Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Makanan untuk Buah Pinggang Beserta Makanan Pantang Bagi Pesakit Buah Pinggang

Makanan untuk Buah Pinggang Beserta Makanan Pantang Bagi Pesakit Buah Pinggang

Makanan untuk buah pinggang adalah umum dipercayai bahawa air mineral mungkin tidak sesuai untuk pesakit buah pinggang? Penyakit buah pinggang adalah penyakit yang menyerang ginjal ia ditandai dengan radang ginjal yang menyebabkan ia tidak berfungsi dengan betul, salah satu faktor yang boleh memburuk lagi keadaan pesakit buah pinggang ialah pemakanan yang tidak sihat. Pesakit buah pinggang seharusnya perlu mengamalkan pemakanan sihat dengan memilih makanan minuman yang sesuai iaitu makanan dan minuman yang disarankan oleh pakar.

Hal ini kerana dengan mengamalkan pemakanan sihat, wpesakit ini dapat dikawal dengan baik dari risiko komplikasi yang lebih parah. Oleh itu, dalam artikel ini admin akan membincangkan dengan lebih lanjut tentang jenis makanan dan minuman yang mana baik untuk diamalkan serta pantang larangnya bagi pesakit penyakit buah pinggang.

Memahami Jenis Makanan untuk Buah pinggang Serta Bijak Memilih untuk Kekal Sihat!

20240201 052645 0001

Apa itu buah pinggang

Buah pinggang merupakan sepasang organ berbentuk seperti kacang yang terletak di bahagian belakang abdomen di bawah tulang, kedua-dua bahagian tulang rusuk buah pinggang di sebelah kanan terletak lebih rendah berbanding pasangannya di sebelah kiri kerana terdapat organ hati yang menolaknya ke bawah.

Fungsi buah pinggang

Buah pinggang berperanan penting dalam sistem urinari dengan menapis bahan tertentu dari darah untuk dibuang melalui kencing, ia mengandungi unit khas bernama nephron yang bertanggungjawab melakukan proses penapisan ini. Buah pinggang juga mengawal tekanan darah dan menyumbang kepada kesihatan tulang dengan menghasilkan vitamin D.

Ketahui Makanan dan Minuman untuk Pesakit Buah Pinggang

20240201 052645 0002

Berikut beberapa jenis makanan dan minuman untuk pesakit buah pinggang:

1. Pengawalan pengambilan air bagi pesakit buah pinggang

Pesakit perlu berhati-hati agar tidak mengambil air secara berlebihan untuk mengelakkan masalah penumpukan air dalam badan yang boleh menyebabkan bengkak pada kaki dan mengganggu kualiti hidup bagi pesakit yang menjalani realisis pengawalan ketat terhadap pengambil air menjadi lebih penting doktor akan menetapkan jumlah mililiter air yang di manakah harian dan pesakit serta penjaga perlu memastikan agar tidak boleh melebihi arahan doktor dengan cuaca panas di malaysia kesedaran dan kerjasama semua pihak diperlukan untuk memastikan pesakit mendapat pengambilan air yang mencukupi tanpa risiko dehidrasi atau komplikasi lain

Oleh itu, air R.O (Reverse Osmosis) selalunya disarankan untuk pesakit buah pinggang kerana proses dapat menghilangkan sebahagian besar mineral dan zat-zat yang biasanya perlu ditapis oleh buah pinggang yang sihat. Ini membantu mengurangkan beban kerja buah pinggang dan mengurangkan pengumpulan zat berlebihan dalam tubuh pesakit.

Air R.O mempunyai kelebihan dengan kandungan mineral yang rendah seperti natrium kalium dan fosfat yang dapat memberi manfaat kepada buah pinggang. Antara contoh air R.O ialah coway.

2. Elakkan makanan tinggi pengawet atau sekatan pengambilan garam

Pengawalan pengambilan garam adalah sangat penting bagi pesakit yang mengalami masalah ginjal.

Walaupun sukar untuk mengelakkan sepenuhnya pengambilan garam kerana kandungan garam semulajadi dalam kebanyakan makanan, jumlah tambahan garam dalam penyediaan hidangan atau makanan perlu dikawal dengan teliti.

