Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) Buka Pengambilan Jawatan Kosong Effective Sehingga 26 Jun 2022

JAWATAN MAIK 2022 1

Terkini : Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) Buka Pengambilan Jawatan Kosong Terkini l Permohonan Dibuka Sehingga 26 Jun 2022. Majlis Agama Islam Kelantan telah membuka  jawatan kosong terbuka kepada rakyat Malaysia. Permohonan kini boleh dimohon di laman rasmi jawatan kosong. Pelbagai jawatan-jawatan kosong telah dibuka kepada rakyat Malaysia.

Peluang kerjaya di Majlis Agama Islam Kelantan merupakan satu peluang keemasan yang harus direbut oleh rakyat Malaysia khususnya rakyat Kelantan. Ini adalah kerana Majlis Agama Islam Kelantan merupakan Institusi kebajikan yang bertanggungjawab di Malaysia dalam menjaga hal ehwal agama yang diberi mandat oleh sultan selaku ketua agama. Majlis Agama Islam Kelantan yang merupakan institusi agama yang disegani dalam masyarakat Malaysia kerana berfungsi sebagai pusat hal ehwal berkait agama Islam di dalam negeri Kelantan. Inilah masanya peluang kepada anda selaku rakyat Malaysia untuk bekerja dibawah sektor kerajaan negeri Kelantan. Jangan lepaskan peluang anda!.

Kepada anda yang ingin mendapatkan info semasa mengenai jawatan kosong, anda dialu-alukan untuk menyertai telegram rasmi ” Permohonan Jawatan Kosong “

Terkini : Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) Buka Pengambilan Jawatan Kosong Terkini l Permohonan Dibuka Sehingga 26 Jun 2022

Apakah Jawatan Yang Ditawarkan?

Jawatan yang ditawarkan di Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) terdapat  kekosongan jawatan. Terdapat 2 jenis Jawatan kosong yang boleh anda membuat permohonan yang berkelayakan dari SPM, SPMV ,Diploma dan Ijazah.

Maklumat Jawatan :

 • Jawatan :
  • Pegawai Hal Ehwal Islam Gred S41
  • Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred FA29
 • Sektor: Kerajaan
 • Taraf : Kontrak / Tetap

Jawatan yang ditawarkan adalah mengikut kapasiti dan keperluan MAIK . Segala kekosongan adalah berdasarkan statistik dan data pihak kerajaan negeri,.

Bila Permohonan Jawatan Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan boleh dibuat sekarang, Permohonan dibuka bermula 13 Jun dan permohonan akan ditutup pada 26 Jun 2022.

Permohonan boleh dibuat secara secara manual, permohonan boleh dibuat dengan merujuk alamat seperti yang diiklankan di iklan jawatan kosong di MAIK . (Rujuk iklan jawatan dibawah).

Apakah Syarat Kelayakan Pemohon?

Kelayakan yang diperlukan untuk memohon jawatan kosong di Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK)  oleh calon boleh dirujuk  dibawah:

 1. Warganegara Malaysia;
 2.  Berumur tidak kurang dari 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan;

Untuk urusan permohonan jawatan, anda boleh ikuti dibawah.

Permohonan Jawatan Kosong Di Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) Bagi Tahun 2022

Calon yang berminat untuk memohon jawatan kosong di Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) tahun 2022 boleh membuat permohonan dengan segera sebelum tarikh 26 Jun 2022.

Bagi calon yang berminat, anda boleh membuat permohonan melalui syarat dan penetapan yang ditetapkan oleh pihak MAIK.  Anda boleh merujuk makluman dari pihak MAIK  dibawah berkenaan cara permohonan:

Tatacara Permohonan Jawatan Kosong Di MAIK Tahun 2022

Makluman tambahan kepada calon, sebelum membuat permohonan pastikan:

a) Resume yang DISAHKAN lengkap beserta gambar terkini berwarna bersaiz pasport; dan
b) Salinan sijil yang berkaitan

Permohonan jawatan kosong  di Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) tahun 2022 boleh dimohon dan dihantar mengikut penetapan MAIK sahaja sebelum tarikh tutup permohonan 26 Jun 2022. Anda diminta untuk membuat permohonan segera bagi mengelakkan keterlambatan permohonan.

CARA MEMOHON

1) Permohonan hendaklah dibuat melalui link berikut:

 BORANG PERMOHONAN

2) Slip Pengesahan Permohonan (klik: https://bit.ly/3nRmBk4) hendaklah dicetak dan dikembarkan bersama RESUME  (dibuat secara berasingan) dan salinan sijil-sijil yang telah disahkan.

3) Permohonan hanya akan diproses apabila pemohon menghantar RESUME lengkap beserta salinan sijil-sijil persekolahan, kad pengenalan, surat beranak serta surat-surat berkaitan yang telah disahkan oleh pegawai perkhidmatan gred 41 dan ke atas.

4) RESUME lengkap (disertakan gambar berukuran passport) hendaklah mengandungi maklumat berikut:

 • Maklumat Diri
 • Nombor Kad Pengenalan
 • Nombor Telefon Bimbit
 • Maklumat Akademik
 • Maklumat Ko-Kurikulum
 • Pengalaman Kerja
 • Rujukan

5) Permohonan yang tidak lengkap dan lewat diterima tidak akan dilayan

ALAMAT PERMOHONAN
Permohonan hendaklah sampai ke alamat berikut:

YABrs. Timbalan Yang Dipertua,
Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan,
Kompleks Islam Darulnaim, Lundang,
15200 KOTA BHARU.

SEBELUM ATAU PADA : 26 JUN 2022

Sebarang pertanyaan dan persoalan mengenai jawatan di MAIK, anda  boleh terus merujuk maklumat dibawah:

Talian : +609-7481512
Bebas-Tol : 1-800-88-6060
Faks: +609-7485512
Emel: maik [at] e-maik [dot] my

“Semoga Dipermudahkan Urusan Dan Peroleh Kejayaan”

Kepada calon yang berminat diminta untuk persiapkan diri untuk menghadiri temuduga jika dipanggil. Permohonan jawatan di Majlis Agama Islam Kelantan (MAIK) merupakan peluang keemasan kepada anda untuk memulakan kerjaya di bawah  sektor kerajaan Malaysia. Semoga segala usaha dan persiapan anda dipermudahkan dan mendapat kejayaan daripada permohonan yang dibuat. Selamat Maju Jaya.

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati