Tutorial Membuat Meriam Buluh oleh Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan

61728989 821590428259381 8595626518883860480 n

Kemterian Pendidikan dan Kebudayaan Menunjukkan Cara Membuat Meriam Buluh. Permainan meriam buluh merupakan tradisi di bulan Ramadan di berbagai daerah. Setiap daerah memiliki sebutan masing-masing untuk permainan yang biasa dilakukan di tanah lapang ini.

Meriam Buluh Besar

Mungkin kita akan kagum (dalam kelucuan) ketika melihat kemunculan Meriam Buluh Gergasi di salam cerita Usop Santorian.. Malah mungkin juga dihati anak-anak waktu itu ialah, “aku nak juga buat meriam macam tu!” sambil terpinga-pinga mana nak dapat buluh sebesar itu..

Namun itu lah hakikatnya. Meriam Gergasi memang wujud di kala hari raya.

Meriam Talang yang sangat popular di Perak ialah antara Meriam gergasi. Sejarah asalnya, orang kampung membuat meriam itu untuk menakut-nakutkan haiwan buas di hutan sebelah kampung agar esok paginya orang mudah nak beraya tanpa sebarang gangguan pak belang dan gajah-gajah.

Di Indonesia, terkenal pula Meriam Karbit yang memang gergasi. Juga dimainkan ketika waktu lebaran dan juga waktu2 keraian..

Cara Membuat Meriam Buluh

Meriam Buluh 1

Meriam Buluh 2

Meriam Buluh 3

Penutup

Tutorial ini disediakan oleh Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan Republik Indonesia.

Sebagai rakyat Malaysia, harus diingat bahawa meriam buluh ini sangat berbahaya dan boleh mengakibatkan kecederaan teruk dan kehilangan anggota badan. Semoga kehadiran Syawal yang bakal menjelma dapat disambut dengan baik dengan norma baharu dan mengikut setiap SOP yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa demi mengekang penularan wabak covid-19.

Sumber: @Kemdikbud_RI