Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Amalan Sunat Bulan Rejab Sebelum Memasuki Gerbang Ramadan 2024

IMG 20240112 WA0073
Amalan Sunat Bulan Rejab Sebelum Memasuki Gerbang Ramadan 2024 5

Umat Islam digalakkan untuk memperbanyak amalan sunat bulan rejab. Ianya bertujuan sebagai satu latihan kepada individu tersebut sebelum menempuhi bulan Ramadan yang akan mendatang kerana di dalam bulan itu terdapat banyak kelebihan beserta rahmat daripada Allah SWT.

Ia adalah permulaan bulan mulia dan bagi mempertingkatkan ibadat dan ketaqwaan, terutama melipat-gandakan amal soleh seperti istighfar dan puasa sunat. Rasulullah SAW bersabda: “Kembalilah kepada tuhan kamu dengan keampunan daripada dosa-dosa kamu dan hindarilah perbuatan maksiat dalam bulan mulia, iaitu Rejab.”

Sebelum memasuki gerbang Ramadan 2024 , ianya adalah satu permulaan agar kita mempertingkat lagi ibadah dan ketaqwaan ketaqwaan serta memperbanyak amal-amal soleh seperti istighfar dan puasa sunat.

Rasulullah SAW pernah besabda :

“Kembalilah kepada tuhan kamu dengan keampunan daripada dosa-dosa kamu dan hindarilah perbuatan maksiat dalam bulan mulia, iaitu Rejab.”

Berkenaan Amalan Sunat Bulan Rejab Sebelum Memasuki Gerbang Ramadan 2024

Rejab membawa maksud membesarkan atau mengagungkan. Oleh kerana itu, bulan Rejab dinamakan atas sebab bulan ini diagungkan ketika zaman Jahiliyyah dengan meninggalkan peperangan padanya.

Terdapat banyak kelebihan dan keistimewaan yang ada pada bulan Rejab. Ini kerana, ianya gerbang sebelum memasuki bulan yang lebih mulia dari seribu bulan iaitu Ramadan. Oleh itu, mari kita perhalusi amalan sunat bulan rejab yang boleh dilakukan serta ganjaran yang terdapat padanya.

Kelebihan Di Bulan Rejab Yang Sahih

Bulan Rejab merupakan salah satu daripada bulan yang istimewa buat umat Islam. Ini kerana, ia termasuk di dalam bulan-bulan Haram sebagaimana yang dinyatakan di dalam hadith sahih yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari, bahawa Nabi SAW bersabda:

Terdapat keistimewaan pada bulan Rejab bagi umat Islam iaitu antaranya bulan tersebut termasuk di dalam bulan-bulan Haram sepertimana dinyatakan dalam hadith sahih yang diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari, bahawa Nabi SAW bersabda :

Daripada Abi Bakrah RA, bahawa Nabi SAW pernah bersabda :

الزَّمَانُ قَدْ اسْتَدَارَ كَهَيْئَتِهِ يَوْمَ خَلَقَ اللَّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ، السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا، مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ، ثَلاَثَةٌ مُتَوَالِيَاتٌ: ذُو القَعْدَةِ وَذُو الحِجَّةِ وَالمُحَرَّمُ، وَرَجَبُ مُضَرَ، الَّذِي بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ

Bermaksud : “Waktu berputar sebagaimana keadaannya ketika Allah SWT menciptakan langit dan bumi. Satu tahun terdiri daripada dua belas bulan, daripadanya terdapat empat bulan yang haram (suci) iaitu tiga daripadanya mengikut turutan (Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharram) dan yang keempat adalah Rejab Mudhor terletak antara Jamadi al-Akhir dan Sya’ban.” [al-Bukhari (4054)]

Abu Bakar al-Warraq pula pernah berkata :

“Bulan Rejab adalah bulan untuk bercucuk tanam, bulan Sya’ban pula adalah bulan untuk menyiram tanaman dan bulan Ramadhan pula adalah bulan untuk memungut hasil.” 

Lathaif al-Ma’arif, 121/1

Doa Ketika Memasuki Bulan Rejab

Bagi menyambut kedatangan bulan Rejab yang akan tiba, marilah sama-sama kita melafazkan doa masuk bulan Rejab dan melakukan amalan sunat bulan rejab seperti apa yang dikongsikan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Moga-moga ianya sebagai titik permulaan bagi mempertingkatkan lagi amal ibadah kita.

Doa Masuk Bulan Rejab
Portal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Peristiwa Penting Ketika Bulan Rejab

Apabila masuk sahaja bulan Rejab, mesti terlintas di fikiran adalah bulan Isra Mikraj. Sedangkan terdapat peristiwa yang lain juga selain peristiwa bersejarah tersebut yang memberikan kita perubahan dalam hidup. In Shaa Allah.

Antara peristiwa-peristiwa tersebut ialah :

10264194 10152204865983198 3735377440285347735 o
Kredit Gambar : FB Media Perubatan

Amalan Zikir Pada Bulan Rejab

Terdapat amalan zikir yang boleh diamalkan pada bulan Rejab antaranya :

12961571 499805786893871 7214970600700022180 n

Senarai Amalan Yang Boleh Dilakukan Sepanjang Bulan Rejab

Admin disini ingin berkongsi beberapa senarai yang boleh dijadikan amalan sepanjang bulan Rejab bagi mempersiapkan diri untuk bertemu dengan bulan Ramadan yang mulia.

Antaranya adalah :

  1. Melakukan solat sunat Tahajud 2, 8 atau 12 rakaat.
  2. Melakukan solat sunat tasbih serta taubat dan witir.
  3. Memperbanyak istighfar memohon keampunan dari Allah SWT
  4. Memperbanyak Berdoa
  5. Memohon keampunan diri dan keluarga daripada Allah SWT
  6. Memperbanyak selawat, zikir, dan tasbih

Akhir kalam, semoga dengan perkongsian kali ini menjadi asbab agar dapat mempersiapkan diri kita dari segi fizikal dan mental sebelum menghadapi bulan yang mulia iaitu bulan Ramadan.

Soalan FAQs Berkenaan Bulan Rejab 2024

Apakah Maksud Rejab ?

Rejab bermaksud membesarkan atau mengagungkan.

Bilakah Tarikh Bulan Rejab 2024 Dalam Masihi ?

13 January 2024 / 1 Rajab 1445H

Doa Bulan Rejab

Ya Allah, Kau berkatilah kepada kami pada bulan Rejab dan Syaaban dan Kau berkatilah (pertemukan kami dengan bulan Ramadhan) kepada kami pada bulan Ramadhan.

Apakah peristiwa terbesar bulan Rejab

Isra’ Mikraj

Keistimewaan yang ada pada bulan Rejab

termasuk di dalam bulan-bulan Haram.

Senarai amalan bulan Rejab

berzikir , selawat , berpuasa sunat Isnin Khamis

2 KOMEN

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Anda Mungkin Meminati