Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong Tekun 2023 Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan

Jawatan Kosong Tekun 2023

Jawatan Kosong Tekun 2023 Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan. Makluman TEKUN, berita terkini tentang kerja kosong khas kepada rakyat Malaysia. Permohonan pekerjaan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong atau laman rasmi jabatan kerajaan pusat dan negeri yang baharu dibuka kepada orang ramai.

Iklan peluang pekerjaan baru sahaja diwar-warkan khas peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia dibawah TEKUN yang mana ia agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan & Koperasi. Peluang keemasan ini yang harus direbut oleh rakyat Malaysia khususnya mereka yang baru sahaja tamat belajar di universiti dengan pelbagai jawatan kosong yang ditawarkan.

Jawatan Kosong Tekun 2023 Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan

Permohonan kerja kosong di Tekun Nasional ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong
 • Tarikh Dibuka dan Ditutup Permohonan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan
 • Langkah Buat Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Dan kepada anda yang ingin mendapatkan info dan pemberitahuan semasa mengenai jawatan kosong dan peluang kerjaya, anda boleh menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong ” seluruh Malaysia:

telegram us

Maklumat Jawatan Kosong Tekun 2023 Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh Tekun Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

Maklumat Jawatan:

 • Nama Majikan: Tekun Nasional
 • Lokasi Kekosongan: Kuala Lumpur
 • Status Jawatan: Kontrak

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 1. PEMANDU
 2. TECHNICIAN IT
 3. PEGAWAI EKSEKUTIF (IT)

TUGAS

 • 1. Memandu kenderaan TEKUN Nasional bagi setiap urusan rasmi;
 • 2. Memastikan kenderaan dan peralatan kenderaan di bawah jagaan berada dalam keadaan baik dan bersih setiap masa;
 • 3. Bertanggungjawab menjaga keselamatan kenderaan;
 • 4. Bertanggungjawab mengemaskini buku log kenderaan dan memasukkan kenderaan ke bengkel untuk tujuan pemeriksaan dan selenggara;
 • 5. Bertanggungjawab mematuhi undang-undang jalan raya;
 • 6. Melaksanakan tugas-tugas rasmi lain yang di arahkan oleh TEKUN Nasional dari masa ke semasa;
 • 7. Memastikan kenderaan dapat digunakan;
 • 8. Kenderaan hendaklah diservis, mengikut tempoh dan jarak yang disyorkan oleh pembuat kenderaan;
 • 9. Melaporkan dengan segera kepada TEKUN Nasional jika berlaku apa-apa kerosakan;
 • 10. Memastikan minyak petrol kenderaan sentiasa mencukupi bagi kegunaan rasmi;
 • 11. Berpewatakan baik dan berdisiplin serta mematuhi peraturan & polisi TEKUN Nasional.

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 17, 25 & 26 Februari 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 • Pemohon adalah warganegara Malaysia
 • Pemohon berumur 18 tahun keatas
 • Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 1. Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 2. Berminat bina kerjaya bersama majikan
 3. Berpengetahuan
 4. Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi Guru Ganti:

 • Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 • Cuti Tahunan
 • Cuti Sakit dan lain-lain
 • Dan lain-lain

Pengambilan Jawatan Kosong Tekun 2023 Adalah Seperti Berikut 

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong Tekun 

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada Tekun. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 17, 25 & 26 Februari 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Iklan Permohonan Jawatan Kosong Tekun

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan guru ganti KPM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

PERKARA WAJIB /PENTING!

 • * WAJIB meletakkan GAMBAR MUKA dalam resume.
 • *WAJIB SERTAKAN RESUME SENDIRI bukan resume ringkasan Myfuturejobs / Indeed / Jobstreet .
 • *SETIAP RESUME AKAN DINILAI, sila kemaskini segala maklumat pendidikan, skill, kemahiran yang ada agar peluang calon terpilih untuk dipanggil menghadiri temuduga tinggi.
 • * Tak perlu hantar Motivation Letter.

Mengenai Tekun

TEKUN Nasional yang dahulunya di kenali sebagai Yayasan TEKUN Nasional adalah merupakan agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi yang diwujudkan pada 9 November 1998. Matlamat penubuhan TEKUN Nasional adalah untuk menyediakan kemudahan pembiayaan secara mudah dan cepat kepada bumiputera untuk memula dan memajukan lagi perniagaan mereka. Kini TEKUN Nasional dibawah Kementerian Pembangunan Usahawan.

Mulai tahun 2008, TEKUN Nasional telah membuat perubahan dan pembaharuan selaras dengan keperluan semasa dengan menjadikan institusi ini sebagai sebuah institusi pembangunan usahawan yang strategik dan tidak hanya menyediakan kemudahan modal perniagaan semata-mata. Kini TEKUN Nasional menjadi sebuah institusi yang menyediakan peluang-peluang perniagaan serta peluang-peluang menjana pendapatan, pembiayaan modal perniagaan, khidmat bimbingan dan sokongan serta Jaringan Usahawan.

Adalah diharapkan dengan Hala Tuju Baru dan Penjenamaan semula ini, TEKUN Nasional akan menjadi sebuah institusi pelaksana ( executing agency ) yang dinamik serta mampu memainkan peranannya dengan lebih berkesan bagi memenuhi matlamat penubuhannya selaras dengan hasrat kerajaan untuk membentuk Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputera ( MPPB ). Dengan kejayaan MPPB ini hasrat kita untuk mengangkat martabat bangsa Melayu dan Bumiputera dalam bidang ekonomi akan tercapai.

Akhir Kata 

Semoga dengan segala perkongsian maklumat mengenai Jawatan Kosong Tekun 2023 Pelbagai Jawatan Menarik Ditawarkan ini dapat membantu para calon. Semoga Allah permudahkan segala urusan anda.

 

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati