Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023

Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023

Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023. Dengan ini sukacita diumumkan bahawa pihak jabatan agensi kerajaan Malaysia iaitu FAMA telah membuka peluang jawatan kosong kepada rakyat Malaysia melalui siaran iklan rasmi yang telah diterbitkan untuk dibuka permohonan kepada rakyat Malaysia.

Untuk pengetahuan semua FAMA adalah merupakan sebuah agensi kerajaan yang bertindak dan bertanggungjawab dalam menguruskan hal ehwal ekonomi pertanian yang mana FAMA adalah memberi sokongan kepada para petani dan memastikan hasil tanaman berada di landasan yang betul.

Untuk anda yang ingin mengetahui maklumat jawatan kosong lebih lanjut dan untuk membuat permohonan anda boleh ikuti maklumat yang kami lampirkan di bawah. Selain itu bagi anda yang tidak mahu terlepas dengan informasi terkini mengenai jawatan kosong Yang dibuka oleh kerajaan dan syarikat swasta anda boleh ikuti telegram rasmi kami melalui pautan di bawah.

Info Maklumat Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023

image 190
Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023 4

1. Jawatan: Pembantu Operasi Gred N11

Taraf Jawatan:

 • Tetap

Kumpulan Perkhidmatan:

 • Kumpulan Pelaksana

Klasifikasi Perkhidmatan:

 • Pentadbiran dan Sokongan

Jadual Gaji (JGGM):

 • RM1216.00 – RM2983.00

Syarat Lantikan Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023:

(a) (i) Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) / Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
(Gaji permulaan ialah pada Gred N11: RM1,216.00) atau
(ii) Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) / Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan dan memiliki lesen memandu Kelas B2/B/D/E2/E1/EI yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) [kecuali lesen memandu dalam tempoh percubaan (P)](Gaji permulaan ialah pada Gred N11: RM1,262.15)

image 191
Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023 5

Syarat Kelayakan Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023

 1. Bahasa Melayu
 2. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) / Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Syarat Kelayakan Tambahan Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023

 • Calon yang memiliki kelayakan PT3/PMR seperti berikut adalah layak dipertimbangkan pelantikan ke jawatan dalam Kumpulan Pelaksana yang bersesuaian yang mensyaratkan PT3/PMR seperti berikut:
  (a) Mendapat sekurang-kurangnya lulus (Gred E bagi PT3/Gred D bagi PMR) dalam empat (4) mata pelajaran lain termasuk Matematik.

Calon-calon yang tidak memiliki keputusan seperti di atas adalah tidak layak dipertimbangkan untuk dilantik ke jawatan-jawatan yang mensyaratkan kelulusan PT3/PMR atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Penempatan Bertugas:

 • Ibu Pejabat/ Wilayah Persekutuan/ Wilayah Putrajaya/ Negeri Selangor

Catatan: Mohon diperhatikan bahwa informasi ini mungkin berubah seiring waktu. Disarankan untuk mengacu pada sumber resmi terkait atau pihak berwenang untuk memperoleh informasi yang paling akurat dan terkini mengenai jawatan dan syarat-syaratnya.

2. Jawatan: Pembantu Awam Gred H11

Taraf Jawatan:

 • Tetap

Kumpulan Perkhidmatan:

 • Kumpulan Pelaksana

Klasifikasi Perkhidmatan:

 • Kemahiran

Jadual Gaji (JGGM):

 • RM1218.00 – RM2,939.00

Syarat Lantikan:

Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) / Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan;(Gaji permulaan ialah pada Gred H11: RM1218.00).

Syarat Kelayakan:

 1. Bahasa Melayu
 2. Calon bagi lantikan hendaklah memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) / Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Syarat Kelayakan Tambahan:

Calon yang memiliki kelayakan PT3/PMR seperti berikut adalah layak dipertimbangkan pelantikan ke jawatan dalam Kumpulan Pelaksana yang bersesuaian yang mensyaratkan PT3/PMR seperti berikut:

(a) Mendapat sekurang-kurangnya lulus (Gred E bagi PT3/Gred D bagi PMR) dalam empat (4) mata pelajaran lain termasuk Matematik.

Calon-calon yang tidak memiliki keputusan seperti di atas adalah tidak layak dipertimbangkan untuk dilantik ke jawatan-jawatan yang mensyaratkan kelulusan PT3/PMR atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan.

Penempatan Bertugas:

Ibu Pejabat/Wilayah Persekutuan/Wilayah Putrajaya/Negeri Selangor

Catatan: Harap dicatat bahwa informasi ini dapat berubah seiring waktu. Mohon merujuk pada sumber resmi terkait atau pihak berwenang untuk memperoleh informasi yang paling akurat dan terkini mengenai jawatan dan syarat-syaratnya.

Permohonan Pengambilan Jawatan Kosong FAMA Tahun 2023

Tarikh Tutup Permohonan

Untuk makluman kepada calon adalah permohonan dibuka sehingga 26 Julai 2023.

Cara Memohon:

 1. Permohonan perlu diisi menggunakan borang FAMA 1-08p.
 2. Sertakan salinan dokumen berikut bersama permohonan: Sijil Kelahiran, Kad Pengenalan, Lesen Memandu, Sijil PT3/PMR/SRP, dan Sijil-sijil persekolahan yang telah disahkan mengikut kelayakan yang disyaratkan.
 3.  Bagi pegawai-pegawai yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam, Badan-badan Berkanun, atau Kuasa-kuasa Tempatan, permohonan hendaklah dikemukakan melalui Ketua Jabatan masing-masing dan disertakan dengan Laporan Penilaian Prestasi Tahunan (LNPT) terakhir.
 4.  Pastikan untuk menyatakan jawatan yang dipohon di sebelah kiri atas sampul surat.

Catatan: Pastikan untuk merujuk kepada sumber resmi terkait atau pihak berwenang untuk memperoleh borang permohonan yang tepat dan memperoleh informasi yang paling akurat dan terkini mengenai proses pemohonan.

Rujuk Iklan Jawatan Rasmi:

Cara membuat permohonan anda diminta untuk menyelidik terlebih dahulu iklan rasmi yang telah dikeluarkan oleh pihak FAMA dalam mewawarkan permohonan jawatan kuasa kepada rakyat Malaysia:

IKLAN JAWATAN KOSONG RASMI

Dapatkan Borang Permohonan Jawatan:

Bagi para pemohon yang berminat untuk permohonan anda boleh mendapatkan borang permohonan jawatan kosong di bawah:

Borang Permohonan Jawatan Kosong 2023

Peringatan kepada Pemohon-pemohon:

1. Sila serahkan borang ini kepada Pengarah Kanan Bahagian Pengurusan Sumber Manusia di Tingkat 2, Bangunan FAMA Point, Lot 17304 Jalan Persiaran 1, Bandar Baru Selayang, 68100 Batu Caves, Selangor.

2. Sertakan satu salinan Kad Pengenalan, Lesen Memandu, Sijil PMR, Sijil SPM, Diploma, Ijazah, Sijil-sijil atau surat-surat perakuan yang telah disahkan sebagai bukti pemohon memenuhi kelayakan yang diperlukan atau lain-lain kelayakan yang dikehendaki. Harap diingatkan bahawa permohonan yang tidak mengikuti arahan tidak akan dilayan.

3. Pemohon-pemohon yang merupakan pegawai Kerajaan atau Badan-Badan Berkanun perlu membuat permohonan melalui Ketua Jabatan masing-masing dan pastikan Kenyataan Perkhidmatan dikemaskini dan Laporan Nilaian Prestasi Tahunan (LNPT) terkini disertakan bersama permohonan.

4. Pemohon-pemohon yang terpilih untuk temuduga akan diberitahu pada masa akan datang dan dikehendaki membawa bersama sijil-sijil serta surat-surat asal lainnya semasa menghadiri temuduga.

5. Sila nyatakan jawatan yang dipohon di atas sampul surat ketika mengemukakan permohonan dan pastikan permohonan sampai ke Bahagian Pengurusan Sumber Manusia sebelum tarikh tutup. Permohonan yang diterima selepas tarikh tutup atau tidak memenuhi syarat-syarat yang dinyatakan di atas tidak akan dilayan.

6. Pemohon yang tidak menerima sebarang jawapan selepas enam (6) bulan dari tarikh iklan ditutup hendaklah menganggap permohonan mereka tidak berjaya.

Catatan: Mohon diperhatikan bahawa informasi ini mungkin berubah seiring waktu. Disarankan untuk merujuk kepada sumber resmi atau pihak berwenang terkait untuk memperoleh informasi yang paling akurat dan terkini mengenai proses pemohonan.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati