Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Permohonan Jawatan Kosong TNB Ambilan Ogos 2023

Jawatan kosong TNB

Permohonan Jawatan Kosong TNB Ambilan Ogos 2023. Terkini, TNB telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh TNB ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Permohonan Jawatan Kosong TNB Ambilan Ogos 2023

Permohonan kerja kosong di TNB ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

Telegram kerja
Sertai PERCUMA Sekarang Untuk Dapatkan Info Jawatan Kosong Terkini!

Maklumat Jawatan Kosong TNB Ambilan Ogos 2023

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh TNB Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Tenaga Nasional Berhad (TNB)
 • Lokasi Kekosongan: sila rujuk iklan
 • Status Jawatan: Kontrak/Tetap

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Penolong Juruteknik Tingkatan Biasa

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi TNB:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Permohonan Jawatan Kosong TNB Ambilan Ogos 2023

Langkah-langkah untuk memohon jawatan kosong di TNB 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada TNB. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 9 Ogos 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Jawatan Kosong TNB

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan TNB, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Mohon

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja TNB di Laman Web TNB
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai TNB

Tenaga Nasional Berhad (TNB) merupakan sebuah syarikat utiliti elektrik yang terkenal di Malaysia. Dibentuk pada tahun 1990, TNB menjadi raksasa dalam sektor tenaga elektrik negara. Ia diiktiraf sebagai syarikat milik kerajaan yang berperanan penting dalam menyediakan bekalan tenaga elektrik yang stabil dan selamat kepada penduduk, perniagaan, dan industri di seluruh negara.

Sebagai pembekal utama tenaga elektrik di Malaysia, TNB memiliki rangkaian grid tenaga yang luas dan canggih. Ia menguruskan pelbagai loji jana yang terdiri daripada loji hidroelektrik, termoelektrik, dan nuklear, yang menyumbang kepada pembangkitan elektrik negara. TNB juga terlibat dalam pembangunan projek-projek hijau, seperti loji solar dan loji angin, bagi menggalakkan penggunaan sumber tenaga yang mampan dan mesra alam.

Selain daripada menyediakan bekalan tenaga, TNB juga berperanan dalam membangunkan infrastruktur tenaga yang moden dan efisien. Mereka terlibat dalam penyelidikan dan inovasi untuk meningkatkan teknologi jana dan pengagihan tenaga. Penggunaan teknologi pintar dan digital juga menjadi fokus mereka untuk meningkatkan kecekapan operasi dan memenuhi keperluan perubahan landskap tenaga dunia.

Pengurusan TNB dikenali atas kepakaran mereka dalam memastikan bekalan tenaga yang selamat dan stabil. Mereka sentiasa berusaha untuk memantapkan sumber tenaga dan mengatasi masalah peningkatan permintaan tenaga dengan cara yang mampan. Selain itu, TNB juga memberi tumpuan kepada keberlanjutan alam sekitar dan melibatkan diri dalam inisiatif perlindungan alam sekitar dan program kesedaran awam.

Dalam usaha menerajui industri tenaga di Malaysia, TNB telah menjalinkan kerjasama antarabangsa dengan syarikat-syarikat tenaga di luar negara. Kolaborasi ini membolehkan pertukaran pengetahuan dan teknologi terkini bagi meningkatkan kecekapan operasi dan pengurusan risiko. Ini juga membantu TNB untuk berada di barisan hadapan dalam menghadapi cabaran dan peluang dalam arena tenaga global.

Secara keseluruhan, TNB memainkan peranan utama dalam memenuhi keperluan tenaga di Malaysia. Dengan inovasi berterusan dan komitmen untuk menyokong kelestarian alam sekitar, TNB diharapkan dapat terus menjadi tulang belakang dalam menyediakan bekalan tenaga yang boleh diandalkan dan mampan bagi rakyat dan industri negara

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Permohonan Jawatan Kosong TNB Ambilan Ogos 2023 dapat membantu para calon yang memohon.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati