Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Jawatan JPA Jun 2024 Terbuka Untuk Rakyat Malaysia

PENGAMBILAN JAWATAN JPA JUN 2024

Makluman berkenaan jawatan JPA Jun 2024 dengan tawaran 4 jenis jawatan kini dibuka untuk semua permohonan bagi mereka yang mempunyai kelayakan Diploma. Permohonan jawatan di JPA ini boleh dirujuk melalui beberapa maklumat yang kami sediakan untuk anda.

Bagi anda yang berminat boleh merujuk maklumat lengkap mengenai jawatan JPA Jun 2024 yang diumumkan oleh pihak JPA sendiri di laman web rasmi SPA.

Bekenaan Jawatan JPA Jun 2024

jawatan jpa jun 2024

Khususnya untuk jawatan JPA Jun 2024 adalah dibuka peluang kerjaya sebanyak 5 jenis jawatan kekosongan. Tawaran jawatan adalah dibuka minima Diploma dengan taraf jawatan kosong adalah kontrak tidak berwaran dibawah JPA. Dibawah adalah merupakan senarai jawatan JPA Jun 2024 yang dibuka :

JawatanKelayakan
PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL
GRED DV29 (BIDANG KEJURUTERAAN
FABRIKASI PERPAIPAN)
Diploma dan Setaraf
PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL
GRED DV29 (BIDANG KEJURUTERAAN
PEMBUATAN)
Diploma dan Setaraf
PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL
GRED DV29 (BIDANG TEKNOLOGI
KEJURUTERAAN KOMPUTER
– SISTEM KOMPUTER)
Diploma dan Setaraf
PENOLONG PEGAWAI LATIHAN VOKASIONAL
GRED DV29 (BIDANG KEJURUTERAAN
KOMPUTER DAN KOMUNIKASI)
Diploma dan Setaraf

Tempoh Permohonan Jawatan JPA Jun 2024

Untuk pengetahuan, jawatan JPA Jun 2024 dibuka bermula sekarang dan akan ditutup pada tarikh tutup 18 Jun 2024 dan adalah permohonan boleh dilakukan secara atas talian melalui laman permohonan SPA9 dan perlu menepati syarat yang ditetapkan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA).

Syarat Kelayakan Bagi Jawatan JPA Jun 2024

Bagi membuat permohonan, pemohon diminta untuk membuat semakan lebih lanjut berkenaan syarat kelayakan beberapa perkara seperti dibawah:

 • Warganegara Malaysia;
 • Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan.

Berikut adalah merupakan syarat kelayakan akademik bagi jawatan Penolong Pegawai Latihan Vokasional DV29:

 1. Sijil teknologi kejuruteraan dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DV29: RM1,549.00); atau
 2. Sijil kejuruteraan dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada politeknik tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DV29: RM1,549.00); atau
 3. Diploma Kemahiran Malaysia dalam bidang kejuruteraan atau teknologi kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DV29 :RM1,624.20); atau
 4. Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia dalam bidang kejuruteraan atau teknologi kejuruteraan yang diiktiraf oleh Kerajaan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DV29 :RM1,699.40); atau
 5. Diploma teknologi kejuruteraan dalam bidang berkaitan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajiantinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DV29: RM1,784.80); atau
 6. Diploma dalam bidang kejuruteraan, seni bina, ukur bahan, ukur tanah atau ukur bangunan yang diiktiraf oleh Kerajaan daripada institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya. (Gaji permulaan ialah pada Gred DV29: RM1,860.00).

Untuk mengetahui maklumat lengkap berkenaan rujukan iklan jawatan JPA Jun 2024 boleh rujuk di laman rasmi SPA.

Cara Mohon Jawatan Kosong JPA

Bagi membuat permohonan, para calon boleh membuat permohonan bagi jawatan Penolong Pegawai Latihan Vokasional Gred DV29 (Bidang Kejuruteraan Fabrikasi Perpaipan),Penolong Pegawai Latihan Vokasional Gred DV29 (Bidang Kejuruteraan Pembuatan), Penolong Pegawai Latihan Vokasional Gred DV29 (Bidang Teknologi Kejuruteraan Komputer – Sistem Komputer), dan Penolong Pegawai Latihan Vokasional Gred DV29 (Bidang Kejuruteraan Komputer Dan Komunikasi) dengan kadar segera di laman SPA. Dibawah adalah merupakan langkah permohonan jawatan kosong di JPA:

 • Layari web rasmi SPA9
 • Sila log masuk atau daftar akaun baharu bagi mereka yang belum mempunyai akaun.
 • Lengkapkan beberapa butiran dan masukkan beberapa dokumen berkenaan maklumat diri dan akademik.
 • Pergi ke bahagian permohonan jawatan, pilih jawatan “Penolong Pegawai Latihan Vokasional Gred DV29 (Bidang Kejuruteraan Fabrikasi Perpaipan),Penolong Pegawai Latihan Vokasional Gred DV29 (Bidang Kejuruteraan Pembuatan), Penolong Pegawai Latihan Vokasional Gred DV29 (Bidang Teknologi Kejuruteraan Komputer – Sistem Komputer), dan Penolong Pegawai Latihan Vokasional Gred DV29 (Bidang Kejuruteraan Komputer Dan Komunikasi)”
 • Sahkan permohonan dan simpan.

Untuk pengetahuan, sekiranya permohonan anda berjaya, anda akan menerima emel dan akan langkah seterusnya. Kebiasaannya perlu melepasi ujian psikometrik sebelum temuduga.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati