Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Senarai Bantuan Rakyat Melalui Belanjawan 2023

Senarai Bantuan Rakyat Melalui Belanjawan 2023
Bantuan Rakyat

Senarai Bantuan Rakyat Melalui Belanjawan 2023. Baharu sahaja telah diumumkan oleh Perdana Menteri ke 10, Datuk Seri Anwar Ibrahim di parlimen mengenai pembentangan bajet 2023. Bagi makluman kepada semua, terdapat beberapa inisiatif yang baru telah diperkenalkan oleh pihak kerajaan terutama bagi membantu rakyat yang kurang berkemampuan dan memerlukan.

Senarai Bantuan Rakyat Melalui Belanjawan 2023

energy 1326274 640 4
Bantuan Rakyat

Senarai Bantuan Rakyat 2023

Telah diperkenalkan beberapa jenis bantuan dan akan dilaksanakan untuk tahun ini. Melalui tema membangun Malaysia MADANI, bagi belanjawan tahun 2023 akan memastikan langkah yang mampan dan terangkum dalam ekonomi negara Malaysia. Untuk itu adalah di senaraikan mengenai bantuan yang telah diumumkan oleh kerajaan melalui Belanjawan Tahun 2023.

Sumbangan Tunai Rahmah (STR)

Rakyat sedia maklum, pemberian sumbangan tunai rahmah (STR) fasa 1 telahpun disalurkan pada Januari lalu. Untuk itu, terdapat beberapa pembaharuan dan penambahan telah diumumkan bagi golongan B40 seperti berikut :

 • Bantuan tambahan bernilai RM600 bagi kategori isi rumah (keluarga) penerima STR termiskin mengikut data e-kasih (bantuan berbentuk bakul makanan dan baucar makanan asas)
 • Diperkenalkan Sumbangan bakul rahmah sehingga RM3,100
 • Bagi Kategori isi rumah yang berpendapatan dibawah RM2,500 layak menerima sumbangan bergantung kepada bilangan tanggungan anak.
feeder 1546898 640 4
Bantuan Rakyat

Bagi anda yang ingin membuat semakan kemaskini STR, sila rujuk pada laman rasmi kerajaan –

MAKLUMAN STR

Kredit E-Tunai Belia Rahmah

Dalam  usaha kerajaan memberikan yang terbaik, bantuan khas ini telah diumumkan oleh kerajaan Malaysia, golongan belia akan menerima manfaat bernilai RM200 bagi setiap seorang. Insentif ini boleh ditebus dalam bentuk ewallet.

Bantuan E-Wallet RM200

Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri

Pihak kerajaan Malaysia juga telah umumkan bantuan khas kewangan sempena aidilfitri. Untuk kadar bantuan adalah sebanyak sehingga RM350 untuk pesara kerajaan, manakala RM700 bagi penjawat awam Gred 56 dan kebawah. Pembayaran akan disalurkan bermula pada April nanti.

Bantuan Kerajaan Tanggung Ujian Lesen Memandu

Melalui bantuan khas ini yang diumumkan kerajaan dan melalui program ini kerajaan telah bersetuju bagi menanggung kos ujian memandu motorsikal kelas 2 dan lesen bas, teksi serta e-hailing pada tahun ini.

Bayaran Pinjaman PTPTN

Kerajaan Malaysia melalui inisiatif untuk rakyat telah membenarkan penangguhan bayaran balik untuk peminjam PTPTN yang mempunyai pendapatan dibawah RM1,800 bagi tempoh maksimum 6 bulan. Bermula dari 1 Mac 2023 permohonan boleh dilakukan dan diskaun bayaran balik PTPTN juga dibenarkan oleh kerajaan sehingga 20 peratus bermula 1 Mac nanti.

Untuk diminta kepada para peminjam PTPTN cakna akan pengumuman kerajaan ini.

Tambahan RM500 Untuk Caruman KWSP Akaun 1

Kerajaan Malaysia telah bersetuju bagi menambah caruman simpanan KWSP akaun 1 yang berjumlah RM500. Untuk insentif ini adalah bagi ahli yang berumur 40 hingga 55 tahun dengan jumlah simpanan kurang daripada RM10,000 dalam akaun 1.

Belanjawan Tahun 2023 : PM 10 Sampaikan Untuk Rakyat Malaysia

Sebelum ini kerajaan Malaysia telah lama berhasrat untuk mengemukakan belanjawan tahun 2023 melalui kerajaan Perpaduan yang ditubuhkan selepas PRU15. Rakyat telah menyaksikan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim telah memangku sebagai perdana menteri yang ke 10 Malaysia.

