Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200

Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200

Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200.

Kementerian Kewangan Malaysia telah mengumumkan Program ePemula di bawah Belanjawan 2022, yang bertujuan untuk meringankan beban kewangan golongan belia, membantu pemulihan perniagaan pekedai fizikal, dan menggalakkan transaksi tanpa tunai. Program ini melibatkan penyedia perkhidmatan e-dompet terpilih dan telah memberikan manfaat kepada sekitar 2 juta rakyat Malaysia melalui kredit ePemula bernilai RM200. Penyedia perkhidmatan e-dompet yang mengambil bahagian dalam program ini, termasuklah BigPay, GrabPay, ShopeePay, dan Touch ‘n Go eWallet, juga menawarkan inisiatif tambahan seperti baucar, pulangan tunai, diskaun, mata ganjaran, dan ‘coins’.

Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200 adalah merupakan sebuah bantuan kerajaan yang dilancarkan pada tahun 2023 dengan usaha untuk membantu dan mengurangkan beban yang telah ditanggung oleh rakyat.

Dengan pengumuman terbaru mengenai bantuan ini yang masih berlangsung dan akan  memberi kegembiraan dan kesenangan kepada mereka yang mengharapkan bantuan kewangan oleh kerajaan.

Jom ikuti maklumat lanjut berkaitan dengan Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200.

Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200

Bantuan E-Tunai Belia Rahmah

Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200 adalah salah satu inisiatif di bawah ikhtiar minimum bebanan hidup yang bermatlamat bagi membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup.

Usaha kerajaan ini adalah denga memberi bantuan dari segi kewangan secara berfasa. Mengikuti kategori yang telah ditetapkan dijangkan akan dapat membantu mereka yang memerlukan.

Bilakah Tarikh Bantuan E-Tunai Belia Rahmah

Tarikh pengumuman permohonan inisiatif ini bagi tahun 2023 adalah sebelum Raya Haji.

Jika dibandingkan dengan tahun lalu, pembukaan permohonan kredit ePemula telah dilakukan dari 11 April hingga 1 Jun 2022.

Selepas permohonan kredit berjaya dilakukan, pemohon dikehendaki untuk membelanjakan kredit tersebut tidak melebihi 11.59 malam, 10 Jun 2022.

Baki kredit ePemula yang tidak digunakan oleh pemohon akan luput secara automatik dari e-dompet setelah tarikh akhir ini.

Bantuan E-tunai Belia Rahmah sebanyak RM200 dijangka boleh ditebus pada akhir Jun 2023

Insentif yang ditawarkan oleh penyedia perkhidmatan e-dompet bergantung kepada polisi masing-masing dan pengumuman kempen penyedia perkhidmatan e-dompet tersebut perlu dirujuk untuk mendapatkan maklumat lanjut.

photo1684122337
Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200

 Kemaskini & Semakan Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan 

 Permohonan Baru / Kemaskini Bantuan E-Tunai Belia Rahmah

Untuk pemohon yang perlu membuat permohonan baharu e-tunai adalah seperti berikut:

MOHON DISINI & MAKLUMAT LANJUT

Semakan Syarat Kelayakan e-tunai belia rahmah 2023

Bagi penerima bantuan e-tunai belia rahmah 2023 yang layak menerima bayaran adalah merujuk pada penerima BKM 2022 yang telah disemak silang dengan data kematian pemohon dan pasangan sehingga 10 Jun 2023 sahaja.

 • Syarat kelayakan:
  1. Warganegara Malaysia;
  2. Berumur 18-20 tahun pada 2023; atau berstatus aktif sebagai pelajar sepenuh masa di institusi pendidikan di Malaysia*
  • Kolej Komuniti
  • Politeknik
  • Universiti Awam (UA)/Institusi Pendidikan Tinggi Awam (IPTA)
  • Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS)
  • Pelajar institusi pendidikan yang setara dengan Tingkatan 6
  • Senior Middle 3
  • Sijil Tinggi Agama (STAM)
  • Diploma Kolej Vokasional
  • Diploma dan setara institusi TVET
  • Pengajian Asas (Foundation)/Asasi
  • A-Level
  • International Baccalaureate Diploma
  • Australian Matriculation (AUSMAT) Diploma
  • Diploma Lanjutan
  • Sarjana Muda dan setaraf
  • Sarjana dan setaraf
  • Doktor Falsafah dan setaraf
  • kursus profesional yang bertaraf diploma dan ke atas yang diiktiraf oleh Kerajaan atau badan-badan profesional di Malaysia
 

Bantuan lain yang patut anda ketahui:

Bantuan Tunai RM350 Setiap Bulan Dibawah Belanjawan Kerajaan 2023

Selain Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200,Iaitu BANTUAN STR FASA 3 DIBAYAR SEBELUM RAYA HAJI – SEMAK SEGERA

Makluman bantuan lain iaitu Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah Dan Bantuan KWSP:
Bajet 2023 baru-baru ini diumumkan oleh kerajaan Malaysia, dengan pelbagai langkah dan inisiatif yang ditawarkan untuk membantu rakyat yang terkesan oleh pandemik COVID-19 dan meningkatkan ekonomi negara. Dalam bajet tersebut, terdapat dua bentuk bantuan yang ditawarkan, iaitu Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah dan Bantuan KWSP.

Bantuan Sumbangan Tunai Rahmah adalah satu inisiatif baru yang dilancarkan oleh kerajaan untuk membantu golongan yang memerlukan, terutamanya mereka yang terkesan secara ekonomi oleh pandemik COVID-19. Setiap isi rumah yang layak akan menerima sumbangan tunai sebanyak RM500, dengan penerimaannya akan dibuat dalam tiga fasa berasingan. Ini adalah satu langkah yang penting dalam membantu rakyat Malaysia untuk mengatasi kesukaran kewangan yang dihadapi pada masa ini.

Bantuan KWSP, di sisi lain, adalah satu lagi bentuk bantuan yang diperkenalkan oleh kerajaan dalam bajet 2023. Bantuan ini bertujuan untuk membantu pekerja yang telah kehilangan pekerjaan atau pendapatan akibat pandemik COVID-19. Kerajaan akan memberikan bantuan sebanyak RM500 kepada pekerja yang terkesan, yang akan disalurkan melalui akaun KWSP mereka. Ini akan membantu pekerja untuk memperoleh sedikit kelegaan kewangan pada masa ini.

Kedua-dua bantuan ini adalah inisiatif yang baik dari kerajaan, kerana mereka akan membantu rakyat Malaysia yang memerlukan sedikit kelegaan kewangan pada masa ini. Walaupun ia mungkin tidak mencukupi sepenuhnya untuk menyelesaikan semua masalah kewangan yang dihadapi oleh rakyat Malaysia, ia adalah satu langkah yang baik dalam membantu mereka yang terkesan secara ekonomi oleh pandemik COVID-19.

Selain daripada itu, bantuan-bantuan ini juga membantu dalam meningkatkan ekonomi negara. Dengan memberikan bantuan kepada golongan yang memerlukan, kerajaan sedang membantu untuk meningkatkan daya beli rakyat, yang pada gilirannya akan membantu untuk meningkatkan permintaan untuk barangan dan perkhidmatan, dan seterusnya membantu dalam menggerakkan ekonomi negara.

Bagi permohonan baru dan proses kemaskini STR boleh dibuat mengikut kaedah berikut:

PERMOHONAN ATAS TALIAN

BAGI PERMOHONAN SECARA MANUAL / FIZIKAL

 • Tarikh : Bermula 8-31 Mac 2023
 • Adalah pemohon boleh mengisi dan mengemukakan Borang Permohonan STR dengan hadir ke :
  • Pejabat LHDNM
  • Pejabat Satelit (PS) LHDNM
  • Pusat Khidmat Hasil (PKH) LHDNM
  • Pusat Transformasi Bandar (UTC) LHDNM

Untuk makluman,Kata Laluan MySTR adalah berdasarkan maklumat pada MyBKM 2022 sahaja.

Bagi tahu lebih lanjut, sila rujuk portal rasmi STR 2023 di pautan rasmi Sumbangan Tunai Rahmah https://bantuantunai.hasil.gov.my atau maklumat dari laman web rasmi Belanjawan 2023 https://budget.mof.gov.my/pdf/belanjawan2023/infografik/tekad3/

Dalam kesimpulannya, Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200 bentuk bantuan yang penting dalam bajet 2023. Ia membantu rakyat Malaysia yang memerlukan sedikit kelegaan kewangan pada masa ini, dan pada masa yang sama membantu dalam meningkatkan ekonomi negara. Oleh itu, ia adalah satu inisiatif yang baik dari kerajaan dan patut dihargai dan digunakan sebaik mungkin oleh rakyat Malaysia.(Bantuan E-Tunai Belia Syarat Dan Cara Penebusan RM200)

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati