Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024 Terkini

JAWATAN JABATAN PERTANIAN JUN 2024

Pemberitahuan kepada mereka yang cari kerja, ada jawatan kosong terbaru untuk anda iaitu jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024 yang merupakan jawatan kosong bertaraf kontrak/tetap dengan kerjaya dibawah sektor awam. Anda boleh mohon dengan secara pantas melalui permohonan jawatan melalui rujukan iklan dibawah.

Untuk membantu anda mengetahui lebih banyak maklumat, kami telah sediakan pelbagai informasi yang bermanfaat dan dapat membantu anda membuat permohonan jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024 dengab betul dan mengikut ketetapan pihak Jabatan Pertanian.

Maklumat Jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024

Bagi permohonan jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024, adalah dibuka peluang kerjaya sebanyak 2 jenis jawatan kekosongan. Bermula daripada jawatan minima SPM dengan taraf jawatan kosong adalah kontrak/tetap dibawah Jabatan Pertanian. Dibawah adalah merupakan senarai jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024 yang dibuka :

JawatanKelayakan
Pembantu Tadbir (Perkeranian Operasi) N19SPM

Tempoh Permohonan Jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024

Untuk permohonan jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024 dibuka bermula 11 Jun 2024 dan akan ditutup pada tarikh tutup 28 Jun 2024 dengan permohonan boleh dilakukan secara atas talian melalui laman permohonan Jabatan Pertanian dan perlu menepati syarat yang ditetapkan oleh pihak Jabatan Pertanian.

Mohon segera kemukakan permohonan dengan kadar pantas sebelum tarikh permohonan ditutup.

Syarat Kelayakan Mohon Kerja Jabatan Pertanian Jun 2024

Untuk calon yang berminat membuat permohonan, anda boleh kemukakan permohonan dengan perlu melepasi beberapa syarat kelayakan permohonan kerja seperti dibawah:

 1. Warganegara Malaysia; dan
 2. Berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan; dan
  • Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan. (Gaji permulaan pada Gred N19: RM1,352.00) atau
  • SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 2 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan pada Gred N19: RM1,408.40) atau
  • SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan pada Gred N19: RM1,464.80)
 3. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan

Anda boleh mengemukakan permohonan dengan merujuk iklan tawaran rasmi dan panduan permohonan dibawah. Pastikan untuk mengikut etika permohonan kerja yang betul dan pastikan juga maklumat yang anda sertakan adalah benar.

Rujukan Iklan Jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024

Jawatan Jabatan Pertanian Jun 2024

Untuk seterusnya, Calon boleh merujuk syarat kelayakan permohonan dan maklumat lengkap berkenaan tawaran jawatan kosong rasmi yang dibuka Jabatan Pertanian ini melalui pautan rasmi, Jabatan Pertanian di laman Facebook Jabatan Pertanian.

Cara Mohon Jawatan Kosong dibawah Jabatan Pertanian Jun 2024

Untuk membuat permohonan para pemohon boleh mengemukakan jawatan melalui laman Jabatan Pertanian. Dibawah adalah beberapa langkah untuk permohonan serta beberapa maklumat berkaitan:

Permohonan hendaklah mengemukakan;

 • Resume bergambar yang lengkap
 • Salinan kad pengenalan
 • Sijil lahir
 • Salinan sijil akademik/ kemahiran dan transkrip akademik yang diakui sah seperti mana syarat-syarat yang ditetapkan
 • Sijil Berhenti Sekolah

Dokumen permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke alamat seperti berikut:

Jabatan Pertanian Negeri Melaka Aras 4, 
Wisma Negeri Jalan Wisma Negeri, Kompleks MITC,
Hang Tuah Jaya
75450 Ayer Keroh, Melaka
(u.p: Bahagian Khidmat Pengurusan)

Tarikh tutup permohonan ialah pada 28 Jun 2024 (Jumaat). Pemohon-pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas 3 bulan, hendaklah mengganggap permohonan tidak berjaya.

Permohonan yang berikut akan ditolak;

 • Resume yang tidak lengkap
 • Tidak disertakan dengan dokumen-dokumen yang diperlukan;
 • Tidak memenuhi syarat-syarat kelayakan yang ditetapkan dalam iklan;
 • Tidak ditandatangani dan tiada pengesahan dokumen-dokumen yang diperlukan

Selepas mengikuti beberapa maklumat seperti diatas, para calon boleh membuat persediaan seandainya dipanggil untuk menghadiri temuduga. Kemungkinan anda akan dihubungi melalui panggilan atau emel. Semoga para calon dalam siap siaga dan lakukan yang terbaik sekiranya terpilih.

1 komen

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati