Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Apakah itu Malaysia Day,Tarikh Hari Malaysia dan Sejarah Hari Malaysia

malaysia day

Malaysia day adalah merupakan hari penting dalam kalendar negara Malaysia. Ia adalah merupakan hari yang bersejarah pembentukan negara Malaysia.

Selepas melalui beberapa fasa dan usaha tokoh-tokoh pejuang negara malaysia dahulu akhirnya berjaya membuat pembentukan malaysia dan wujudnya malaysia day atau hari Malaysia.

Info Hari Malaysia dan Sejarah Pelaksanaan

Apakah itu Malaysia Day?

malaysia day

Hari malaysia disambut 16 september setiap tahun bagi mengingati penubuhan persekutuan malaysia pada tarikh yang sama tahun 1963. Hari malaysia adalah hari yang menandakan penggabungan bersama tanah melayu sabah sarawak dan singapura untuk membentuk negara malaysia.

Sejarah Hari Malaysia

Pembentukan ini adalah dirancang pada 1 jun 1963 tetapi terpaksa ditangguhkan 31 ogos 1963 membolehkan ianya disambut bersama-sama dengan sambutan hari kemerdekaan keenam tanah melayu. Terdapat beberapa isu berkaitan dengan malaysia yang mana menerima bantahan daripada Indonesia dan juga Filipina.

Selain itu penangguhan itu juga dibuat untuk membolehkan pertubuhan bangsa-bangsa bersatu memperuntukkan masa dalam membuat pengurusan suara di borneo utara atau dikenali sebagai sabah dan juga negeri sarawak.

Hari Malaysia adalah merupakan hari cuti am di negeri sabah sempena hari keputeraan yang dipertuan negeri sabah. Walau bagaimanapun pada awalnya hari malaysia bukan hari cuti up di sarawak dan semenanjung malaysia. Bermula pada tahun 2010 hari malaysia telah sebagai hari cuti am di semua negeri dalam malaysia.

Kenapa 16 September Hari Malaysia?

Tarikh 16 september dipilih sebagai Malaysia day atau hari Malaysia kerana atas beberapa faktor. Antara faktornya adalah untuk memastikan kesesuaian sambutan adalah sepadan dengan semua keadaan berdasarkan perancangan kerajaan ketika itu.

Sebelum ini hari Malaysia bukan cuti am, selapas tahun 2010 baharulah ditetapkam sebagai cuti am untuk seluruh negeri dalam Malaysia.

Sambutan Hari Malaysia Oleh Kerajaan dan Masyarakat

Tuan Rumah Sambutan Hari Malaysia

image 228
Apakah itu Malaysia Day,Tarikh Hari Malaysia dan Sejarah Hari Malaysia 4

Sambutan hari Malaysia peringkat kebangsaan diadakan mengikut tema dan tempat setiap tahun. Untuk tahun 2023 yang lalu, team hari Malaysia adalah “Malaysia Madani : Tekad Perpaduan Penuhi Harapan” dan bertempat di negeri Sarawak.

Sambutan itu diadakan di Stadium negeri itu. Berikut adalah merupakan sambutan hari Malaysia mengikut tahun:

  • 2015 – Sabah
  • 2016 – Sarawak
  • 2017 – Sarawak
  • 2018 – Sabah
  • 2019 – Sarawak
  • 2020 – Sarawak
  • 2021 – Sabah
  • 2022 – Melaka
  • 2023 – Sarawak

Untuk tahun 2024 dijangkakan hari Malaysia 2024 akan dilakukan di negeri Sabah dengan sambutan meriah dihadiri oleh pelbagai bangsa dan kaum.

Upacara dan Majlis Sambutan Hari Malaysia

Sambutan hari Malaysia kerap diadakan di Stadium tempat sambutan hari Malaysia terpilih. Untuk sambutan akan diperagakan dengan gah jalur gemilang di merata tempat.

Sambutan juga akan dimulai dengan ucapan oleh yang berhormat dan bermulalah perarakan kaum dan bangsa yang berbeza-beza dalam menunjukkka kepelbagaian budaya dan adat.

Begitu unik Malaysia Day sehingga ramai dari kalangan pelancong hadir untuk menyaksikan hari Malaysia yang bersejarah ini.

Soalan FAQs Berkenaan Malaysia Day

Berapa tahunkah Hari Malaysia 2024?

Malaysia day atau hari Malaysia adalah merupakan hari cuti umum yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia.
Ia mula diwartakan sebagai cuti umum bermula pada tahun 2010 setiap tahun.

Adakah Hari Malaysia cuti di Malaysia?

Malaysia day atau hari Malaysia adalah merupakan hari cuti umum yang ditetapkan oleh kerajaan Malaysia. Ia mula diwartakan sebagai cuti umum bermula pada tahun 2010 setiap tahun.

Apakah maksud Hari Kebangsaan di Malaysia?

Hari Kebangsaan adalah merupakan hari untuk negara Malaysia bagi rakyat-rakyatnya menyambut dan mengenang serta menghargai kedamaian dan keamanan yang negara Malaysia miliki.
Kerajaan Malaysia akan memainkan peranan penting dalam memupuk nasionalisme dalam kalangan masyarakat yang berbilang kaum dan bangsa ini.

Apakah hari kebangsaan hari kelepasan am di Malaysia?

Hari kebangsaan adalah merupakan hari kelepasan am. Mungkin ada kekeliruan berkenaan hari kebangsaan. Ia adalah merupakan hari yang sama dengan Malaysia Day atau Hari Malaysia cuma dengan nama yang lain sahaja.

Siapa yang mengisytiharkan Hari Malaysia?

Hari Malaysia telah diisytiharkan oleh Perdana Menteri Pertama iaitu Tunku Abdul Rahman di Stadium Merdeka yang disaksikan eh seramai 30,000 rakyat.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati