Cikgu Sedih Tiada Sorangpun Calon SPM Masuk Kelas OnIine, Akhirnya Anak Sendiri Masuk Hiburkan Ayah

IMG 20201125 161736 777x437 1

Penutupan sekoIah susulan wbak C0VlD-19 yang melanda negara, memerlukan para guru dan pelajar melaksanakan pengajaran dan pembelajaran dalam talian di rumah.

Namun, salah satu masaIah yang dihadapi oleh para guru ialah apabila pelajar mengambil mudah dan tdak mengikuti kelas yang diadakan.

Dianggap umpama ‘cuti sekoIah’, sebilangan pelajar tdak peduli akan tanggungjawab mereka sebagai pelajar seperti kisah yang dikongsikan di Twitter oleh individu yang dikenali sebagai Nuha.

Dia tampil menceritakan pengalaman bapanya yang menunggu pelajar untuk masuk ke dalam kelas online tetapi hmpa apabila tiada seorang pelajar pun yang hadir dan memberikan kerjasama.

Lebih menyed1hkan, mereka memat1kan telefon ketika bapanya cuba menelefon pelajar itu seorang demi seorang untuk meminta mereka hadir ke kelas.

Cikgu tunggu tapi pelajar tak masuk kelas ‘online’ dan mat1kan telefon

1 3

2 2

Malah, menurut Nuha, ada pelajar yang memberikan alasan mereka berkerja, sedangkan pelajar tersebut akan menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada Februari depan.

3 2

Dia yang tdak sampai hati melihat bapanya diperlakukan sedemikian, kemudian bertindak mendaftar masuk ke kelas tersebut untuk menghiburkan hati bapanya yang sedih.

Nampak la abi gelak sikit..

4 2

Menurut Nuha, pada awal, bapanya begitu teruja meminta mereka mengajarnya membuat kelas secara online menggunakan aplikasi zoom dan g0ogle meet.

Sudah tentu bapanya merasa seb4k, apabila pelajar tdak hadir dan menghargai jasa guru yang bersungguh-sungguh dalam menyampaikan ilmu.

Setelah posting tersebut tuIar, terdapat beberapa akaun daripada warganet yang mendaftar masuk ke kelas bapanya sebagai usaha memberikan semangat dan menggembirakan hati guru tersebut.

5 2

Bapanya yang dikenali sebagai Mustakim, turut berterima kasih kepada semua warganet di Twitter yang memberikan semangat kepada beliau.

Cikgu Mustakim turut meminta supaya semua warganet mendoakan pelajar-pelajar tersebut untuk hadir ke kelas dan berjaya di dalam SPM kelak.

6 2

Kredit: sk