Makanan yang tinggi garam perlu dihindari dan perlu diingat bahawa garam (atau sodium) juga terdapat sebagai bahan pengawet dalam makanan terproses. Oleh itu, Antara makanan yang tinggi garam yang perlu dielakkan termasuk:

 • Ikan kering, telur asin, ikan jeruk dan sayur asin
 • Makanan terproses seperti daging burger, sosej, salami dan keju.
 • Serta bahan tambahan seperti kiub penambah perasa, monosodium glutamate (MSG), mee segera dan perencah segera
 • Juga sebaiknya dihindari estrak daging, ayam, ikan seperti Bovril, Marmite dan pati ikan haruan.
 • Kicap, sos, salad dressings juga merupakan sumber garam yang perlu diwaspadai
 • Makanan dalam bungkusan atau tin yang mengandungi bahan pengawet juga sebaiknya dihindari

4. Air barli untuk pesakit buah pinggang

Untuk pesakit buah pinggang tahap 4 atau tahap 5, admin sarankan kepada anda. Amalkan minuman air barli air bali diketahui memiliki beberapa kelebihan yang dapat bermanfaat bagi buah pinggang. Amalkan setiap pagi minuman air barli organik yang semestinya dicampurkan dengan madu organik ataupun stevia yang original. Cukup 2 titik sahaja itu pun sudah memadai.

5. Produk tenusu merosakkan buah pinggang anda

pengganti nasi yang pesakit buah pinggang boleh makanProduk tenusu merosakkan buah pinggang andaProduk tenusu juga merupakan antara makanan yang merosakkan buah pinggang meskipun ia sangat diperlukan oleh kita semua tanpanya aspek tubuh terpenting termasuk tulang badan mungkin akan merosot antara contoh produk tenusu seperti air kelapa, susu tenusu seperti susu tin dan susu pekat.

Selain itu terdapat juga jenis makanan tambahan yang anda perlu elak:

 • Buah pisang
 • Roti gandum
 • Daging merah
 • Minuman bergas dan bersoda
 • Supplement yang merosakkan buah pinggang

Kesimpulannya, untuk menjaga kesihatan buah pinggang ada baiknya kita mengurangkan pengambilan natrium dan garam, dengan memilih makanan rendah natrium, meningkatkan pengambilan vitamin C,kalium dan serat seperti buah-buahan. Amalan pemakanan dan gaya hidup sihat, kita dapat membantu mengekalkan kesihatan fungsi buah pinggang.

Soalan FAQs Mengenai Buah Pinggang

Mengapakah kaki dan muka saya bengkak?

Bengkak pada kaki tangan dan muka disebabkan oleh perkumpul air dalam badan terutama kerana ginjal yang lemah atau rosak yang tidak dapat menyingkirkan air yang berlebihan oleh itu penjagaan garam dan cecair sangat penting untuk mengurangi masalah bengkak ini

Mengapakah darah saya selalu tidak mencukupi?

Pesakit ginjal biasanya mengalami kekurangan darah atau anemia disebabkan oleh gangguan dalam penghasilan hormon eritropoietin oleh ginjal, kerosakan buah pinggang boleh mengganggu pembentukan sel darah merah. Pengambilan makanan tinggi protein dapat meningkatkan kadar hemoglobin tetapi perlu diingat untuk mengurangkan protein kerana ginjal yang lemah mungkin menghadapi kesulitan mengeluarkan urea sihat.

Apakah gejala utama buah pinggang bocor dan bagaimana saya dapat mengenalinya?

Gejala utama melibatkan peningkatan protein dalam urin, terdapat tekanan darah, pembengkakan pada kaki dan wajah serta kelemahan yang berlebihan.

Apakah jenis uji atau pemeriksaan yang diperlukan untuk memantau ke buah pinggang bocor?

Pemeriksaan urine untuk memantau tingkat protein pemeriksaan darah untuk mengukur fungsi buah pinggang dan pengukuran tekanan darah secara teratur

Apakah penjagaan pemakanan bagi pesakit ginjal kronik?

Penjagaan pemakanan bagi pesakit ginjal kronik bergantung kepada tahap kerosakan buah pinggang adalah lebih baik sekiranya pesakit mengetahui keputusan ujian darah masing-masing untuk penjagaan dan kawalan yang lebih tepat antara yang perlu diberi perhatian ialah garam air protein balio fotosium dan fosfat

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Yumni Khans
Yumni Khans
'Kita bukan diciptakan untuk berputus asa..'

Anda Mungkin Meminati