Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Aidilfitri, PDRM: Cara Isi Borang Balik Kampung Langkah Cegah Jenayah 2023

Cara Isi Borang Balik Kampung
Cara Isi Borang Balik Kampung

Aidilfitri, PDRM: Cara Isi Borang Balik Kampung Langkah Cegah Jenayah. Musim perayaan sering kali menjadi masa yang paling dinantikan oleh banyak orang untuk mengambil cuti dan pulang ke kampung halaman atau melancong bersama keluarga dan orang tersayang. Namun, ketiadaan penghuni di rumah selama tempoh cuti panjang tersebut seringkali memberikan peluang kepada pencuri atau penjenayah untuk melakukan kegiatan jenayah seperti pencurian.

Oleh itu, sangat penting bagi kita untuk memastikan bahawa kediaman kita selamat semasa ketiadaan kita di rumah. Satu cara untuk meningkatkan keselamatan rumah adalah dengan memberi maklumat kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebelum bercuti panjang.

PDRM menyediakan perkhidmatan Rakan Cop melalui SMS atau aplikasi mudah alih Volunteer Smartphone Patrol (VSP) untuk melaporkan tarikh cuti dan alamat rumah kita ketika kita sedang bercuti. Dengan maklumat ini, pihak polis akan membuat rondaan dan pemantauan kawasan kediaman kita dari masa ke semasa sepanjang percutian kita untuk memastikan keselamatan rumah kita terjamin.

Aidilfitri, PDRM: Cara Isi Borang Balik Kampung Langkah Cegah Jenayah

Dengan cara ini, kita boleh meningkatkan kesedaran dan keperluan untuk menjaga keselamatan rumah kita semasa kita sedang bercuti panjang. Dalam keseluruhan, memastikan keselamatan rumah semasa kita tidak berada di rumah adalah tanggungjawab kita sebagai pemilik rumah dan juga sebagai warga Malaysia yang bertanggungjawab.

  • Cara Mengisi Borang Balik Kampung
  • Langkah-langkah keselamatan rumah dari PDRM
  • Perkara yang menarik mengenai aplikasi VSP isi borang PDRM ini

Cara Isi Borang Balik Kampung PDRM 

OP SELAMAT/ OP CEGAH JENAYAH

“Op Selamat/Op Cegah Jenayah” akan dilaksanakan dengan cara membuat rondaan atau lawatan secara berkala dan keutamaan diberikan kepada pemilik rumah/kediaman yang telah:

  • menghantar aduan balik kampung melalui sistem Volunteer Smartphone Patrol (VSP) atau
  • menghantar borang balik kampung kepada pihak PDRM secara bertulis.

BORANG PEMAKLUMAN MENINGGALKAN RUMAH KEDIAMAN

Bagi mereka yang ingin meninggalkan rumah untuk bercuti, mereka boleh mengambil inisiatif untuk mengisi borang pemakluman kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai makluman dan permohonan untuk membuat rondaan secara berkala.

Ini bermakna, orang awam boleh memberitahu pihak polis tentang tarikh pergi bercuti dan alamat rumah kediaman mereka melalui borang pemakluman yang boleh dimuat turun. Dengan cara ini, pihak polis dapat mengatur rondaan berkala di kawasan rumah kediaman mereka semasa mereka tidak berada di rumah.

Borang pemakluman ini boleh dimuat turun melalui laman web rasmi PDRM dan dipenuhi dengan maklumat yang tepat dan lengkap tentang tarikh pergi bercuti dan alamat rumah kediaman. Ia merupakan satu cara yang berkesan untuk memastikan keselamatan kediaman ketika tidak ada penghuni di rumah. Dalam kesimpulannya, inisiatif seperti ini boleh membantu meningkatkan kesedaran dan keperluan untuk menjaga keselamatan rumah kita dan memastikan kesejahteraan keluarga kita ketika kita sedang bercuti.

Borang pemakluman tentang meninggalkan rumah kediaman untuk bercuti boleh dimuat turun di bawah:

279140514 4739164876189129 1628687381108780418 n

Sila sisikan borang ini dan hantar ke Balai Polis yang berdekatan dengan tempat kediaman anda. Anda juga boleh dapatkan borang ini di balai polis berdekatan.

APLIKASI VSP

Volunteer Smartphone Patrol (VSP) merupakan inovasi baru oleh pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) yang bertujuan bagi memudahkan orang awam menyalurkan maklumat atau aduan yang memerlukan bantuan daripada pihak polis.

Antara maklumat dan aduan yang boleh dibuat melalui aplikasi VSP adalah seperti kes ragut, dadah, jenayah, lumba haram, penyeludupan, balik kampung dan lain-lain maklumat yang memerlukan tindakan polis.

Antara modul yang terdapat dalam Volunteer Smartphone Patrol adalah:

  1. Aduan – Menyalurkan maklumat kepada pihak polis
  2. Balik kampung – Menghantar maklumat balik kampung kepada pihak polis untuk memudahkan pihak polis untuk membuat rondaan dan pemantauan dari semasa ke semasa
  3. Direktori – Senarai alamat dan no telefon ibu pejabat polis kontinjen bagi memudahkan orang ramai mendapat maklumat dan perkhidmatan. Ianya juga dilengkapi dengan Google Maps
278910677 4739165732855710 7701346715957577558 n
278873020 4739165856189031 2947827464368660352 n
279113943 4739165139522436 961362320709747073 n

279193396 4739165229522427 2772779522565864889 n

PERKARA MENARIK TENTANG APLIKASI VSP (VOLUNTEER SMARTPHONE PATROL) YANG TAK RAMAI TAHU

1. APAKAH APLIKASI VSP

Aplikasi Volunteer Smartphone Patrol atau lebih dikenali sebagai VSP merupakan satu inisiatif Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam mewujudkan kolaborasi dan kerjasama strategik mencegah jenayah bersama masyarakat tempatan sebagai ‘mata’ dan ‘telinga’ pihak polis.

Menurut sumber, VSP ini adalah satu daripada program di bawah National Blue Ocean Strategy (NBOS), di mana PDRM telah dilantik oleh Kerajaan Malaysia sebagai agensi pelaksana program ini manakala Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) pula dilantik sebagai ‘Initiative Owner’.

2. PIHAK PDRM AKAN DIMAKLUMKAN SECARA TERUS

Bagi penghuni-penghuni rumah yang ingin pulang ke kampung sempena cuti yang bakal menjelang tiba, anda boleh mengisi borang maklumbalas balik kampung menerusi aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP) dengan mudah dan pantas.

Setiap maklumbalas yang diterima oleh sistem itu akan dihubungkan ke semua bilik gerakan polis daerah dan kontinjen.

3. RONDAAN & PANTAUAN AKAN DIBUAT SECARA BERKALA KE RUMAH ANDA

Menerusi maklumat ini, pihak PDRM akan membuat rondaan dan pemantauan secara berkala menerusi elemen penugasan seperti URB dan MPV.

Setiap rumah yang dilawati akan diberi notis lawatan sebagai bukti rumah anda telah dilawati dan di pantau.

aplikasi vsp 8
Cara Isi Borang Balik Kampung

4. BOLEH DIMUAT TURUN DENGAN MUDAH

Aplikasi ini boleh di muat turun melalui Google Playstore dan IOS App Store bagi pengguna IPhone dan anda dikehendaki mendaftar sebagai ahli VSP terlebih dahulu.

Muat turun aplikasi VSP boleh dibuat melalui pautan dibawah:

Apple IOS

Android

5. ADUAN LAIN JUGA BOLEH DIBUAT

Selain memaklumkan maklumat balik kampung, kita juga boleh melaporkan atau membuat aduan lain seperti kes ragut, dadah, jenayah, lumba haram, penyeludupan, atau lain-lain maklumat yang memerlukan tindakan polis.

Aplikasi ini juga dilengkapi dengan direktori – iaitu senarai alamat dan nombor telefon serta lokasi ibu pejabat polis kontinjen bagi memudahkan orang ramai mendapat maklumat dan perkhidmatan.

PANDUAN KESELAMATAN SEBELUM PULANG KE KAMPUNG

1. Maklumkan kepada balai polis terdekat mengenai maklumat diri iaitu alamat rumah, tarikh dan masa anda tidak berada di rumah.
2. Minta tolong jiran sebelah untuk tengokkan rumah sepanjang ketiadaan anda.
3. Pasang alat-alat tambahan pada pintu utama seperti lubang pandangan, mangga dan selak keselamatan.
4. Jangan tinggalkan sebarang nota yang menyatakan ketiadaan anda di rumah.
5. Henti penghantaran akhbar dalam tempoh ketiadaan anda di rumah.
6. Sentiasa pasang lampu di waktu malam.
7. Pastikan pintu/tingkap dan pintu pagar berkunci sebelum meninggalkan rumah.
8. Layari Portal Rasmi Polis Diraja Malaysia di www.rmp.gov.my dan klik pada banner Borang Maklumat Balik Kampung untuk muat turun borang. Borang yang telah lengkap diisi hendaklah diserahkan ke balai polis berhampiran.

Sumber : Utusan Malaysia

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Aidilfitri, PDRM: Cara Isi Borang Balik Kampung Langkah Cegah Jenayah dapat membantu mereka.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati