Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Tak Sangka Inilah Hikmah Tak Boleh Potong Kuku & Rambut Bagi Yang Nak Buat Korban dan

jpg 20230628 131741 0000
Hikmah Tak Boleh Potong Kuku

Hikmah Tak Boleh Potong Kuku & Rambut Bagi Yang Nak Buat Korban.Umat Islam Akan Menyambut Aidiladha pada 29 Jun 2023. Aidiladha, juga dikenali sebagai Hari Raya Haji, merupakan salah satu perayaan yang penting bagi umat Islam di seluruh dunia. Setiap tahun, umat Islam dengan sukacitanya menyambut kedatangan hari yang istimewa ini. Pada tahun 2023, Aidiladha akan dirayakan pada 29 Jun, dan ini akan menjadi momen yang menggembirakan bagi jutaan umat Islam di seluruh dunia.

Telegram SGO

Aidiladha adalah perayaan yang berhubungan dengan peristiwa penting dalam sejarah Islam, iaitu ketika Nabi Ibrahim bersedia untuk mengorbankan putranya, Ismail, sebagai tanda kesetiaan dan ketaatan kepada Allah. Namun, ketika Ibrahim bersedia untuk melakukan pengorbanan tersebut, Allah menggantikannya dengan seekor kambing yang layak sebagai pengorbanan. Oleh itu, dalam perayaan Aidiladha, umat Islam menyembelih haiwan ternakan seperti domba, lembu, atau kambing sebagai simbol ketaatan mereka kepada Allah. Hikmah Tak Boleh Potong Kuku dijelaskan dibawah.

Tak Sangka Inilah Hikmah Tak Boleh Potong Kuku & Rambut Bagi Yang Nak Buat Korban dan

Aidiladha juga merupakan salah satu rukun Islam, iaitu haji. Setiap tahun, jutaan Muslim dari pelbagai negara menjawab panggilan Allah untuk menjalankan ibadah haji di Makkah, Arab Saudi. Mereka menjalani serangkaian ritual seperti tawaf di sekitar Kaabah, melempar jumrah, dan berada di Padang Arafah. Bagi mereka yang tidak dapat menjalankan ibadah haji, Aidiladha adalah peluang untuk merayakan dan mengikuti jejak jemaah haji dengan menyembelih haiwan korban. Hikmah Tak Boleh Potong Kuku.

Pada pagi Hari Raya Aidiladha, umat Islam biasanya berkumpul di masjid atau tempat ibadah untuk melaksanakan solat Aidiladha. Jamaah memakai pakaian terbaik dan saling mengucapkan “Selamat Hari Raya” sebagai tanda kebahagiaan dan persaudaraan. Setelah solat, khutbah akan disampaikan oleh imam, yang mengingatkan umat Islam tentang nilai-nilai kesabaran, pengorbanan, dan ketaatan kepada Allah yang tercermin dalam kisah Nabi Ibrahim.

Selain solat Aidiladha, salah satu aspek yang paling dinantikan dalam Aidiladha adalah proses penyembelihan haiwan korban. Selepas solat, umat Islam yang telah menyediakan haiwan korban akan melaksanakan ritual penyembelihan mengikut tatacara yang ditetapkan. Daging haiwan korban kemudian dibahagikan kepada keluarga, jiran, dan mereka yang memerlukan, menunjukkan semangat berkongsi dan kepedulian sosial dalam perayaan ini.Hikmah Tak Boleh Potong Kuku

IRSYAD AL-FATWA HAJI DAN KORBAN SIRI 12: ANJURAN UNTUK TIDAK MEMOTONG KUKU DAN RAMBUT BAGI YANG INGIN MELAKUKAN IBADAH KORBAN APABILA TIBANYA 1 ZULHIJJAH

Sumber : Laman Web Rasmi Mufti Wilayah

Soalan:

Saya pernah mendengar, ada yang mengatakan bahawa terdapat hadith yang menganjurkan bagi mereka yang ingin melakukan ibadah korban agar tidak memotong kuku dan juga rambutnya apabila tiba sahaja 1 Zulhijjah. Sejauh manakah kebenaran anjuran ini?

Jawapan:

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah SWT, selawat dan salam kepada junjungan besar Nabi Muhammad SAW, ahli keluarga baginda SAW, sahabat baginda SAW serta orang-orang yang mengikuti jejak langkah baginda SAW.

Apabila sudah masuk bulan Zulhijjah (1 Zulhijjah) maka disunatkan bagi orang yang ingin berkorban untuk tidak memotong rambut di kepalanya, wajahnya, atau badannya, tidak juga memotong kukunya, sehingga dia selesai menyembelih korbannya. Hal ini berpandukan hadis daripada Ummu Salamah R.anha bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ كَانَ لَهُ ذِبْحٌ يَذْبَحُهُ فَإِذَا أُهِلَّ هِلَالُ ذِي الْحِجَّةِ، فَلَا يَأْخُذَنَّ مِنْ شَعْرِهِ، وَلَا مِنْ أَظْفَارِهِ شَيْئًا حَتَّى يُضَحِّيَ

Maksudnya: Barangsiapa yang mempunyai binatang korban untuk disembelih, maka apabila terlihatnya anak bulan Zulhijjah, janganlah dia mengambil satu apa pun (yakni memotong) daripada rambutnya, mahupun daripada kukunya sehingga dia selesai berkorban.

Hadis riwayat Imam Muslim (1977)

Al-Imam al-Nawawi di dalam kitabnya al-Minhaj Syarh Sahih Muslim menyebutkan bahawa hadith ini, sebahagian ulama’ memahaminya dengan mengatakan haram untuk memotong rambut, mencabut bulu-bulu yang ada di badan serta memotong kuku dan ini adalah pendapat Sa’id bin al-Musayyib, Rabi’ah, Ahmad, Daud al-Zahiri, Ishak dan juga sebahagian ashab al-Syafi’e. Adapun al-Imam al-Syafi’e dan ashabnya yang lain, mereka mengatakan bahawa larangan tersebut hanyalah makruh tanzih dan bukannya haram.

Hikmah Tak Boleh Potong Kuku & Rambut Bagi Yang Nak Buat Korban

Antara hikmah yang disebut oleh Imam Nawawi Rahimahullah dalam Syarah-nya ialah larangan memotong kuku dan menggunting rambut bagi orang yang ingin melaksanakan korban ialah supaya anggota yang terdapat pada badannya itu semuanya akan dibebaskan daripada api neraka. Ada pendapat yang lemah menyatakan untuk menyerupai orang yang berada dalam keadaaan ihram di mana dia diharamkan untuk bergunting, mencukur, memotong kuku dan beberapa larangan lain.

Kesimpulan

Melihat kepada pendapat-pendapat yang ada di dalam permasalahan ini, kami nyatakan di sini bahawa bagi mereka yang ingin melakukan ibadah korban, apabila tibanya 1 Zulhijjah maka disunatkan untuk tidak memotong kuku, rambut serta bulu-bulu yang berada di badan sehinggalah selesai dia melakukan ibadah korban tersebut. Ini seperti mana pendapat al-Imam al-Syafi’e beserta ashabnya yang lain dan ini juga adalah pendapat muktamad di dalam mazhab al-Syafi’e.- S.S Datuk Dr. Zulkifli Bin Mohamad Al-Bakri

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati