Cara Edit Gambar Yang Mempunyai Tulisan Di Background

Nak edit gambar cantik-cantik tidak perlu lagi upah designer,kini semua mampu edit sendiri gambar hanya menggunakan telefon pintar yang mempunyai aplikasi “SNAPSEED”.
Mari lihat perkongsian Mohd Azian ini, untuk edit gambar agar gambar anda jadi lebih menarik untuk dilihat.
3 4
Ok make sure korang dah download apps SNAPSEED ni dari play store.
4 4
Open apps SNAPSEED. Tekan button + untuk pilih gambar.
5 4
Ok pastu pilih lah gambar apa yang korang nak. Saya pilih gambar ex saya. Ehhhh
6 1
Kalau korang nak cantik kan lagi warna, pilih je Mana Mana filter kat bawah gambar tu
Dah ok, tekan LOOKS. Tapi ada phone yang tulis STYLE. Actually function dia sama je iaitu sebagai filter gambar.
7 1
Sekarang tekan button TEXT untuk kita buat tulisan.
8 1
Kau taip lah apa apa pun. Pastu ejas guna jari kat mana kedudukan dan size.
Dah puas hati tekan button ✓
9 1
Ok next sila tekan button back yang atas tu.
10 1
Pilih View Edits
11 1
Pilih Text
12 1
Nanti akan keluar maçam ni. So pilih button Brush tu.
13 1
So akan jadi maçam ni. Jangan panik kalau tulisan tiada. Untuk bagi tulisan tadi timbul, tekan button invert bawah tu.
14 1
Nampak..? Kan dah keluar tulisan tadi. Ejas bagi nombor text tu jadi kosong.
15 1
So gunalah jari korang untuk padam tulisan yang tutup muka atau objek. Zoom kan kalau nak senang padam tepi tepi tu.

Apa nak pakai jari tengah? Hantam sajalah labuuu… pakai jari kaki pun boleh.

16 1
Tadaaa….kan dah jadi tu. Dah sudah tekan button ✓
17 1
Kalau nak tambah text lagi, masuk ke Tools dan pilih TEXT balik.
18 1
Ok ni kita nak bagi gambar lagi cun sikit. Kita nak bagi tepi tepi gambar tu ada effect gelap sikit supaya mata akan fokus pada subject.
Korang pilih effect Vignette.
19 1
Ok gunakan jari, swipe ke kiri. Slow slow la ikut kesesuaian yang korang suka .
Dah siap dan puas hati tekan button ✓.
20 1
Nanti tekan EXPORT. So bolehlah terus Share atau save je kat gallery..Dah siap.
Selamat mencuba!
.
Kredit : Mohd Azian