Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Pesawat Terhempas di Shah Alam: Exco Pahang Meninggal Dunia Tahun 2023

Pesawat Terhempas di Shah Alam: Exco Pahang Meninggal Dunia
Pesawat Terhempas di Shah Alam

Pesawat Terhempas di Shah Alam: Exco Pahang Meninggal Dunia. Shah Alam -Persimpangan Elmina menuju Elmina Barat, Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), menjadi saksi kepada tragedi yang menyayat hati pada petang Khamis, di mana sebuah pesawat peribadi dilaporkan terhempas.Pesawat Terhempas di Shah Alam ini menjadi lebih meruntun hati dengan kematian Exco Pahang dan sepuluh individu lain.

Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) dalam kenyataannya mengumumkan penutupan laluan keluar dan masuk ke Elmina di kedua-dua arah dari Lebuhraya GCE. Penutupan ini akan berlangsung sehingga kerja pembersihan dan penyiasatan terhadap kejadian ini selesai.

Berita Pesawat Terhempas di Shah Alam mencatat bahawa tragedi ini melibatkan sebuah pesawat peribadi dan seorang motosikal. Pihak Jabatan Bomba dan Penyelamat, Polis Diraja Malaysia (PDRM), ambulans, dan Peronda GCE bertindak pantas dan berada di lokasi kejadian untuk menjalankan tugas pembersihan dan mengawal lalu lintas.- Sumber – Sinar Harian

Pesawat Terhempas di Shah Alam: Exco Pahang Meninggal Dunia

Laluan yang terlibat dalam insiden ini ditutup buat sementara waktu, dan pengguna jalan diarahkan menggunakan laluan alternatif bagi mengelakkan kawasan tersebut. Untuk aduan dan pertanyaan, Prolintas telah menyediakan hotline di 1 800 22 8888 untuk dihubungi.

Pesawat Terhempas di Shah Alam 10 Individu Meninggal Dunia

Dalam tragedi ini, terdapat sepuluh individu yang didakwa terkorban dalam terhempasnya pesawat ringan di kawasan Seksyen U16, Elmina. Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, memberikan keterangan bahawa kejadian tersebut berlaku pada pukul 2.40 petang. Pesawat tersebut membawa enam penumpang, dua orang juruterbang, dan seorang pembantu penerbangan.

Pesawat ini sebelumnya berlepas dari Langkawi dan telah mendapatkan kebenaran dari Menara Kawalan Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang, untuk mendarat pada pukul 2.40 petang. Namun sayangnya, pesawat tersebut dilaporkan mengalami kehilangan kawalan dan terhempas dua minit sebelum jadual pendaratan.

Dalam saat tragis tersebut, pesawat disebutkan telah merempuh sebuah kereta dan motosikal. Setiap kenderaan ini telah menelan satu korban masing-masing. Kehilangan nyawa dalam insiden ini telah menggoncang hati masyarakat, terutamanya dengan berita bahwa salah seorang korban adalah Exco Pahang.

Beberapa laporan berkaitan dengan kejadian ini telah beredar, termasuk kunjungan Agong ke lokasi kejadian dan tersebarnya rakaman ‘dashcam’ yang merekam momen pesawat terhempas. Keseluruhan negara bersedih atas kehilangan nyawa yang tidak dapat tergantikan dalam tragedi ini.

PAS Pahang Ucap Takziah di Atas Pemergian Johari Atas Tragedi Pesawat Terhempas di Shah Alam

photo 2023 08 17 20 10 41

PAS Pahang dengan penuh dukacita menyatakan takziah atas kehilangan Datuk Seri Johari Harun, Exco Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar, dan Teknologi Hijau negeri, serta sembilan lagi individu yang turut terkorban dalam tragedi nahas pesawat yang terhempas di Lebuhraya Guthrie berdekatan perumahan Elmina, Shah Alam, Selangor pada petang Khamis.

Pesuruhjaya PAS negeri, Rosli Abdul Jabar, turut mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham dan seluruh warga UMNO Pahang serta penduduk Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai.

Rosli menyatakan, “Kehilangan ini amatlah besar, kerana beliau merupakan seorang pemimpin yang amat komited dengan tanggungjawab yang diberikan. Walaupun masih baru dalam jawatan sebagai Exco dan Ahli Dewan Undangan Negeri, beliau merupakan seorang tokoh yang disenangi oleh semua pihak.”

Beliau berharap agar keluarga Allahyarham tabah menghadapi ujian ini dari ALLAH SWT. “Semoga ALLAH SWT merahmati rohnya dan ditempatkan bersama orang-orang soleh, Amin Ya Rabb.”

Johari yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Pelangai, dilaporkan berada dalam pesawat jenis Beechcraft Model 390 (Premier 1) bersama lima lagi penumpang, juruterbang, dan pembantu juruterbang.

Di antara penumpang yang turut terkorban ialah Kharil Azwan Jamaludin, Shahrul Kamal Roslan, juruterbang pesawat yang dimiliki oleh Jet Valet Sdn. Bhd. dan pembantu juruterbangnya, Heikal Aras Abdul Azim. Penumpang lain termasuklah Shaharul Amir Omar, Mohamad Naim Fawwaz Mohamed, Muhammad Taufiq Mohd. Zaki, dan Idris Abdol Talib @ Ramali.

Johari dipilih sebagai ADUN Pelangai setelah memenangi kerusi tersebut dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada tahun lalu. Dalam pertandingan yang sengit, beliau meraih 7,308 undi, mengalahkan calon dari Perikatan Nasional (PN), Pakatan Harapan (PH), dan Pejuang.- Sumber – Sinar Harian

Cikgu Ahmad
Cikgu Ahmad
"It always seems impossible until it's done."

Anda Mungkin Meminati