Bagi anda yang ingin mendapatkan info mengenai belanjawan yang telah disempurnakan,anda boleh rujuk TERKINI DAN RASMI, BELANJAWAN 2023

Ulasan Pembentangan Bajet 2023 Kerajaan Malaysia

Kerajaan Malaysia telah pun memberi yang terbaik bagi memberi perancangan yang baik untuk negara Malaysia. Untuk itu adalah dikongsikan informasi pembentangan bajet 2023:

 1. Belanjawan untuk tahun 2023 adalah sebanyak RM322.5 bilion, meningkat daripada RM314.6 bilion dalam belanjawan 2022.
 2. Fokus belanjawan adalah untuk memulihkan ekonomi negara yang terjejas akibat pandemik COVID-19, termasuk menyediakan bantuan kewangan kepada individu dan perniagaan yang terkesan.
 3. Terdapat peningkatan peruntukan untuk kesihatan dan pendidikan, dengan RM28.2 bilion diperuntukkan untuk sektor kesihatan dan RM51.4 bilion untuk sektor pendidikan.
 4. Belanjawan juga memberikan peningkatan peruntukan untuk sektor pembangunan infrastruktur, termasuk pembangunan jalan raya dan pengangkutan awam, dengan peruntukan sebanyak RM33.3 bilion.
 5. Kerajaan Malaysia akan mengurangkan defisit belanjawan kepada 5.5% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2023.
 6. Peningkatan cukai dan pengurangan subsidi di beberapa sektor turut diumumkan dalam belanjawan 2023.

Kepentingan Bajet 2023 Untuk Negara Malaysia

Belanjawan 2023 Malaysia mempunyai kepentingan yang besar kerana ia akan mempengaruhi ekonomi negara dan kehidupan rakyat secara keseluruhan. Berikut adalah beberapa kepentingan belanjawan 2023 Malaysia:

 1. Memulihkan ekonomi – Belanjawan 2023 Malaysia dirancang untuk memulihkan ekonomi negara yang terjejas akibat pandemik COVID-19 dengan memberikan bantuan kewangan kepada individu dan perniagaan yang terkesan. Ini akan membantu meningkatkan pengeluaran dan aktiviti ekonomi yang akan memberi kesan positif kepada pertumbuhan ekonomi negara.
 2. Menyediakan peruntukan untuk kesihatan dan pendidikan – Belanjawan 2023 Malaysia memberikan peningkatan peruntukan untuk sektor kesihatan dan pendidikan. Ini akan membolehkan sektor-sektor ini untuk terus memperbaiki dan meningkatkan perkhidmatan mereka dan memberikan manfaat kepada rakyat Malaysia.
 3. Membangunkan infrastruktur – Belanjawan 2023 Malaysia memberikan peruntukan untuk pembangunan infrastruktur seperti jalan raya dan pengangkutan awam. Ini akan membantu meningkatkan aksesibiliti dan mobiliti penduduk dan meningkatkan daya saing negara dalam jangka panjang.
 4. Mengurangkan defisit belanjawan – Belanjawan 2023 Malaysia bertujuan untuk mengurangkan defisit belanjawan kepada 5.5% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2023. Ini akan membantu memperbaiki keseimbangan fiskal dan mengurangkan risiko kebergantungan pada hutang negara.
 5. Memberi arah kepada pembangunan ekonomi – Belanjawan 2023 Malaysia mempunyai agenda untuk mendorong perkembangan sektor-sektor ekonomi tertentu seperti teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), sektor digital dan e-dagang. Ini akan membantu meningkatkan kecekapan ekonomi dan mempromosikan inovasi dan pembangunan yang mapan dalam jangka panjang.

Dalam kesimpulannya, belanjawan 2023 Malaysia memainkan peranan penting dalam menggerakkan pertumbuhan ekonomi negara dan memperbaiki taraf hidup rakyat Malaysia. Oleh itu, adalah penting bagi kerajaan Malaysia untuk menguruskan belanjawan ini secara cermat dan berkesan untuk memastikan kejayaan dan kestabilan ekonomi negara.

Adakah Rakyat Malaysia Berpuas Hati Dengan Bajet 2023?

Dalam setiap negara, selalunya terdapat pihak-pihak yang bersetuju dengan belanjawan dan juga terdapat pihak-pihak yang tidak bersetuju. Terdapat pelbagai faktor yang mempengaruhi pandangan rakyat terhadap belanjawan seperti tahap manfaat yang dirasakan oleh individu, kesan kepada sektor-sektor tertentu, dan lain-lain.

Kerajaan Malaysia biasanya akan melakukan kajian dan tinjauan untuk menilai pandangan rakyat dan keberkesanan belanjawan. Selain itu,Senarai Bantuan Rakyat Melalui Belanjawan 2023  terdapat juga mekanisme seperti perbincangan dan perundingan dengan ahli politik dan pihak-pihak berkepentingan untuk memastikan belanjawan tersebut dapat diselaraskan dengan kehendak rakyat dan keperluan negara.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati