Dapatkan segera info rasmi yang lengkap di sistemguruonline.my ⏬️

SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 5 SAINS

SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR T5 SAINS

Peperiksaan dibuat bukan semata-mata untuk menentukan pencapaian atau prestasi murid. Ia juga bertindak sebagai penentu setiap sesi pembelajaran yang dijalankan itu berjaya atau tidak. Peperiksaan juga bertindak sebagai pencetus motivasi diri dalam kalangan murid untuk berusaha keras dan mempertingkatkan kecemerlangan dalam pelajaran. Dengan adanya peperiksaan, murid akan lebih cenderung untuk focus dalam pembelajaran dan dengan itu dapat memastikan mereka lebih mudah memahami setiap topik yang dibincangkan. Peperiksaan bertindak sebagai ujian untuk melihat sejauh mana pemahaman mereka terhadap topik yang telah dipelajari.

Proses pembelajaran bukan berlaku di bangku sekolah sahaja. Kita telah melalui fasa pembelajaran sejak dari kecil sehinggalah ke akhir hayat kita. Setiap apa yang dilalui dalam hidup adalah satu fasa pembelajaran terhadap sesuatu yang baru.

Bagaimanakah cara menghasilkan pelajar yang cemerlang? Admin kongsikan tips menghasilkan pelajar cemerlang yang dikongsikan oleh Datuk Dr.Haji Fadzilah Kamsah.

Ia mungkin bukan sesuatu yang mudah tetapi ia juga bukanlah sesuatu yang mustahil untuk dicapai sekiranya kita menggunakan cara dan teknik yang betul. Pelajar perlu belajar menggunakan kedua-dua otak kiri dan kanan. Caranya adalah dengan membuat aktiviti yang boleh meransang kedua-dua belah otak tersebut. Sekiranya kita berjaya meransang kedua-dua belah otak, kajian mendapati, kita akan :

  • ingat 10% apa yang dibaca
  • ingat 20% apa yang didengar
  • ingat 50% apa yang didengar dan dilihat
  • ingat 70% apa yang dicakapkan
  • ingat 90% setelah dipraktikkan

Oleh itu, para pendidik, ibu bapa serta pelajar sendiri boleh mencari tahu apa-apa jenis aktiviti yang boleh meransang penggunaan kedua-dua belah otak supaya dapat meningkatkan prestasi pelajar dalam pembelajaran.

Disini admin kongsikan SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 5 SAINS  untuk membantu para guru dan ibu bapa yang dalam masa yang sama membantu pelajar membuat persediaan untuk menghadapi peperiksaan kelak

Semoga dengan perkongsian SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 5 SAINS dapat memudahkan proses para guru memberi tunjuk ajar kepada anak murid serta dapat membantu murid memahami dengan lebih pantas dan senang sesuatu topik yang dipelajari. Ikut kami di T.me/sistemguruonline untuk koleksi bahan bantu mengajar yang terkini. Terima kasih

MUAT TURUN SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN KSSR TAHUN 5 SAINS  :

Anda Mungkin Meminati