Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) April 2023

Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia
Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia

Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) April 2023. Terkini, Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) telah membuka peluang kepada rakyat Malaysia yang berminat untuk memohon tawaran yang ditawarkan. Mohon untuk baca dan fahami dengan teliti kehendak bakal majikan sebelum membuat permohonan.

Jawatan yang telah ditawarkan oleh Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) ini ia adalah terbuka buat seluruh warganegara Malaysia yang berminat dan mempunyai kelayakan di dalam bidang yang telah disenaraikan pada rajah di bawah. Sila pastikan para calon baca syarat yang dikehendaki dengan teliti sebelum memohon jawatan tersebut.

Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) April 2023

Permohonan kerja kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) ia merangkumi beberapa perkara yang perlu anda ketahui sebagaimana ia dimaklumkan dari syarikat sendiri.

 • Maklumat Jawatan Kosong Yang Ditawarkan
 • Tarikh Permohonan Dibuka Dan Ditutup
 • Langkah Buat Permohonan Jawatan
 • Syarat Kelayakan Untuk Permohonan

Makluman, segala info dan maklumat yang telah diberikan ia adalah berdasarkan kepada sumber rujukan dari laman rasmi majikan sendiri.

Maklumat Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM)

Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia
Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia

Apakah Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Oleh MPM Tahun 2023?

Peluang menjawat kekosongan yang dibuka dibawah majikan kerajaan merupakan jawatan yang perlu diisi segera secepat mungkin. Terdapat beberapa jawatan kosong yang perlu rakyat Malaysia layak membuat permohonan kerja berdasarkan kelayakan dari peringkat PMR, SPM, Diploma dan Ijazah.

Calon berkelayakan dan memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan untuk memohon mengisi kekosongan kerja yang diiklankan seperti di bawah:

 • Maklumat Jawatan:
 • Nama Majikan: Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM)
 • Lokasi Kekosongan: Negeri Selangor Darul Ehsan
 • Status Jawatan: Kontrak

Jawatan kosong terkini yang diiklankan adalah seperti berikut:

 • Pegawai Perhubungan Awam Gred S41

Untuk makluman kepada semua, permohonan jawatan kosong ini adalah tertakluk kepada pihak majikan yang membuat ketetapan. Bagi sebarang permohonan dan kekosongan jawatan adalah tertakluk kepada makluman pihak majikan. Jika terdapat perubahan,ianya adalah perubahan daripada pihak majikan dan sebarang kesilapan yang berlaku ia adalah diluar kawalan dan diperbaiki secepat yang mungkin.

Bilakah Tempoh Permohonan Jawatan Kosong Dibuka Dan Ditutup?

Permohonan dibuka pada sekarang dan permohonan boleh dibuat secepat yang mungkin, Permohonan jawatan ini dibuka bermula sekarang dan permohonan akan ditutup pada 6 April 2023 mengikut iklan yang diwar-warkan (rujuk iklan jawatan dibawah).

Permohonan boleh dibuat secara secara sah mengikut makluman majikan melalui atas talian seperti yang ditetapkan oleh pihak majikan.

Apakah Syarat Kelayakan Memohon Jawatan Kosong?

Makluman pengetahuan para pemohon, kelayakan memohon jawatan kosong ia adalah tertakluk pada syarat umum dibawah:

 1. Pemohon adalah warganegara Malaysia
 2. Pemohon berumur 18 tahun keatas
 3. Pemohon mempunyai kelayakan akademik minimum SPM dan keatas. Kelayakan akademik seperti diploma dan ijazah.

Untuk memohon, pastikan anda ikuti langkah memohon kerja kosong terkini yang telah ditetapkan majikan seperti di bawah.

Sekiranya anda, calon yang berkelayakan dengan Ijazah, Diploma, Sijil Tinggi Persekolahan (SPM, STPM, “A” Level, Pre-U) atau Kelayakan Professional yang diiktiraf adalah di pelawa untuk memohon mengisi kekosongan jawatan di atas. (Sila rujuk iklan dan syarat kelayakan di bawah terlebih dahulu)

Selain itu calon juga perlulah mempunyai ciri-ciri berikut:

 • Cukup syarat akademik yang ditetapkan
 • Berminat bina kerjaya bersama majikan
 • Berpengetahuan
 • Mempunyai ciri kepimpinan dan lain-lain (rujuk kelayakan permohonan di bawah)

Kelebihan Bagi Jawatan Kosong Yang Ditawarkan Bagi MPM:

 1. Gaji dengan pelbagai imbuhan menarik
 2. Cuti Tahunan
 3. Cuti Sakit dan lain-lain
 4. Dan lain-lain
Screenshot 2023 04 03 11 07 59 584 edit com.google.android.apps .docs
Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia

Pengambilan Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM)

Langkah – langkah untuk buat permohonan Jawatan Kosong MPM

Makluman kepada para pemohon yang berminat menjadi sebahagian daripada MPM. Anda boleh membuat permohonan jawatan dengah kadar segera selagi permohonan jawatan kosong masih belum ditutup. Mohon segera sebelum 6 April 2023.

Permohonan jawatan boleh dibuat secara atas talian (Online) sahaja dan mestilah mengikut prosedur permohonan yang telah ditetapkan. Pemohon diminta untuk membuat semakan maklumat butiran diri, iklan jawatan dan syrat-syarat kelayakan sebelum membuat permohonan. Pastikan juga permohonan dibuat dengan betul.

Bagi para pemohon, anda boleh baca terlebih dahulu iklan,syarat-syarat dan cara permohonan dibawah:

Mohon Disini Jawatan Kosong MPM

Telah dinyatakan maklumat diatas merupakan iklan serta maklumat syarat-syarat kelayakan bagi permohonan jawatan dan cara permohonan bagi setiap jawatan yang ditawarkan. Bagi anda yang berminat untuk membuat permohonan pengambilan jawatan MPM, anda boleh ikuti cara-cara seperti yang diberikan.

Bagi anda yang berminat dengan jawatan yang ditawarkan, sila ikuti langkah-langkah yang disediakan seperti berikut :

Cara Online Mohon Jawatan Kosong di Majlis Peperiksaan Malaysia

 1. Permohonan adalah secara online melalui portal permohonan kerja MPM di Laman Web Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM)
 2. Untuk memohon sila daftar masuk (login) atau jika anda belum mendaftar sebagai pencari kerja, sila daftar terlebih dahulu.
 3. Sila lengkapkan borang online dengan maklumat yang betul dan pastikan anda memenuhi syarat kelayakan (rujuk iklan) yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 4. Pastikan anda telah melengkapkan borang permohonan dengan maklumat yang betul dan juga mengikuti syarat yang diberikan sebelum menghantar permohonan
 5. Permohonan hendaklah sampai kepada pihak mereka sebelum/pada tarikh tutup. Selepas dari tarikh tersebut permohonan anda tidak akan diterima.
 6. Sekiranya anda tidak menerima sebarang maklum balas dari pihak majikan dalam tempoh 3 hingga 6 bulan. Permohonan bolehlah dianggap tidak berjaya.

Mengenai MPM

Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM) adalah badan kerajaan di Malaysia yang bertanggungjawab untuk melaksanakan dan mengendalikan peperiksaan awam di seluruh negara. MPM telah ditubuhkan pada tahun 1963 di bawah Akta Majlis Peperiksaan Malaysia dan telah mengalami beberapa perubahan dalam struktur dan fungsi sejak itu.

Antara tugas utama MPM adalah untuk membina dan menyediakan soalan peperiksaan, menguruskan pendaftaran peperiksaan, mengendalikan ujian dan peperiksaan, serta menilai dan mengeluarkan keputusan peperiksaan. MPM juga mempunyai kuasa untuk mengesahkan kelayakan calon untuk menduduki peperiksaan, menetapkan syarat-syarat peperiksaan, dan menjalankan penyelidikan dalam bidang pendidikan.

MPM memainkan peranan penting dalam sistem pendidikan di Malaysia kerana peperiksaan awam yang dijalankan oleh MPM digunakan sebagai ukuran prestasi pelajar dan juga sebagai kriteria untuk melanjutkan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi. MPM juga berperanan dalam memastikan standard kualiti pendidikan di Malaysia setaraf dengan piawaian antarabangsa.

Sejak penubuhan MPM, banyak jenis peperiksaan awam telah diperkenalkan seperti Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), serta peperiksaan-peperiksaan lain yang berkaitan dengan bidang-bidang tertentu. MPM juga terus berusaha untuk meningkatkan kualiti dan keberkesanan sistem peperiksaan di Malaysia.

Sir Mohd Afizi
Sir Mohd Afizihttps://www.sistemguruonline.my/
Fulltime Writer at Sistem Guru Online. "There are two days in the year that we can't do anything, yesterday and tomorrow!"

Anda Mungkin Meminati