[LENGKAP] Rekod Perkembangan Murid Sains Tahun 1 Hingga 6

[LENGKAP] Rekod Perkembangan Murid Sains Tahun 1 Hingga 6

[LENGKAP] Rekod Perkembangan Murid Sains Tahun 1 Hingga 6 ini mengandungi conditional formatting di mana, jika murid mendapat TP 1,2 sel akan berwarna merah, 3,4 sel berwarna kuning, manakala 5,6 sel berwarna hijau.

Rekod ini juga mengandungi sel gambar murid. Bagi guru meletakkan gambar murid di setiap kolum masing-masing. Mudah dibuat, jika guru menggunakan aplikasi google sheets. (muatturun di Google Playstore)

Baiklah, tutorial ada disediakan dalam sheet ini. Bagi mengambil link ini, copy link dan paste dalam chrome search (omnibox) Tekan Enter. Pilih make a copy.

Dapatkan “Keywords Tajuk” di sini


Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘microsoft excel’

Download : Link Download disini

PANDUAN MENGGUNAKAN BORANG SEMAKAN PBD SECARA ONLINE

Lebih cekap dan mudah menggunakan rekod semakan ini dengan aplikasi SHEETS. sila muatturun di Playstore.

Rekod Perkembangan Murid ini mengandungi conditional formatting, iaitu warna sel akan berubah mengikut TP yang dimasukkan. Hijau, 5,6, kuning, 3,4 merah 1,2

Bagi guru yang ingin meletakkan gambar murid di rekod semakan ini, ikuti langkah di bawah:

1. Ambil gambar murid perseorangan
2. Send gambar ke Google Drive menggunakan hp jika nak edit guna laptop. (atau boleh direct guna hp ke google sheets, sila lihat video di blog) caranya pastikan ada aplikasi google sheets dalam hp. Buka sheet ini di drive, klik pada sel yang perlu diletakkan gambar, tekan simbol tambah, pilih image in cells, pilih from photo atau pun camera. jika camera boleh terus hala hp kepada murid. Tekan butang ambil gambar, tekan tanda right. Gambar akan masuk dalam sel tersebut.
3. Insert gambar dalam TAB INKUIRI DALAM SAINS dan tulis nama ringkas murid.
4. Ulang langkah bagi selesai semua murid.
5. Seterusnya, buat duplicate untuk tajuk yang lain. Dengan cara. Klik kanan pada butang tab INKUIRI DALAM SAINS. Ambil Duplicate.
6. Tukar nama copy of INKUIRI DALAM SAINS kepada tema lain seperti SAINS HAYAT
7. Ulang langkah 5 dan 6 bagi tema yang lain. (TEMA SAINS HAYAT, SAINS FIZIKAL,BUMI DAN ANGKASA, TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI)
8. Bagi ruangan sikap saintifik dan nilai (ada dalam templat pelaporan) cikgu perlu rujuk data pernyataan dalam DSKP.