Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia Effective Disember 2022 dan Minima SPM Layak Memohon

Terkini : Jawatan Kosong Di Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia Disember 2022 | Minima SPM Layak Memohon!
Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia

Jawatan Kosong Di Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia Disember 2022 | Minima SPM Layak Memohon! Info maklumat terkini, berita gembira buat seluruh warganegara Malaysia, bagi anda yang memiliki SPM, kini Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia membuka peluang seluas-luasnya buat anda merebut dengan mengisi kekosongan jawatan yang ditawarkan. Peluang keemasan ini perlulah direbut dengan segera sebelum tiba tarikh tutup permohonan jawatan kosong ini.

Bagi calon-calon yang mempunyai kelayakan dan juga memiliki minima Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), SPA amat menggalakkan buat para calon-calon agar supaya memohon dengan mengisi kekosongan jawatan yang telah ditawarkan.

Sila ikuti telegram rasmi perkongsian info-info dan maklumat-maklumat mengenai peluang permohonan jawatan kosong yang ditawarkan dari semasa ke semasa

Telegram Rasmi Official Permohonan Kerja

Jawatan Kosong Di Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia Disember 2022 | Minima SPM Layak Memohon

Apakah Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan?

Bagi warganegara Malaysia yang telah mempunyai cukup syarat kelayakan seperti mana yang telah ditetapkan amat disarankan memohon jawatan kosong yang ditawarkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia dengan segera. Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia menawarkan kepada anda dengan 3 kekosongan jawatan dan 15 Simpanan.

Berikut adalah butiran maklumat lanjut jawatan kosong:

  • Nama Majikan : Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia
  • Jawatan Kosong Ditawarkan : Pembantu Syariah Gred LS19
  • Penempatan : Seluruh Warganegara Malaysia

Info tambahan, bagi anda yang mungkin belum mengenali Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, ia adalah merupakan sebuah agensi di bawah kerajaan Persekutuan di Malaysia di mana ia adalah agensi yang bertanggungjawab dalam menyeragamkan hal ehwal pentadbiran untuk Mahkamah Syariah dan kehakiman Syariah di Malaysia. Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia ini ia di ketuai oleh YAA Dato’ Dr. Mohd Na’im bin Mokhtar di mana menjadi selaku Ketua Pengarah Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia merangkap Ketua Hakim Syarie Malaysia.

Peluang SPM Jawatan Kosong Di Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia Disember 2022

Apakah Syarat Dalam Membuat Permohonan?

Makluman buat calon-calon yang berminat, mengenai syarat kelayakan bagi jawatan kosong yang ditawarkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia iaitu Pembantu Syariah Gred LS19 amatlah digalakkan melihat terlebih dahulu syarat kelayakan jawatan tersebut sebelum menghantar permohonan resume pada tarikh yang akan ditutup.

Di sini merupakan butiran lanjut mengenai syarat kelayakan jawatan tersebut :

  • Calon mestilah warganegara Malaysia
  • Calon berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup permohonan jawatan
  • Calon perlulah memiliki kelayakan akademik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau kelayakan seperti mana yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan Malaysia
  • Dan selain itu calon memiliki ;

i) Kepujian dalam salah satu subjek Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah atau Pendidikan Syariah Islamiah; dan

ii) Lulus dalam subjek Bahasa Arab Tinggi atau Bahasa Arab (Komunikasi).

(Gaji permulaan pada Gred LS19: RM1,355.00) atau

iii) SPM atau kelayakan di mana diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 2 dalam bidang yang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

(Gaji permulaan pada Gred LS19: RM1,411.40) atau

iv) SPM atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta SKM Tahap 3 dalam bidang berkaitan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya.

(Gaji permulaan pada Gred LS19: RM1,467.80)

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai syarat kelayakan serta maklumat jawatan kosong yang ditawarkan oleh Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, sila ikuti laman web ini disini Jawatan Kosong Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia

Bilakah Tarikh Dibuka dan Ditutup Permohonan Ini?

Perhatian buat mereka yang ingin mencuba dan benar-benar berminat dengan tawaran peluang kerjaya ini di bawah agensi kerajaan Malaysia, tarikh menghantar permohonan anda dibuka sekarang dan anda boleh menghantar permohonan resume anda dengan secepat yang mungkin sebelum tarikh tutup permohonan 18 Disember 2022.

Tugas Pembantu Syariah Gred LS19 

Bagaimanakah Skop Tugas Pembantu Syariah Gred LS19?

Tugas Pembantu Syariah Gred LS19 ini adalah bertanggungjawab dalam melaksanakan tugas-tugas pentadbiran serta perkeranian di peringkat Kumpulan Sokongan di mana ia berkat rapat dengan pengurusan undang-undang syariah seperti urusan pendaftaran kes rayuan mal Mahkamah Tinggi Syariah, kes rayuan jenayah syariah, menguruskan saman dan sapina, menolong menyediakan dokumen-dokumen kes serta membantu menyelenggara jadual perbicaraan hakim.

Cara Membuat Permohonan Pembantu Syariah Gred LS19:

Makluman buat para-para calon yang memohon permohonan jawatan ini, anda dinasihatkan agar supaya memenuhi syarat-syarat kelayakan terlebih dahulu semasa membuat permohonan mengisi kekosongan jawatan tersebut dan menyediakan salinan dokumen selengkapnya supaya permohonan anda diterima dengan baik.

Peringatan penting, jika sekiranya anda belum lagi mendaftar anda dinasihatkan agar supaya mendaftarkan diri terlebih dahulu sebelum membuat permohonan tersebut di laman akaun sistem permohonan SPA9, berikut adalah link butiran maklumat pendaftaran;

Untuk maklumat cara membuat permohonan, anda boleh ikuti langkah-langkah membuat permohonan jawatan kosong tersebut, berikut dengan menekan link yang disediakan dibawah;

Langkah-langkah Membuat Permohonan

Semoga buat para calon dipermudahkan urusan dan direzekikan kejayaan oleh Allah dalam permohonan jawatan ini.

Ikuti Telegram Sistem Guru Online untuk info dan maklumat yang bermanfaat akan diupdate dari semasa ke semasa

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati