di Malaysia.

Melalui perannya yang penting dalam menyediakan perlindungan dan pemulihan sosial bagi golongan yang memerlukan, JKM memiliki misi untuk memajukan kebajikan masyarakat dan meningkatkan taraf hidup golongan yang kurang mampu di Malaysia. JKM juga berupaya untuk mencapai sasaran pembangunan berkelanjutan melalui program-program yang bertujuan untuk mengurangkan kesenjangan sosial dan meningkatkan akses ke perkhidmatan sosial yang berkualiti bagi seluruh lapisan masyarakat di Malaysia.

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) April 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati