Lembaran Kerja Prasekolah Subjek Sains Set 2

astronaut 11080 1280

4 Set Lembaran Kerja Prasekolah Subjek Sains ini sangat menarik. Sebenarnya ada 4 set lembaran kerja dibawah subjek sains yang anda semua boleh berikan kepada anak-anak prasekolah. Untuk pendedahan awal, juga mungkin boleh diberikan kepada anak-anak yang berumur 5 tahun. Ini merupakan set 2.

Perkembangan Kanak-Kanak di Musim PKP

Lapan tahun pertama kehidupan kanak-kanak adalah tempoh yang penting untuk perkembangan otaknya. Ketika peringkat umur awal kanak-kanak, pembelajaran dan perkembangan mereka dari segi mental, emosi dan sosial adalah amat kritikal. Disebabkan itulah, pendidikan awal kanak-kanak dianggap sebagai pelaburan yang cukup penting oleh ibu bapa buat anak mereka.

Perkembangan kanak-kanak dalam bidang awal matematik atau dalam mengenali angka numbor dan membilang bukan berdasarkan konsep “semua” atau “tiada langsung” (“all-or-nothing”) tetapi lebih berdasarkan kepada konsep perkembangan beransur-ansur yang melibatkan sesuatu penemuan dan pembinaan makna yang lebih mendalam, tentang angka dan konsep-konsep pengiraan (Baroody, 1987). Kanak-kanak belajar tentang nombor berdasarkan kepada pengalaman mereka (Ginsburg,1977).

Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk memberikan pendidikan asas yang terbaik dan kukuh kepada anak-anak mereka. Jika dahulu, pendidikan asas untuk anak-anak adalah semasa usia mereka enam tahun, iaitu sebelum mula bersekolah di darjah satu. Namun kini, ramai ibu bapa yang sudah mula ‘celik mata’ dengan memasukkan anak mereka ke prasekolah seawal usia tiga hingga lima tahun.

Bahan ini mengandungi pelbagai lembaran kerja berkaitan dengan trasnportation iaitu pengangkutan meliputi pengangkutan darat, air dan udara. Murid boleh memadankan gambar dengan pengangkutan yang sama, dan juga menggunting gambar gambar kenderaan untuk diletakkan sama ada di kumpulan udara, air ataupun darat.

Berikut merupakan Set Lembaran Kerja Prasekolah Subjek Sains tersebut.

Dapatkan “Lembaran Kerja Prasekolah Subjek Sains Set 2” disini


Disini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Download : Lembaran Set 2

Terima Kasih

Kepada semua, jika anda berminat untuk mendapatkan lebih banyak bahan pra sekolah, dapatkan disini.