Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Di BERNAMA Bagi Tahun 2023 | Mohon Sekarang

IMG 20221229 WA0346

Jawatan Kosong Di BERNAMA Bagi Tahun 2023 | Mohon Sekarang. Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakyat Malaysia! Sukacita dimaklumkan bahawanya  terdapat satu iklan jawatan berkenaan cara kerja ambilan untuk  yang layak dan telah dibuka untuk diisi rakyat Malaysia. Permohonan kini dibuka di dalam portal laman kerjaya.

Jawatan kosong di Pertubuhan Berita Nasional (BERNAMA) telah mengajak semua warganegara Malaysia yang mana memiliki ketahanan fizikal dan mampu berdaya saing dan selalu berfikiran fleksibel dan seorang punyai keyakinan yang tinggi dan cekap dalam organisasi bagi mengisi jawatan kosong di BERNAMA.

Permohonan jawatan kosong bagi Pertubuhan Berita Nasional Malaysia adalah merupakan suatu inisiatif daripada kerajaan Malaysia untuk mewujudkan peluang lebih dalam bidang pekerjaan kepada rakyat Malaysia. Pekerjaan jawatan kosong melalui ini adalah merupakan satu usaha kerajaan untuk mewujudkan lebih peluang pekerjaan dan mempunyai jaminan di bawah kerajaan negeri atau kerajaan pusat. Untuk permohonan jawatan kosong di pertubuhan Berita Nasional Malaysia Pada Tahun 2023 sesiapa yang berminat untuk permohonan ini boleh merujuk di bawah.

Selain itu kerajaan di bawah program ini adalah merupakan sebahagian daripada perkhidmatan awam yang layak mendapat insentif daripada kerajaan pusat dan beberapa kelebihan yang lain. Fungsi program master ini juga membantu untuk melicinkan tugas tugasan khas bagi membantu dan menolong dalam tugasan dalam dan luar pejabat kerajaan.

Kepada anda yang berminat untuk memohon jawatan kosong ini  di bawah BERNAMA ini anda boleh ikuti permohonan dan maklumat lanjut di bawah.

Jawatan Kosong Di BERNAMA Bagi Tahun 2023 | Mohon Sekarang

Apakah Jawatan Kosong Di BERNAMA Yang Ditawarkan?

Untuk makluman kepada semua jawatan kosong yang dibuka adalah berdasarkan maklumat rasmi daripada majikan yang mencari pekerja yang berkemampuan  untuk bekerja di bawah BERNAMA. Permohonan juga mestilah diikuti dengan syarat dan iklan yang telah ditetapkan yang anda boleh rujuk di bawah.

Kekosongan jawatan yang dibuka adalah berdasarkan kelayakan akademik masing-masing bermula daripada SPM ,diploma dan ijazah. Anda boleh merujuk maklumat jawatan di bawah.

Maklumat Jawatan Kosong Di BERNAMA Bagi Tahun 2023 | Mohon Sekarang

Jawatan: Pembantu Tadbir (P/O) Gred N19

Lokasi: KUALA LUMPUR

Taraf Jawatan : Tetap/Kontrak

Sektor : Kerajaan

Adalah disenaraikan jawatan kosong seperti di atas adalah ia daripada makluman rasmi pihak majikan yang telah menawarkan tawaran jawatan yang boleh diisi bagi kemasukan tahun 2023 nanti. Bagi sebarang perubahan dan maklumat terbaru akan kami update dari semasa ke semasa dan sebarang perubahan adalah hanya berlaku apabila laman rasmi berubah.

Makluman Tambahan

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia atau ringkasnya BERNAMA, ialah sebuah badan berkanun, ditubuhkan di bawah Akta BERNAMA Pada Januari 2008 dan mula beroperasi pada 1 Januari 2008. Agensi berita nasional ini berada di bawah bidang kuasa Kementerian Komunikasi Dan Digital Malaysia dan Pengerusi BERNAMA sekarang ialah Senator Datuk Ras Adiba Mohd Radzi.

BERNAMA juga memberi perkhidmatan berita am, ekonomi dan luar negeri dengnan menggunakan pelbagai platfom media seperti televisyen, radio dan perkhidmatan berita dalam talian. Selain menyediakan perkhidmatan berita kepada pelanggan menggunakan ‘wires’, BERNAMA turut mempunyai saluran televisyennya sendiri dipanggil BERNAMA TV di saluran 502 Astro dan siaran radionya sendiri dipanggil BERNAMA Radio di frekuensi 93.9 yang beroperasi 24 jam.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Ini Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka bermula sekarang dan permohonan boleh dibuat sesegera mungkin dan pantas, Permohonan jawatan ini telah dibuka dan permohonan akan ditutup pada 1 Januari 2023 mengikut iklan yang disebarkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan kini boleh dibuat sekarang dan anda dikehendaki mengisi kekosongan dokumen yang betul mengikut makluman rasmi majikan melalui borang seperti yang anda boleh dapatkan dibawah.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong adalah tertakluk kepada syarat umum dibawah:

 1. Calon adalah warganegara Malaysia
 2. Calon mestilah  berumur 18 tahun keatas
 3. Calon mestilah mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Juga kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Bagi pemohon yang berminat untuk membuat permohonan jawatan kosong di diwar-warkan, anda dialukan ikuti cara permohonan jawatan kosong dibawah.

Permohonan Jawatan Kosong Di BERNAMA Bulan Januari 2023

IMG 20221229 225744 930

Pemberitahuan untuk para calon yang berminat untuk membina kerjaya melalui kerjaya seorang pemberita di pertubuhan Berita Nasional Malaysia BERNAMA. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengan segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Sila buat permohonan segera sebelum 1 Januari 2023.

Untuk permohonan jawatan boleh dibuat secara online sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan oleh Majikan. Calon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syarat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan jawatan. Sila pastikan juga permohonan dibuat dengan betul dan benar.

Untuk para calon, anda boleh rujuk terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Lihat Syarat Kelayakan Anda

Telah diberitakan dan disediakan makluman diatas merupakan iklan rasmi serta boleh merujuk maklumat syarat-syarat kelayakan untuk permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan jawatan kosong di bernama ,anda boleh ikuti cara-cara seperti dibawah.

Bagaimana Cara Membuat Permohonan Jawatan Di BERNAMA?

Kepada para calon pemohon, anda boleh kadar segera untuk membuat permohonan secara atas talian di pautan rasmi permohonan jawatan kosong disediakan:

Mohon Disini

Untuk makluman tambahan kepada calon, semasa dalam proses membuat permohonan anda sila pastikan:

 • Sila pastikan isi butiran maklumat diri semasa yang betul
 •  Resume anda mestilah lengkap dengan gambar terkini berwarna bersaiz pasport; dan
 •  Set salinan sijil yang berkaitan sahaja

Baca juga:

Jawatan Kosong MYSTEP Bulan Disember 2022

Pengambilan Jawatan Kosong IIUM

Permohonan mestilah dimohon secara online mengikut pautan diberikan, untuk mengetahui lebih lanjut, apa-apa berkenaan jawatan anda boleh merujuk kembali iklan diatas. Permohonan adalah melalui laman portal rasmi pertubuhan Berita Nasional Malaysia BERNAMA. Bagi permohonan pertama, anda akan diminta untuk membuat isian baharu dan daftar akaun baharu melalui isi butiran maklumat diri.

Nota: Anda perlu membuat permohonan segera bagi mengelakkan keterlambatan permohonan.

Syarat tambahan:

 • Syarat Lantikan Am
 • Warganegara Malaysia.
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan.

Kadar Upah

Kadar upah berdasarkan jawatan sebagaimana berikut :

Boleh Rujuk dalam borang permohonan

Kemudahan

 1. Cuti Rehat – 12 Hari / Setahun
 2. Cuti Sakit – 14 Hari / Setahun
 3. Perlindungan Sosial – Caruman KWSP dan PERKESO

Diharapkan juga kepada calon-calon yang membuat permohonan jawatan kosong semoga dipermudahkan segala urusan permohonan dan diberi kejayaan.

Tarikh Tutup Permohonan

1 JanuARI 2023

Semoga Dipermudahkan Urusan Para Pemohon 

Diharapkan pada  semua calon lakukanlah yang terbaik buat persiapan yang awal dan rapi pasti dan juga urusan anda diperkemaskan sebelum menghadiri panggilan temuduga kelak.

Bagi anda yang berminat menambah maklumat dan anda boleh mengikuti perkembangan semasa di dalam negara lagi-lagi dengan pengumuman penting yang baharu daripada kerajaan atau maklumat terkini, bagi memudahkan anda mendapat liputan kerjaya dan bantuan rasmi daripada kerajaan persekutuan bolehlah anda boleh ikuti telegram kami diatas.

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati