Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia

Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia
Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia 8

Bagi sebagian orang mungkin tidak pernah mendengar akan kata “caviar”. Kaviar atau telur kaviar dikenali sebagai makanan istimewa atau makanan laut yang mewah daripada pelbagai jenis ikan sturgeon. Kaviar ini dikatakan sebagai makanan yang tidak dimampu milik oleh sesetengah orang.

Adakah betul Kaviar ini mempunyai harga yang tinggi? Anda mesti ingin tahu bagaimana telur ikan ‘Caviar’ ini diproses dari perut ikan, bukan? Mari kita pelusuri tentang bagaimana kaviar diproses, berapakah harga kaviar ini di Malaysia dan banyak lagi.

Pengenalan Kepada Caviar

Apa Itu Caviar

Caviar 1 1
Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia 9

Kaviar adalah makanan yang diperbuat daripada telur ikan tertentu, umumnya ia adalah ikan sturgeon yang dituai dan diproses. Makanan ini secara komersial dipasarkan sebagai makanan mewah. Selain itu, kaviar biasanya juga digunakan sebagai pelengkap kepada hidangan.

Kaviar berkualiti tinggi dituai apabila sturgeon betina sedia untuk bertelur. Kemudian, apabila di alam liar, ikan sturgeon yang akan bertelur biasanya berpindah dari air masin ke anak sungai. Di sini, sudah tiba masanya untuk mereka ditangkap.

Secara umumnya, kaviar hitam kebanyakannya berasal dari telur sturgeon laut Caspian di Azerbaijan, Iran, Rusia dan Kazakhstan. Sementara itu, jenis kaviar yang paling mahal ialah varian Beluga, Ossetra dan Sevruga.

Bagaimana Caviar Diproses

Caviar 2
Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia 10

Ringkasnya, apabila ikan betina telah matang, kantung telur (ovari) diekstrak secara keseluruhan. Ia dibasuh untuk kekotoran dan kemudian digosok perlahan-lahan pada jaring penapis untuk memisahkan telur. Setelah dipisahkan, ia dibilas dan diperiksa buat kali terakhir.

Roe kemudian melalui proses pengawetan garam, penuaan, dan pempasteuran sebelum dibungkus dan diedarkan untuk dijual.

Berikut merupakan bagaimana cara Kaviar Sturgeon Rusia diternak dan diproses.

Khasiat dan Nutrisi Pada Caviar

Apabila kita mengambil makanan yang mahal ini, sudah tentu ia mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh badan. Jadi, anda bukan sahaja boleh menikmati telur ikan yang lazat dengan harga yang hebat. Lebih daripada itu, kaviar mempunyai banyak manfaat kesihatan, antaranya:

Caviar 4
Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia 11

1. Mengekalkan Fungsi Jantung dan Salur Darah

Kandungan asid lemak omega-3 dalam kaviar mempunyai manfaat untuk mengoptimumkan fungsi jantung dan saluran darah. Antara faedah asid lemak omega-3 untuk fungsi jantung dan saluran darah:

  • Mengurangkan trigliserida atau paras lemak darah.
  • Mengurangkan risiko degupan jantung tidak teratur (aritmia).
  • Melambatkan pembentukan plak yang boleh menyekat arteri.
  • Menurunkan tekanan darah.

2. Mengekalkan kulit yang sihat

Selain daripada makanan, kaviar sering dijumpai dalam produk kecantikan. Contohnya, produk penjagaan kulit untuk anti-aging atau anti-penuaan. Ini kerana kandungan asid lemak omega-3, vitamin A dan vitamin E cukup tinggi dalam kaviar. Itulah sebabnya pengambilan kaviar secara kerap membantu mengekalkan kulit yang sihat. Ini termasuk merawat dermatitis kulit bersisik, dan kulit yang terasa kasar.

3. Baik untuk kesihatan tulang

Satu lagi faedah kaviar terletak pada kandungan kalsium dan vitamin D yang tinggi. Pengambilan kalsium dan vitamin D yang mencukupi adalah penting untuk mengekalkan kesihatan tulang jangka panjang.

4. Menjaga kesihatan mata

Vitamin A memainkan peranan penting dalam mengoptimumkan dan mengekalkan fungsi penglihatan. Salah satu kebaikan vitamin A untuk mata ialah mengekalkan kawasan kornea iaitu lapisan jernih dan nipis di bahagian hadapan bola mata agar sentiasa sihat.

5. Menyokong Fungsi dan Kesihatan Otak

Asid lemak Omega 3, protein, dan antioksidan memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan dan fungsi otak. Nutrien ini diketahui memainkan peranan dalam meningkatkan daya ingatan dan penumpuan serta mencegah nyanyuk atau demensia, terutamanya di kalangan warga emas.

Manfaat Caviar Bergantung Pada Jenis Ikan

Jenis-jenis Caviar

Caviar 3
Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia 12

Terdapat beberapa jenis kaviar, masing-masing mempunyai rasa, warna dan tekstur yang tersendiri. Jenis kaviar yang paling terkenal termasuk Beluga, Osetra, Sevruga, dan Starlet. Kaviar beluga dianggap paling mewah dan dihargai kerana saiznya yang besar dan rasa pedas yang berkrim. Dalam perbincangan seterusnya kita akan membincangkan pelbagai jenis kaviar. Berikut adalah penjelasan tentang jenis kaviar:

Jenis-jenis KaviarPenerangan
1. Beluga Kaviar beluga adalah varian yang paling mahal. Ini kerana ikan kaviar mengambil masa kira-kira 10-15 tahun untuk ikan betina mula mengeluarkan telur. Manik kaviar ini besar, gebu dan kukuh. Warna boleh terdiri daripada kelabu muda hingga kelabu gelap. Kaviar beluga mempunyai rasa yang tersendiri iaitu lembut dan hampir seperti mentega.
2. OsetraKaviar Ossetra adalah salah satu jenis kaviar yang paling berharga dan mahal (harganya hanya diatasi oleh kaviar Beluga). Kaviar ini diperoleh daripada sturgeon Osetra yang mempunyai berat 50-400 paun dan boleh hidup sehingga 50 tahun.
Kaviar Ossetra berbeza-beza, dari coklat gelap hingga emas. Varieti yang lebih ringan lebih dicari, kerana ia mempunyai rasa yang paling kaya dan berasal dari sturgeon tertua. Golden Ossetra ialah sejenis kaviar Ossetra yang jarang ditemui, dan berwarna kuning keemasan dengan rasa yang sangat kaya.
3. SevrugaTelur masin daripada spesies ikan sturgeon sevruga adalah salah satu varian kaviar yang paling biasa dan popular di dunia. Ikan ini berasal dari Laut Hitam dan Laut Kaspia. Kaviar Sevruga adalah salah satu jenis kaviar dengan harga tertinggi, hanya di belakang varieti beluga dan ossetra. Kaviar Sevruga juga boleh didapati, diperbuat daripada campuran kaviar Osetra dan Sevruga yang telah dipanaskan dalam larutan garam.
4. StarletIni adalah sejenis kaviar yang dituai daripada sturgeon starlet, umumnya hidup di sungai yang mengalir ke Laut Caspian, Laut Hitam, Laut Baltik, Laut Barents dan Laut Azov. Jenis ini adalah salah satu daripada sturgeon terkecil dengan warna dari kelabu muda hingga kelabu gelap, tetapi mempunyai kadar kematangan yang lebih cepat daripada varian sturgeon lain.

Harga Caviar di Malaysia

Caviar 5
Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia 13

Di pasaran, terdapat pelbagai jenis kaviar dengan julat harga yang berbeza-beza. Namun begitu, harga setiap kaviar bergantung kepada kualiti dan juga jenis kaviar itu sendiri. Kaviar dianggarkan berharga sekitar RM136,000. Dalam julat harga ini, kaviar biasanya dijual dalam sekilo sahaja. .

Ini kerana ia dihasilkan ketika fenomena ikan sturgeon albino yang jarang ditemui dan boleh dikatakan ikan tersebut hanya bertelur sekali di antara usia 60 hingga 100 tahun.

Kaviar berkualiti tinggi dituai apabila sturgeon betina bersedia untuk bertelur. Jika berada di alam liar, ikan sturgeon yang akan bertelur biasanya berpindah dari air masin ke anak sungai. Itulah masa yang sesuai untuk menuai telur.

Cara Makan Caviar

Caviar 6
Apa Itu Caviar: Bagaimana Caviar Diproses dan Harga Caviar di Malaysia 14

Cara terbaik untuk menikmati kaviar adalah dengan memakannya terus dengan sudu. Adalah lebih baik untuk mengelakkan makan kaviar menggunakan sudu logam kerana ia boleh menjejaskan rasa.

Ada juga orang yang meletakkan kaviar di belakang tangan mereka, kemudian segera menikmatinya. Kaedah ini sebenarnya untuk menguji kualiti kaviar sebelum orang membelinya.

Selain itu, kaviar juga sesuai dihidangkan bersama keropok, toast point, atau blinis. Bukan itu sahaja, kaviar boleh dijadikan sebagai penamat untuk pembuka selera dan topping pasta.

Soalan FAQs Berkaitan Caviar

1. Adakah telur ikan kaviar halal?

Pada penghujung proses yang sukar melibatkan kedua-dua ulama dan pakar perikanan, peraturan tradisional telah diterbalikkan, dan kaviar telah diisytiharkan halal (dibenarkan).

2. Mengapa kaviar menjadi halal?

Berdepan dengan kehilangan pendapatan eksport, pihak berkuasa agama melihat dari dekat ikan sturgeon, dan menentukan, dengan bantuan ahli zoologi, bahawa ia memang mempunyai sisik, di mana sebelum ikan dan kijangnya diklasifikasikan semula sebagai dibenarkan (halal), membenarkan untuk eksport disambung semula.

3. Bagaimanakah rasa kaviar?

Kaviar berasal dari ikan, tetapi rasanya tidak terlalu “hanyir”, sebaliknya mempunyai rasa yang mengingatkan pada lautan. Gelombang rasa pertama adalah masin dan masin dengan sedikit hanyir, diikuti dengan rasa melahu yang singkat

4. Siapa yang menemui kaviar?

Orang Parsi adalah orang pertama yang memakan telur sturgeon dari Laut Caspian. Kaviar kemudiannya dibawa ke mahkamah Rusia di mana Tsar akan menghidangkannya di jamuan Imperial mereka yang mewah.

5. Mengapa kaviar berbau?

Jika terdapat bau yang kuat dari kaviar, maka kaviar telah tamat tempoh dan kemungkinan besar kaviar telah hilang.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati