Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

Lafaz Niat Puasa Ganti : Tatacara & Masa Sesuai Untuk Ganti

Niat Puasa Ganti

Sila ambil maklum, antara syarat niat puasa ganti ramadan dan puasa wajib lain (seperti puasa qada dan nazar) adalah perlu melakukan niat pada malam sebelum berpuasa. Oleh itu, penting untuk menguatkan niat sebelum fajar menjelang pagi pada hari berpuasa.

ilustrasi qadha puasa 43
Niat Puasa Ganti

Ikuti maklumat lebih banyak mengenai perbahasan agama yang anda perlu:

Kenapa Penting Puasa Ganti Diikuti Niat Puasa Ganti

Puasa Ramadhan adalah wajib, maka orang muslimin dan musliamt Islam yang pernah tinggal puasa ramadhan kerana sakit, haid, nifas, atau dalam perjalanan jauh wajib qadha puasa apabila penyebab terhalang anda tidak berpuasa telah tamat.

Kewajipan umat Islam menggantikan puasa Ramadhan disebut dalam firman Allah SWT, iaitu Al-Quran, Surah Al Baqarah ayat 184,

photo 6204119159047043512 y
Niat Puasa Ganti

Maksudnya: “(iaitu) dalam beberapa hari yang tertentu. Maka sesiapa di antara kamu sakit atau dalam perjalanan (lalu ia berbuka), maka (wajib baginya berpuasa) sebanyak hari yang ditinggalkannya pada hari itu. hari-hari yang lain.Dan wajib bagi orang-orang yang bersungguh-sungguh (jika tidak berpuasa) membayar fidyah, (iaitu): memberi makan orang miskin. Barangsiapa dengan kerelaan hati, maka yang demikian itu lebih baik baginya. Dan puasa itu lebih baik baginya. awak kalau awak tahu.”

Lafaz Niat Puasa Ganti

Untuk pengetahuan sahabat semua syarat niat ini, adalah mencukupi untuk berniat di dalam hati. Namun, disunatkan untuk melafazkan niat dengan lisan supaya dapat memperkuatkan ditambahkan lagi keyakinan niat di dalam hati.Terdapat perbahasan pengguna perkataan dalam niat yang patut diucapkan jika mahu ganti puasa iaitu:

  • “قَضَاءِ” qodo’an (ganti)
  • “أَدَاءِ” adaan (tunai)

Jika anda berniat untuk berpuasa menggantikan puasa yang tertinggal pada tahun-tahun sebelumnya, lafaz niat perlu disesuaikan. Niat untuk berpuasa qada hendaklah menggunakan lafaz “قَضَاءِ” qodo’an(ganti) berbanding “أَدَاءِ” adaan(tunai). Contoh lafaz niat puasa ganti adalah seperti berikut:

“نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ قَضَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ لِلَّه تَعَالَى.”

Ini bermaksud: “Saya berniat berpuasa esok hari untuk menggantikan puasa fardu Ramadan kerana Allah SWT.”

niat puasa qada 1024x1024 1
Niat Puasa Ganti

Namun, tidak diwajibkan untuk menyebut sama ada “أَدَاءِ” atau “قَضَاءِ.” Penjelasan yang paling sahih dalam mazhab al-Syafie adalah mencukupkan dengan menyebut lafaz fardu tanpa perlu menyebut “أَدَاءِ.” Maksudnya, cukup menyebut “نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ فَرْضِ رَمَضَانَ لِلَّه تَعَالَى.” Harap kita semua faham dan jelas tentang cari baca atau lafaz niat puasa ganti.

Tatacara Berpuasa Ganti Selepas Bulan Ramadhan

Cara pelaksanaan puasa qadha di bulan Ramadhan adalah sama seperti puasa wajib, dengan mematuhi syarat-syarat dan rukun-rukunnya. Ini termasuk menahan diri dari makan, minum, dan aktiviti seksual dari terbit fajar hingga matahari terbenam untuk setiap hari yang perlu diganti

Melakukan puasa qadha secara berterusan adalah sesuatu yang digalakkan, dan ia boleh dilakukan pada hari-hari biasa, kecuali pada hari-hari tasyrik (hari-hari yang diharamkan berpuasa).

Namun, adalah tidak digalakkan untuk menangguhkan puasa qadha tanpa sebab yang jelas, kerana terdapat risiko seseorang mungkin lupa atau terhalang daripada melaksanakan ibadah lain.

Menurut buku “Ringkasan Fiqh Sunnah” oleh Sayyid Sabiq, jika seseorang menangguhkan qadha puasa Ramadhan pada tahun berikutnya, maka dia wajib berpuasa pada bulan Ramadhan, menqadha puasa yang tertinggal pada bulan berikutnya, dan juga membayar fidyah untuk setiap hari yang tertinggal. Kadar fidyah adalah satu lumpur makanan (sekitar 675 gram atau 6.75 ) untuk setiap hari yang ditinggalkan.

Masa Sesuai Untuk Ganti Puasa

Dalam buku “Meneladani Puasa Nabi,” Yusuf Qardhawi telah mengemukakan bahawa kewajipan qadha’ puasa adalah bersifat muwassa’ (longgar) dan boleh ditangguhkan pada bila-bila masa. Ini memberikan ruang kepada individu yang diwajibkan untuk qadha’ puasa bulan Ramadhan untuk melaksanakan puasa sunat dahulu sebelum melaksanakan puasa qadha’.

Pendapat ini adalah sahih dan diperkuat oleh perkataan Aisyah RA yang menyatakan, “Ketika itu, saya mempunyai hutang puasa pada bulan Ramadhan, dan saya tidak mampu mengantinya kecuali pada bulan Syaaban.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim).

Puasa di luar bulan ramadhan boleh dilakukan pada tempoh-tempoh yang tidak diharamkan untuk berpuasa. Contohnya, adalah diharamkan berpuasa pada hari raya, ketika pelaksanaan Ramadhan yang sedang berjalan, hingga waktu nazar puasa.

Niat Puasa Bertindan : Puasa Wajib dan Sunat Disekalikan Dalam Satu Puasa

Berkaitan dengan amalan puasa qadha yang niat bertumpang tindih dengan waktu nazar, terdapat perbezaan pendapat di kalangan ulama berdasarkan mazhab yang berbeza. Mazhab Hanafi berpendapat bahawa jika seseorang memulakan proses qadha puasa Ramadhan pada hari-hari yang ditetapkan untuk berpuasa nazar, puasa Ramadhan itu tetap dianggap sah.

Jenis PuasaHukum
Waktu puasa nazar + qadha puasa ramadhanSah
Puasa ganti ramadhan + puasa sunat isnin khamis atau puasa sunat lainSah
Nota : Lebih afdal seseorang menjalani puasa qadha secara berasingan daripada menggabungkannya (Pendapat Muktamatad Syafie). Walaupun begitu, menggabungkan kedua-dua puasa ini tetap dianggap sah dan mendapat ganjaran pahala

Bagi puasa nazar, individu tersebut perlu qadha puasa pada hari yang berlainan. Ini kerana nazar sebenarnya tidak terikat dengan waktu dan tempat tertentu, oleh itu, seseorang diberi kebebasan untuk melaksanakan puasa nazar pada bulan Sya’ban, walaupun nazar itu mungkin ditetapkan pada bulan Rejab. Mazhab Hanbali juga berpandangan bahawa seseorang boleh qadha puasa Ramadhan pada waktu yang diatur oleh hukum.

qadha
Niat Puasa Ganti

Pendek kata, menurut Mazhab Syafi’i, seseorang wajib membayar hutang puasanya dengan segera jika puasanya terbatal secara sengaja tanpa alasan yang sah.

Sementara itu, menurut Mazhab Hanafi, membayar hutang puasa Ramadhan adalah satu kewajipan, namun tempoh untuk melakukannya adalah meluas dan tidak ditentukan dengan ketat. Jika seseorang masih belum membayarnya hampir masuk ke bulan Ramadhan berikutnya, dia tidak akan dianggap berdosa, asalkan dia menjalankan tanggungjawab tersebut.

TINGGALKAN KOMEN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

Mr Deen
Mr Deen
Fulltime Writer. "Tidak perlu menjelaskan siapa dirimu kepada sesiapapun, kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu dan yang membencimu tidak akan percaya". Terus pandang ke depan!

Anda Mungkin Meminati