Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Penyebab dan 7 Cara Hilangkan Masalah Bau Ketiak

Penyebab dan 7 Cara Hilangkan Masalah Bau Ketiak
Penyebab dan 7 Cara Hilangkan Masalah Bau Ketiak 7

Masalah bau ketiak yang busuk merupakan satu masalah yang sering dihadapi oleh kebanyakan individu. Bau ketiak busuk memang boleh mengganggu orang sekeliling. Sudah cuba banyak alternatif seperti pakai minyak wangi tetapi tetap juga busuk. 

Jika anda mengalami masalah yang sama, jangan berkecil hati! Bau badan boleh hilang secara kekal tau! Mari semak lebih lanjut tentang ini.

Penyebab Masalah Bau Ketiak

Bau Ketiak 1
Penyebab dan 7 Cara Hilangkan Masalah Bau Ketiak 8

Masalah badan berbau atau bromhidrosis ini merupakan satu masalah yang berlaku apabila anda melangkah ke alam akil baligh. Ia adalah kerana di dalam badan anda berlaku proses peningkatan hormon yang dipanggil androgen.

Hormon ini tidak aktif sehinggalah anda mencapai tempoh kematangan atau akil baligh. Oleh kerana ini, masalah badan berbau jarang untuk berlaku kepada kanak-kanak. 

Apa yang anda bau itu sebenarnya adalah hasil yang berlaku apabila bakteria memecahkan protein keratin yang berada pada permukaan kulit anda. Rumit dan agak menjijikkan bukan? Tetapi itulah perkara yang berlaku. Inilah yang dipanggil sebagai bau badan atau B.O untuk body odor. Itu jugalah keadaan yang berlaku kepada bahagian ketiak anda. 

Faktor Timbul Bau Ketiak Yang Alami

Bau Ketiak 3
Penyebab dan 7 Cara Hilangkan Masalah Bau Ketiak 9

Ketiak berbau boleh berlaku apabila bakteria pada kulit bersentuhan dengan peluh. Faktor pemakanan juga boleh menjejaskan bau badan. Keadaan yang dipanggil hiperhidrosis membuatkan seseorang berpeluh secara berlebihan.

Antara faktor lain yang boleh menjejaskan bau ketiak adalah:

  • Senaman
  • Tekanan atau kebimbangan
  • Cuaca panas
  • Berat badan berlebihan
  • Proses kematangan atau akil baligh yang cepat
  • Sindrom fish odor atau genetik
  • Pemakaian pakaian dengan material yang tidak sesuai seperti sintetik
  • Mempunyai kelenjar peluh yang lebih banyak
  • Pengambilan diet pemakanan harian yang terdiri daripada makanan yang mengeluarkan bau seperti bawang
  • Masalah kesihatan seperti kencing manis, fenilketonuria (phenylketonuria) dan hiperhidrosis.

Kesan Bau Ketiak Yang Teruk

Bau Ketiak 2
Penyebab dan 7 Cara Hilangkan Masalah Bau Ketiak 10

Bau ketiak akibat peluh berlebihan dapat menyebabkan badan berbau dan boleh menyebabkan orang di sekeliling berasa tidak selesa. Kadangkala, masalah bau badan boleh memburuk dan mengurangkan keyakinan diri serta mengehadkan aktiviti harian kita.

Salah satu bahagian badan sangat berkait rapat dengan bau dan rasa kurang selesa ialah bahagian ketiak dikatakan menjadi punca kepada bau badan.

Sebelum bau ketiak membuatkan anda hilang keyakinan diri atau orang lain menjauhi anda, ada baiknya keadaan itu ditangani segera.

Cara Hilangkan Bau Ketiak

Bau Ketiak 4
Penyebab dan 7 Cara Hilangkan Masalah Bau Ketiak 11

Jika anda mengalami masalah bau ketiak dan anda sedang mencari cara hilangkan bau ketiak, anda sudah jumpa artikel yang benar. Berikut adalah beberapa perkongsian cara utama untuk hilangkan ketiak berbau:

Cara-caraPenerangan
1. Menjaga kebersihanBukan badan anda sahaja yang anda perlu jaga kebersihan. Untuk menghilangkan bau badan secara kekal untuk berjaya, anda juga perlu menjaga kebersihan persekitaran anda.
Buang sampah rumah dengan kerap dan elakkan menyimpan pakaian basah di dalam mesin basuh atau bilik mandi terlalu lama.
Jaga kawasan lembap di dalam rumah dengan baik. Sebabnya, aroma yang kurang menyenangkan berkeliaran di udara dan boleh melekat pada pakaian dan kulit kita.
2. Hilangkan bau badan dengan dietKetahui masa untuk mengehadkan pengambilan makanan. Bagi pesakit obesiti, bau badan adalah kesan sampingan yang tidak dapat dielakkan. Secara automatik, program diet adalah penyelesaian utama. Temui doktor biasa anda dan lakukan perundingan berat badan. Tanya tentang program diet yang sesuai mengikut kesihatan anda. Sebabnya setiap orang mempunyai toleransi yang berbeza untuk cara mengawal pengambilan makanan.
3. Basuh pakaian dengan kerapJika anda sedar tentang masalah bau badan, pastikan anda mencuci pakaian anda dengan kerap. Kuman bukan sahaja boleh melekat pada badan kita, tetapi juga pakaian dan seluar yang kita pakai. Jika tidak dibanteras, kuman ini akan membiak dan menjadi punca bau yang tidak diingini. Hanya pakai pakaian yang telah dipakai maksimum dua kali, kemudian basuh dengan bersih.Untuk seluar dalam, tukar setiap hari kerana ia lebih lembap berbanding pakaian lain.
4.  Mandi dengan sabun Anti-bakteriaCara pertama untuk menghilangkan bau badan secara semulajadi ialah dengan membunuh kuman yang bersarang dalam badan. Seperti yang telah bincangkan, bau badan juga boleh disebabkan oleh pengumpulan mikroorganisma kulit. Bukan sahaja berbau, mikroorganisma ini juga boleh menyebabkan kegatalan yang tidak tertanggung. Ini akan menyebabkan kulit melecet dan kelihatan seperti ruam. Untuk mengatasi masalah ini, gunakan sabun antibakteria yang boleh anda dapatkan di kedai ubat atau kedai serbaneka berhampiran. Sifat antiseptiknya boleh membunuh kuman dengan mudah dan menyegarkan badan. Gunakan setiap hari, dua kali sehari semasa mandi.
5. Jangan biarkan badan anda basah terlalu lamaSelepas mandi, jangan biarkan badan anda basah lama-lama. Segera keringkan sepenuhnya menggunakan tuala bersih. Air yang mendap di bahagian badan boleh menyebabkan kulat tumbuh. Kulat ini bukan sahaja menyebabkan bau badan, tetapi juga penyakit kulit lain seperti tinea versicolor dan ruam. Kulat kulit sukar dirawat kerana ia boleh tumbuh semula apabila dibiarkan. Jadi, pastikan lepas mandi badan anda betul-betul kering sebelum pakai baju.
6. Sentiasa elakkan makanan yang menyebabkan bau badanJika anda rasa tidak dapat mengawal pengambilan makanan harian anda, mulakan sedikit demi sedikit. Kurangkan beberapa bahan makanan yang boleh menyebabkan bau badan seperti pantang larang di atas. Jika anda sudah biasa, elakkan sepenuhnya. Walaupun bunyinya remeh, ini cara untuk hilangkan bau badan secara kekal tau.
7. Jangan biarkan ketiak anda basah apabila menggunakan deodoranSeperkara lagi yang perlu anda perhatikan ialah cara menghilangkan bau ketiak yang kuat. Salah satu punca bau yang kurang menyenangkan ialah menggunakan deodoran ketika ketiak masih basah. Air yang digabungkan dengan zarah kimia deodoran akan membuatkan kawasan ketiak terasa lebih lembap. Kawasan lembap akan mewujudkan ruang untuk acuan dan kuman tumbuh. Akibatnya, selain berbau, ketiak juga akan terasa gatal.

Petua Semula Jadi Untuk Hilangkan Bau Ketiak

Bau Ketiak 5
Penyebab dan 7 Cara Hilangkan Masalah Bau Ketiak 12

Sebenarnya, ada cara semula jadi yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan bau ketiak yang tidak selesa ini. Berikut adalah ulasan lima cara untuk menghilangkan bau ketiak yang kuat secara semula jadi.

1. Timun

Hiriskan timun dalam bentuk bulat sebanyak 3 keping dan gosokkan di ketiak anda. Amalkan setiap kali selepas mandi. Pasti anda akan nampak kesannya.

2. Daun Sirih

Cara menggunakan daun sirih untuk menghilangkan bau badan ialah dengan memetik beberapa helai daun sirih, kemudian direbus dalam beberapa gelas air. Tuangkan air rebusan ke dalam besen/baldi untuk mandi, lakukan setiap pagi dan petang.

3. Limau Purut

Amalkan gosok di ketiak dan bahagian lipatan badan sererusnya jangan dibuang. Rendamkan dalam air mandiaan dan mandi dengan air tersebut. Amalkan selalu untuk hasil yang berkesan.

4. Baking Soda

Anda boleh mencampurkan 1 sudu jus lemon bersama 1 sudu soda bikarbonate atau serbuk penaik. Sapukan campurkan pes ini pada ketiak anda dan biarkan ia seketika sebelum membilasnya dengan air. Jika anda tidak mempunyai jus lemon, anda boleh menggantikannya dengan tepung jagung bersama air.

5. Cuka Epal

Anda hanya perlu sapukan terus ke ketiak atau gunakan kapas yang telah dicelup dalam cuka epal. Anda boleh melakukan langkah ini sebelum mandi.

Soalan FAQs Berkaitan Ketiak Berbau

1. Kenapa ketiak berbau?

Kombinasi peluh dan bakteria pada permukaan kulit anda akan menyebabkan wujudnya bau. Inilah yang dipanggil sebagai bau badan atau B.O untuk body odor. Itu jugalah keadaan yang berlaku kepada bahagian ketiak anda.

2. Kenapa peluh berbau busuk?

Sebaliknya, bau busuk peluh itu datangnya daripada bakteria yang merebak dan membiak di kawasan tertentu pada badan manusia. Menurut pelbagai kajian, bau busuk itu akan mula timbul apabila bakteria terbabit mula mengurai peluh dan protein pada kulit menjadi asid.

3. Kenapa peluh banyak keluar?

Jangkitan bakteria seperti tuberkulosis, endokarditis, osteomielitis, abses boleh menyebabkan peluh yang berlebihan atau peluh malam.

4. Kenapa air peluh masin?

Badan mengandungi lebihan asid urik. Peluh berbau: Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.

5. Penyebab bau ketiak pada wanita?

Salah satu penyebab ketiak bau yang umum ditemukan adalah keringat berlebih. Namun, perlu diketahui bahwa keringat yang dikeluarkan kelenjar keringat sebenarnya tidak berbau.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati