Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Official Berita Gembira Buat Rakyat Malaysia Sempena Aidiladha-PMX 2023

Berita Gembira Buat Rakyat Malaysia Sempena Aidiladha-PMX 2023

Berita Gembira Buat Rakyat Malaysia Sempena Aidiladha-PMX 2023.Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3 yang melibatkan peruntukan lebih dari RM2 bilion akan segera disalurkan kepada pemohon yang layak sebelum Aidiladha, menurut Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQ) di Dewan Rakyat hari ini, Perdana Menteri menjelaskan bahwa lebih dari 8 juta penerima akan menerima bayaran antara RM100 hingga RM1,300.

“Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah Fasa 3 juga akan disalurkan sebelum Hari Raya Aidiladha, Insya-Allah,” menurutnya.

ikuti perkongsian kami Berita Gembira Buat Rakyat Malaysia Sempena Aidiladha-PMX 2023

Bagi anda yang berminat untuk mendapatkan informasi terkini serta viral di beberapa daerah dalam negara Malaysia, anda boleh ikuti kami melalui telegram rasmi sistem guru online yang menyediakan rangkuman berita terpantas dan rasmi serta terselit juga pengumuman rasmi kerajaan Malaysia di bawah;

Telegram SGO

Berita Gembira Buat Rakyat Malaysia Sempena Aidiladha-PMX 2023

PM Anwar Umum Berita Gembira

Dalam menjawab soalan dari Datuk Seri Dr Noraini Ahmad (BN-Parit Sulong) mengenai pembaharuan dalam pendekatan dan tatakelola undang-undang atau peraturan untuk mengendalikan pengeluaran dana awam, Perdana Menteri meminta agar pelaporan perbelanjaan dan pemantauan belanjawan negara juga diberikan perhatian.

Perdana Menteri melaporkan bahwa pemerintah telah menghabiskan RM158 bilion atau 41% dari keseluruhan peruntukan dalam Belanjawan 2023 hingga bulan lalu, untuk meringankan beban hidup rakyat.

Beliau menyatakan bahwa ini adalah tingkat pengeluaran terbaik yang tercatat dalam suku pertama, dibandingkan dengan tahun-tahun sebelumnya.

STR Merupakan Bantuan Terbesar Kerajaan

Pengeluaran tersebut melibatkan pembayaran STR fasa pertama dan kedua sejumlah RM3 bilion kepada 8,7 juta penerima. Selain itu, terdapat juga pembayaran Bantuan Khas Kewangan sejumlah RM2,6 bilion kepada 1,3 juta pegawai awam dan lebih dari satu juta pesara.

Selain itu, pengeluaran tersebut juga mencakup subsidi elektrik sejumlah lebih dari RM3 bilion kepada 9,7 juta pengguna, serta subsidi sejumlah lebih dari RM11 bilion untuk petrol RON95, diesel, dan gas cecair memasak. Terdapat pula Bantuan Awal Persekolahan sejumlah lebih dari RM800 juta kepada lebih dari lima juta murid.

Dalam upaya pembaharuan yang diperkenalkan, Kerajaan Perpaduan telah mengumumkan arahan baru di bawah kepemimpinan Anwar. Arahan ini melibatkan peningkatan transparansi dan penghentian rundingan langsung yang menguntungkan partai politik dan individu.

Selain itu, pemerintah akan memberikan subsidi secara tepat sasaran untuk memastikan bahwa orang kaya tidak lagi menerima bantuan tersebut. Diperlukan penguatkuasaan yang lebih ketat untuk mengatasi masalah penyalahgunaan dan penyeludupan subsidi.

Anwar menyatakan, “Kerajaan juga akan mengakhiri unsur monopoli seperti dwi-rangkaian perkhidmatan 5G dan impor barang makanan yang menyebabkan harga lebih rendah daripada beberapa tahun lalu.”

Perdana Menteri menjelaskan bahwa pemerintah juga telah memperkenalkan pembaharuan di Parlimen dengan memulai pembahasan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) serta Laporan Tahunan dan Penyata Kewangan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM).

“Pertanyaan muncul mengenai kekhawatiran ini karena bukanlah hal baru. Pertanyaan-pertanyaan seperti ini juga sering diajukan sebelumnya, tetapi tidak ada penolakan, demikian juga dengan LKAN, ini bukan yang pertama kalinya, tetapi tetap dapat dilakukan. Tidak ada masalah dalam melakukan hal yang baik,” tambahnya.

“Yang lebih penting adalah Akta Tanggungjawab Fiskal serta Akta Perolehan Kerajaan akan dipresentasikan (di Dewan Rakyat), sebaiknya sebelum akhir tahun ini,” tambahnya.

Menanggapi pertanyaan tambahan dari Noraini mengenai kemungkinan keterlambatan pelaksanaan proyek-proyek akibat dari pelaksanaan tender terbuka, Perdana Menteri menjelaskan bahwa masalah tersebut dapat diatasi melalui pelaksanaan tender terbatas di tingkat pejabat daerah dan negeri.

Sebagai contoh, pejabat daerah diizinkan untuk melakukan tender terbatas untuk proyek-proyek pemulihan sekolah dan klinik daif jika biaya tidak melebihi RM1 juta. Selain itu, Jabatan Teknik Sarawak dan Sabah dapat melaksanakan proyek dengan biaya tidak lebih dari RM50 juta tanpa

Baca juga:

Semak Berita Gembira Buat Rakyat Malaysia Sempena Aidiladha-PMX 2023

photo 2023 06 15 12 03 50
Berikut Berita Gembira Buat Rakyat Malaysia Sempena Aidiladha-PMX 2023

Untuk semakan status permohonan Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3, anda boleh menggunakan laman web rasmi yang disediakan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN). Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti untuk menyemak status permohonan:

1. Buka laman web https://bantuantunai.hasil.gov.my/ di dalam pelayar internet anda.
2. Carian dan klik pada butang “Lok Masuk MySTR” yang terdapat di laman web tersebut.
3. Isikan nombor MyKad anda pada ruang yang disediakan.
4. Masukkan juga kata kunci keselamatan yang telah diberikan kepada anda.
5. Setelah berjaya log masuk ke dalam akaun MySTR anda, maklumat seperti nama anda, nombor MyKad, dan status permohonan akan dipaparkan.
6. Jika anda telah menerima pembayaran STR pada Fasa 1, maklumat pembayaran tersebut juga akan dipaparkan.
7. Untuk menyemak maklumat pembayaran Fasa 3, klik pada menu “Semakan Pembayaran Fasa 3”.
8. Masukkan kata laluan yang telah diberikan kepada anda.
9. Maklumat pembayaran Fasa 3 yang telah disahkan akan dipaparkan.

Pastikan anda mengisi maklumat yang tepat dan sahih untuk memudahkan proses semakan.

Bagaimana Kalau Saya Lupa Kata Laluan?

Bagi mereka yang terlupa kata laluan untuk log masuk ke akaun MySTR, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut untuk memulihkannya:

1. Layari laman web STR melalui pautan https://bantuantunai.hasil.gov.my/.
2. Klik pada pilihan “Terlupa Kata Laluan”.
3. Masukkan nombor MyKad 12 digit anda dan klik “Semak”.
4. Masukkan alamat e-mel yang telah anda daftarkan sebelum ini dan klik “Seterusnya”.
5. Pastikan bahawa kata kunci keselamatan yang dipaparkan adalah betul, dan klik “Ya”.
6. Jawab soalan keselamatan yang telah diberikan dan klik “Seterusnya”.
7. Masukkan kata laluan baru dan pengesahan kata laluan. Kemudian, klik “Tukar Kata Laluan”.
8. Anda akan menerima notifikasi yang mengesahkan bahawa penukaran kata laluan telah berjaya dilakukan.

Jika anda terlupa kata laluan dan gagal menjawab soalan keselamatan (diberikan 3 percubaan), ID MySTR anda akan disekat dan anda hanya dibenarkan untuk mencuba semula selepas 24 jam. Semoga perkongsian kali ini bermanfaat kepada anda.

Untuk makluman,Kata Laluan MySTR adalah berdasarkan maklumat pada MyBKM 2022 sahaja.

Bagi tahu lebih lanjut, sila rujuk portal rasmi STR 2023 di pautan rasmi Sumbangan Tunai Rahmah https://bantuantunai.hasil.gov.my atau maklumat dari laman web rasmi Belanjawan 2023 https://budget.mof.gov.my/pdf/belanjawan2023/infografik/tekad3/

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati