Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023

Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023
Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan

Permohonan Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023.

Assalamualaikum wbt, hari ini admin ingin berkongsi berkaitan dengan satu kekosongan jawatan merupakan peluang keemasan yang anda perlu ambil dan Mohon. Anda boleh merujuk di bawah Cara permohonan dan syarat-syarat kelayakan permohonan supaya memudahkan anda untuk memohon kekosongan jawatan yang akan kami kongsikan hari ini.

Pengambilan Pekerjaan Di Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023 Permohonan Dibuka  sekarang Sehingga Februari 2023. Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023 telah membuka  pelbagai jawatan kosong  kepada rakyat Malaysia. Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong. Pelbagai jawatan-jawatan kosong telah dibuka kepada rakyat Malaysia.

Peluang kerjaya di  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023 merupakan satu peluang keemasan yang wajib direbut oleh rakyat Malaysia. Ini adalah kerana Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) adalah badan berkuasa independen di Malaysia yang bertanggungjawab untuk memastikan bahwa perkhidmatan awam Malaysia dijalankan dengan profesional, adil, dan berkesan. Ini juga bertanggungjawab untuk mengatasi sebarang tindakan yang melanggar undang-undang dan tatacara dalam perkhidmatan awam dan juga Spa9 merupakan Sistem Pendaftaran Pekerjaan Perkhidmatan Awam Malaysia yang telah ditambahbaik daripada sistem terdahulu iaitu Spa8i.

Di samping itu,Ianya merupakan borang permohonan secara atas talian yang digunakan oleh pemohon untuk memohon pekerjaan bersama Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.. Oleh yang demikian Spa9 merupakan satu badan yang dipandang tinggi oleh kerajaan kerana yang mengurus permohonan pekerjaan untuk berkhidmat di Malaysia.Inilah masanya peluang kepada anda selaku rakyat Malaysia untuk bekerja dibawah sektor kerajaan di Malaysia. Jangan lepaskan peluang anda!.

Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

Jawatan yang ditawarkan di  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023 terdapat kekosongan jawatan. Terdapat Jawatan kosong yang boleh anda membuat permohonan yang berkelayakan dari PMR, SPM, SPMV ,Diploma dan Ijazah.

Maklumat Jawatan :

Jawatan :

Pegawai Kawalan Alam Sekitar Gred C41

Penolong Pegawai Penguat Kuasa Gred KP29

Sektor: Swasta

Taraf : kontrak/tetap

Lokasi: Seluruh negara

Jawatan yang ditawarkan adalah mengikut kapasiti dan keperluan Syarikat  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023 . Segala kekosongan adalah berdasarkan statistik dan data.

Bila Permohonan Jawatan Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan boleh dibuat sekarang, Permohonan dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada bila-bila masa 2023

Permohonan boleh dibuat secara secara online, permohonan boleh dibuat dengan merujuk alamat seperti yang diiklankan di iklan jawatan kosong di  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023. (Rujuk iklan jawatan dibawah).

Maklumat Pekerjaan:

Jenis Pekerjaan;Sepenuh Masa

IMG 20230201 095142 648
Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan

Syarat Permohonan 

Sebelum membuat permohonan para pemohon perlu cakna dan peka akan syarat dan ciri kelayakan yang diperlukan dalam membuat permohonan peluang kerjaya yang telah dibuka untuk rakyat Malaysia. Syarat kelayakan adalah seperti di bawah:

 •  Pemohon adalah Warganegara Malaysia
 • Pemohon adalah mereka yang berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon ada kelayakan Akademik yang setaraf dalam permohonan kerja.
 • Berkemahiran
 •  Bertanggungjawab dan berdisiplin serta boleh mematuhi arahan dan peraturan

Seperti yang di atas para pemohon perlu memenuhi syarat kelayakan umum bagi permohonan kerja di dalam negara Malaysia. Selepas itu anda boleh mengikuti maklumat lebih lanjut dan terperinci mengenai jawatan kosong di bawah.

Kemudahan Lain:
 1. Cuti rehat
 2. Cuti Sakit
 3. Caruman KWSP dan perkeso

Untuk rakyat Malaysia yang berminat dalam membuat permohonan perlu segera untuk pekerja anda akan maklumat yang telah dikeluarkan oleh pihak majikan tentang mengenai iklan yang telah diwar-warkan. Permohonan anda juga perlu dibuat segera sebelum Tarikh tutup iaitu pada 6 Februari 2023. Permohonan jawatan kosong juga perlu melihat kepada iklan yang telah dibuka dan diwar-warkan untuk sebaran orang ramai para pemohon perlu cakna akan syarat dan cara permohonan yang telah ditetapkan melalui iklan yang dikeluarkan oleh pihak majikan secara rasmi. Anda boleh mendapat maklumat lebih lanjut dan terperinci mengenai jawatan kosong yang ditawarkan oleh pihak majikan di bawah:

Iklan Jawatan & Permohonan

Baca juga;

Jawatan Kosong Di Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (KEJORA) Tahun 2023

mySPP Atas Talian: Daftar,Login & Mohon Jawatan Kosong 2023

Cara Permohonan Jawatan 

Setelah meneliti dengan terperinci mengenai iklan yang telah dibuka jawatan kosong di  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023 tersebut Para pemohon boleh membuat permohonan dan pastikan permohonan anda adalah lengkap dengan segala butiran yang telah ditetapkan dan diperlukan dalam urusan permohonan jawatan kosong. Diingatkan kembali kepada pemohon-pemohon untuk cakna dalam urusan permohonan perlu cakna akan lampiran seperti:

application 3695107 640 1
Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan
 • Resume yang terkini dan lengkap
 • Maklumat pengenalan diri dan butiran yang
 • Sertakan bersama dokumen-dokumen yang disahkan sahaja
 • Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia atau Sijil Tinggi Agama Malaysia atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan
 • Diploma dalam bidang kaitan yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya
 • Memiliki kepujian (sekurang-kurangnya dalam gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.
Cara Permohonan Jawatan Di  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023

Sila kemukakan dokumen-dokumen berikut:

 1. Borang permohonan yang telah lengkap beserta gambar berukuran paspot;
 2. Salinan Kad Pengenalan:
 3. Salinan Sijil SPM dan Sijil Akademik lain (jika ada):
 4. Lain-lain dokumen yang berkaitan.

Permohonan hanya boleh dibuat secara online melalui laman web SPA9 di alamat:

https://spa9.spa.gov.my iaitu pada pautan permohonan atau di alamat

Sebelum tarikh tutup permohonan atau pada 6 Februari 2023

Maklumat Penting:

 • Permohonan yang lewat dan tidak lengkap tidak akan dipertimbangkan
 • Hanya calon yang layak selepas tapisan sahaja akan dipanggil untuk ditemuduga
 • Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan dari tarikh iklan ditutup dianggap gagal
 • Calon yang berminat dan memenuhi syarat yang ditetapkan hendaklah memohon secara dalam talian melalui portal rasmi sistem pendaftaran pekerjaan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia.
 • Macam mana yang telah mendaftarkan permohonan bagi jawatan yang tidak perlu mendaftar semula sekiranya permohonan masih dalam tempoh sah laku pada tarikh tutup iklan.
 • Calon juga perlu memastikan pusat temuduga terdekat haruslah dikemaskini sebelum atau pada tarikh tutup iklan
 • Hanya permohonan calon yang diterima sebelum atau pada tarikh tutup iklan akan di proses permohonan itu.
home office 5114128 640 9
Jawatan Kosong Suruhanjaya Perkhidmatan

Tarikh Tutup Permohonan Adalah Pada: 6 Februari 2023 (SABTU)

Semoga Permohonan Anda Lulus Dan Berjaya 

Admin berharap semoga permohonan jawatan kosong yang anda mohon ini dipermudahkan dan lulus berjaya diterima lalu di disenaraikan dalam senarai pendek untuk temuduga permohonan jawatan ini.

Dan juga,diharapkan kepada mereka yang mencari pekerjaan dan membuat permohonan kerja adalah penting untuk membuat persiapan bagi menghadiri temuduga apabila dipanggil oleh majikan yang menawarkan kerajaan. Pemohon perlu membuat persiapan yang rapi serta kemas pagar permohonan kerja anda akan dinilai dan anda akan berjaya untuk diambil untuk bekerja. Mungkin anda akan menghadapi kesukaran bila menghadiri temuduga yang menentukan sama ada anda terpilih ataupun tidak.  Moga-moga Permohonan Jawatan  Di  Suruhanjaya Perkhidmatan Awam(SPA9) Bagi Tahun 2023 diharapkan peluang pekerjaan yang dibuka adalah merupakan peluang yang anda rebut dan anda dapat perolehi hasil usaha payah anda yang tidak mengenal penat lelah dalam mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan yang terkadang yang memerlukan kecekalan dan ketabahan. Semoga berjaya!.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati