Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong USM Effective Januari 2023

Jawatan Kosong USM Januari 2023
Jawatan Kosong USM

Jawatan Kosong USM Januari 2023. Untuk pengetahuan anda, terdapat beberapa jawatan kosong yang dibuka untuk permohonan oleh Universiti Sains Malaysia (USM).

Calon-calon yang mempunyai kelayakan dipelawa untuk mengisi kekosongan jawatan. Bagi yang berminat, sila lihat maklumat iklan jawatan kosong yang dibuka untuk permohonan seperti di bawah Jawatan Kosong Universiti Sains Malaysia (USM) – Pusat Islam USM .

Cara-cara Permohonan Jawatan Kosong USM Januari 2023

man 593333 1280
Jawatan Kosong USM

Adakah Jawatan Yang Ditawarkan?

 1. PEMBANTU KEWANGAN MASJID PENOLONG GRED W19
 2. PENOLONG HAL EHWAL ISLAM GRED S19
 3. PENOLONG PEGAWAI HAL EHWAL ISLAM GRED S29

Bilakah Tarikh Tutup Permohonan Jawatan Kosong USM?

Tarikh tutup 16 Januari 2023

Syarat Kelayakan Secara umumnya, untuk memohon jawatan yang ditawarkan, anda mesti memenuhi syarat kelayakan (Syarat Am) seperti berikut:

 • Warganegara Malaysia
 • Berumur sekurang-kurangnya 18 tahun pada tarikh tutup tawaran jawatan
 • Mempunyai kelayakan atau kelayakan tertentu dalam bidang yang dipohon
 • Mempunyai kemahiran atau pengalaman khusus dalam bidang yang ditawarkan Sila rujuk iklan untuk maklumat penuh syarat kelayakan kerja

Bagi yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila Ikuti langkah-langkah yang ditunjukkan seperti berikut:

• Untuk memohon, anda boleh menghantar terus

• Untuk memohon, anda boleh menghantar permohonan anda terus kepada mereka dengan maklumat dan dokumen yang berkaitan seperti :

– Sambung semula

– Gambar berukuran pasport

– Salinan sijil dan dokumen berkaitan

– Salinan kad pengenalan

– E-mel dan nombor telefon

– dan maklumat lain yang berkaitan

 • Pastikan anda mengikut syarat yang disediakan sebelum menghantar permohonan.
 • Permintaan mesti sampai kepada mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas tarikh ini, permohonan anda tidak akan diterima.
 • Jika anda tidak menerima sebarang maklum balas daripada majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan mungkin dianggap tidak berjaya.
 • Sila ke pautan di bawah untuk
 • maklumat lengkap tentang syarat kelayakan dan cara memohon.

Maklumat jawatan dan permohonan:

IKLAN JAWATAN KOSONG

Latar Belakang USM

Universiti Sains Malaysia ditubuhkan pada 1 Jun 1969 sebagai sebuah badan berkanun dengan perlembagaannya sendiri, ia merupakan antara institut pengajian tinggi tertinggi di Utara Malaysia. Ia mempunyai tiga kampus: kampus utama di Pulau Pinang , kampus kesihatan di Kelantan , dan kampus kejuruteraan di Nibong Tebal . Pada masa ini terdapat kerjasama luar negara dengan Universiti KLE, Indiamenawarkan ijazah sarjana muda Doktor Perubatan (USM). USM merancang untuk membuka Kampus Global (Kampus Kuala Lumpur) di Bandaraya Pendidikan Kuala Lumpur (KLCE).

Dengan kira-kira 28,300 pelajar lepasan ijazah dan sarjana muda pada tahun 2009,USM merupakan salah satu universiti terbesar dari segi enrolmen di Malaysia. Bilangan pensyarah adalah kira-kira 1,479, yang membawa kepada pelajar-pensyarah sekitar nisbah 19:1.

USM ialah satu-satunya universiti berautonomi yang dibiayai oleh Program Accelerated Programs for Excellence (APEX) di Malaysia.

Sejarah

Logo Program Dipercepatkan untuk Kecemerlangan (APEX) Universiti Sains Malaysia. Ia kadangkala digunakan bersama logo utama Universiti.

Idea universiti di Pulau Pinang kali pertama dicetuskan oleh DS Ramanathan pada 1959 di Dewan Undangan Negeri dan kemudiannya menjadi nyata apabila beliau dicalonkan sebagai pengerusi jawatankuasa Projek Universiti Pulau Pinang.  Pengambilalihan sebidang tanah di Sungai Ara kemudiannya diikuti dengan upacara peletakan batu asas oleh Perdana Menteri Malaysia ketika itu, YTM Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj pada 7 Ogos 1967.

USM telah ditubuhkan sebagai badan berkanun pada tahun 1969 sebagai universiti kedua di Malaysia. Ia mula dikenali sebagai  Universiti Pulau Pinang  :  Universiti Pulau Pinang  ). Universiti itu beroperasi di premis pinjaman di Maktab Perguruan Malaya di Gelugor. Pada tahun 1971, ia berpindah ke tapak seluas 239 hektar sekarang di Minden (dahulunya Berek Minden dari Komando Timur Jauh British ) di Gelugor , 10 kilometer dari bandar Georgetown.

Selain kampus induk, terdapat dua lagi kampus USM: satu di Kubang Kerian di Kelantan , dikenali sebagai kampus Kesihatan, dan satu lagi di Seri Ampangan, Nibong Tebal di Pulau Pinang , dikenali sebagai kampus Kejuruteraan. Sekolah pertama menempatkan Sekolah Sains Perubatan, Sekolah Sains Kesihatan dan Sekolah Sains Pergigian, manakala sekolah kedua menempatkan enam sekolah kejuruteraan.

Universiti Sains Malaysia menawarkan kursus di peringkat sarjana muda dan pasca siswazah serta menjalankan penyelidikan dalam bidang Sains Tulen, Sains Gunaan, Sains Farmaseutikal, Sains Pembinaan dan Teknologi, Sains Sosial, Kemanusiaan dan Pendidikan. 

Pada 3 September 2008, Kementerian Pengajian Tinggi di bawah Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin telah memilih USM untuk melaksanakan Program Accelerated Program for Excellence (APEX), iaitu program pembangunan landasan pantas yang diwujudkan bagi membolehkan institusi pengajian tinggi diiktiraf sebagai entiti bertaraf dunia.

usm

Jata

Lambang Universiti Sains Malaysia menampilkan bulan sabit dan bintang persekutuan berbucu empat belas, dua harimau memegang pelepah kurma, perisai dan moto. Perisai itu sendiri mengandungi buku terbuka, sepasang keris (keris Melayu) dan bunga kebangsaan – bunga  Hibiscus rosa-sinensis .

Ia menyala :

Perisai: Ungu di pangkal bunga  Hibiscus rosa-sinensis  dan di kepala buku terbuka ditumpangkan pada sepasang keris semua betul.

Torse: Argent dan Jingga

Crest: Bulan sabit dan bintang persekutuan berbucu empat belas Atau.

Penyokong: Dua ekor harimau berleluasa kedua-duanya menggenggam pelepah kurma dengan betul.

Misi

Mentransformasikan Pendidikan Tinggi untuk Hari Esok yang Mampan

Penglihatan

USM ialah universiti mempergiatkan penyelidikan transdisiplin perintis yang memperkasakan bakat masa depan dan membolehkan berbilion-bilion mengurangkan kesejahteraan sosio-ekonomi mereka.

Nilai

Kualiti, Kesaksamaan, Ketersediaan, Kebolehcapaian, Keterjangkauan, Kesesuaian

Teras

Pengetahuan, Masa Depan, Keunikan, Kelestarian, Kemanusiaan, Kesejagatan, Perubahan, Pengorbanan, Kesejahteraan

Dua puluh empat sekolah akademik, 14 pusat dan 7 unit telah ditubuhkan. Daripada sekolah itu, 12 adalah sekolah berasaskan sains dan teknologi gunaan: Kejuruteraan Awam, Kejuruteraan Aeroangkasa; Kejuruteraan kimia; Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik; Kejuruteraan Bahan dan Sumber Mineral; Kejuruteraan mekanikal; Perumahan, Bangunan dan Perancangan; Teknologi Perindustrian; Sains Perubatan; Sains Pergigian; Sains Kesihatan; dan Sains Farmaseutikal. Tiga sekolah seni liberal ialah Pengajian Pendidikan, Kemanusiaan dan Sains Sosial. Sekolah sains tulen ialah Sains Biologi, Sains Kimia, Sains Matematik, Sains Komputer dan Fizik, yang kesemuanya menawarkan kursus yang serupa dengan yang terdapat di universiti lain. Terdapat kerjasama luar pesisir dengan Universiti KLE, Indiamenawarkan ijazah sarjana muda Doktor Perubatan (USM). Program MD lima tahun luar pesisir ini dijalankan di Kolej Perubatan Jawaharlal Nehru (Belgaum) , Universiti KLE, Belgaum, India . Di India , USM telah bekerjasama dengan Institut James Lind untuk menjalankan program Perubatan Translasi.

Pada Disember 1989, Pusat Pengajian Pengurusan telah ditubuhkan, telah membangunkan program Pengurusan dalam Pusat Pengajian Sains Sosial. Sebagai sebahagian daripada perkembangannya yang berterusan, universiti itu menubuhkan Pusat Pengajian Sains Komputer dan Pusat Pengajian Komunikasi pada Mac 1995.

Pada tahun 2008, Profesor Maqsudul Alam , menubuhkan Pusat Biologi Kimia (CCB) di mana beliau menjadi Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah pertamanya, dan menyusun genom untuk getah di Malaysia.

Pusat dan perkhidmatan sampingan termasuk Pusat Bahasa dan Terjemahan, Pusat Racun Negara, Pusat Kawalan Doping, Pusat Penyelidikan Arkeologi Malaysia, Pusat Teknologi Pendidikan dan Multimedia, Pusat Komputer, Pusat Pengetahuan, Komunikasi dan Teknologi dan Pusat Islam. Terdapat pusat penyelidikan iaitu Pusat Kajian Dasar, Pusat Penyelidikan Dada dan Pusat Kajian Laut dan Pantai. Program pendidikan jarak jauh yang ditawarkan melalui Sekolah Pendidikan Jarak Jauh telah diterima pakai oleh universiti pada tahun 1971.

Semoga Berjaya

Diucapkan kepada yang membuat permohonan Jawatan Kosong USM Januari 2023 semoga berjaya.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati